Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija ir Graikija piktinasi Balkanų maršruto uždarymu

Vokietijos ir Graikijos lyderiai prieš ketvirtadienį įvyksiantį Europos Sąjungos valstybių ministrų susitikimą griežtai sukritikavo Balkanų šalis už sprendimą uždaryti savo sienas migrantams, o Graikijos premjeras Aleksis Cipras įspėjo, kad Bendrija „neturi ateities, jei ir toliau taip elgsis“.
Šimtai migrantų įstrigo Graikijoje dėl Makedonijos teritorijoje pastatytos sienos
Šimtai migrantų įstrigo Graikijoje dėl Makedonijos teritorijoje pastatytos sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad sienų uždarymas nėra „nei ilgalaikis, nei tvarus“ sprendinys kovojant su Senąjį žemyną užklupusia rimčiausia migrantų krize nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, ir pabrėžė, kad dėl tokio žingsnio Graikijai teks visa pabėgėlių antplūdžio našta.

A.Merkel ir A.Cipro išsakyti komentarai, atspindintys gilų susiskaldymą Bendrijoje, buvo atsakas į Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko pozityvią reakciją į vadinamojo Balkanų maršruto uždarymą ir pareiškimą, esą šis žingsnis yra dalis 28–ių narių Bendrijos kolektyvinio atsako į krizę.

A.Merkel ir A.Cipras savo griežtą poziciją išdėstė po to, kai Slovėnija ir Kroatija nuo trečiadienio uždarė savo sienas tranzitu per jų teritorijas vykstantiems migrantams, o Serbija pareiškė ketinanti pasekti jų pavyzdžiu.

ES narė Slovėnija nurodė, kad įsileis tik tuos migrantus, kurie prašysis šalyje prieglobsčio arba prašysis įleidžiami „dėl humanitarinių priežasčių ir atsižvelgiant į Šengeno zonos taisykles“.

Vyriausybės vadovas Miro Ceraras pareiškė, jog šis žingsnis reiškia, kad Balkanų „kelias nelegaliems migrantams daugiau neegzistuoja“.

Tuo tarpu D.Tuskas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog šiuo atveju kalbama „ne apie vienašališkus veiksmus, o apie bendrą 28–ių ES narių sprendimą“.

„Dėkoju Vakarų Balkanų valstybėms už dalies išsamios ES strategijos, skirtos kovai su migrantų krize, įgyvendinimą“, – rašė ES prezidentas.

A.Cipras savo ruožtu „Twitter“ parašė, kad D.Tuskui „derėtų sutelkti dėmesį į pastangas įgyvendinti mūsų bendrus sprendimus ir neskatinti tų, kurie juos ignoruoja“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius