Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijoje prasidėjo išplėstiniai JAV mokymai Ukrainos kariams

Vokietijoje sekmadienį prasidėjo naujas, išplėstinis JAV kariuomenės Ukrainos pajėgų kovinis rengimas, kurio tikslas – per ateinančias penkias ar aštuonias savaites grąžinti apie 500 karių batalioną į mūšio lauką kovoti su rusais, sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley.
JAV jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas A.Milley
JAV jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas A.Milley / „AFP“/„Scanpix“

M.Milley, kuris pirmadienį planuoja apsilankyti Grafenvorto poligone ir iš arti susipažinti su programa, sakė, kad prieš kelias dienas iš Ukrainos išvyko apmokomi kariai. Vokietijoje yra visas jiems skirtų ginklų ir įrangos komplektas.

Iki šiol Pentagonas atsisakydavo nurodyti, kada tiksliai prasidės mokymai.

Vadinamaisiais jungtiniais mokymais siekiama tobulinti Ukrainos pajėgų įgūdžius, kad jos būtų geriau pasirengusios pradėti puolimą arba atremti bet kokį Rusijos atakų padidėjimą. Jie išmoks geriau judėti ir koordinuoti savo kuopos ir bataliono dydžio padalinių veiksmus mūšyje, naudojant jungtines artilerijos, šarvuočių ir sausumos pajėgas.

Kalbėdamas su dviem kartu su juo į Europą vykstantiems žurnalistais M.Milley sekmadienį sakė, kad šie sudėtingi mokymai – kartu su daugybe naujų ginklų, artilerijos, tankų ir kitų transporto priemonių, siunčiamų į Ukrainą, – bus labai svarbūs siekiant padėti šalies pajėgoms susigrąžinti teritoriją, kurią per beveik 11 mėnesių trunkantį karą užėmė Rusija.

„Ši parama tikrai svarbi, kad Ukraina galėtų apsiginti, – sakė M.Milley. – Tikimės, kad greitai pavyks ją čia sutelkti.“

Jo teigimu, siekiama, jog visa gaunama ginkluotė ir įranga būtų pristatyta į Ukrainą, kad naujai apmokytos pajėgos galėtų ja naudotis „kažkada iki pavasario liūčių“.

„Tai būtų idealu“, – sakė M.Milley.

Programą sudarys mokymas klasėje ir darbas lauke, kuris prasidės nuo mažų būrelių ir palaipsniui plėsis iki didesnių padalinių. Ją vainikuos sudėtingesnės kovinės pratybos, kuriose dalyvaus visas batalionas ir štabo padalinys.

Iki šiol JAV daugiausia dėmesio skyrė Ukrainos pajėgoms, kad jos galėtų patenkinti neatidėliotinus mūšio lauko poreikius, visų pirma, kaip naudotis įvairiomis Vakarų ginkluotės sistemomis, kurios plūsta į šalį.

JAV jau apmokė daugiau kaip 3 100 Ukrainos karių, kaip naudotis ir prižiūrėti tam tikrus ginklus ir kitą įrangą, įskaitant haubicas, šarvuotas transporto priemones ir didelio judrumo artilerijos raketų sistemą HIMARS. Kitos šalys taip pat rengia mokymus apie jų teikiamus ginklus.

Praėjusį mėnesį skelbdamas apie naująją programą Pentagono spaudos sekretorius oro pajėgų brigados generolas Patas Ryderis sakė, kad „norima suteikti jiems aukšto lygio kolektyvinį mokymą, kuris leistų jiems vykdyti veiksmingas jungtinių ginklų operacijas ir manevrus mūšio lauke“.

M.Milley teigė, kad JAV vykdė tokio pobūdžio mokymus prieš Rusijos invaziją praėjusių metų vasarį. Tačiau prasidėjus karui JAV nacionalinės gvardijos ir specialiųjų operacijų pajėgos, vykdžiusios mokymus Ukrainoje, išvyko iš šalies. Šios naujos pastangos, kurias vykdo JAV kariuomenės Europoje ir Afrikoje 7-oji kariuomenės mokymo vadavietė, bus tęsinys to, ką jie darė iki invazijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius