Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos finansų ministras: durys atgal į ES britams lieka atviros

„Skolų karaliumi“ Europos Sąjungoje vadinamas Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schäuble į Jungtinės Karalystės pirmalaikių rinkimų rezultatus sureagavo pareikšdamas, kad britai būtų priimti atgal į Bendriją, jei apsispręstų nenorintys atsisveikinti su bloku, skelbia „Bloomberg“.
Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schäuble
Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schäuble / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmą kartą komentuodamas rinkimų už Lamanšo sąsiaurio baigtį, W.Schäuble taip pat sakė, kad „Britanijos vyriausybė turės pati priimti sprendimus dėl „Brexit“.

Vokietijos finansų ministras gana netikėtą rinkimų baigtį – nelauktai gerą opozicinių leiboristų pasirodymą, atėmusį iš konservatorių daugumą Bendruomenių rūmuose – teigė kitą dieną po balsavimo aptaręs su Jungtinės Karalystės iždo kancleriu Philipu Hammondu.

W.Schäuble teigimu, po pokalbio su kolega Londone jis padarė išvadą, kad „reikia palikti jiems kelias dienas apsisprendimui, kaip judėti į priekį“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Hammondas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Hammondas

O paklaustas, ar vyriausybė Londone, kuri, panašu, bus mažumos, gali apsigalvoti dėl „Brexit“, vokietis iš pradžių tepasakė, kad „nebūtų naudinga spekuliuoti“, bet tada pasvarstė, esą britų pasilikimas ES būtų įmanomas.

Mato daugiau proeuropietiškumo

„Britanijos vyriausybė skelbia, kad „Brexit“ įvyks. Mes gerbiame tokį sprendimą. Bet jei jie panorės apsigalvoti, mūsų duris jie ras atidarytas“, – kalbėjo W.Schäuble.

Po konservatorių kluptelėjimo – net jei jie išlaikys valdžią – kalbama, kad premjerė Theresa May turėtų sušvelninti gana kietą požiūrį į derybas su ES.

Nors jis ir pripažino, kad daug galimybių, jog Jungtinė Karalystė pakeis referendumu priimtą sprendimą, W.Schäuble teigė manantis, kad Senajame žemyne stiprėja proeuropietiškos nuotaikos.

Tai Vokietijos finansų ministrui esą įrodė prezidento rinkimų Prancūzijoje baigtis ir itin aktyviai už Leiboristų partiją, kuri nori minkšto „Brexit“, balsavęs britų jaunimas.

W.Schäuble teigė, jog Ph.Hammondas jam sakė, esą jauni britai už Jeremy Corbyną balsavo ne „rodydami entuziazmą dėl Leiboristų partijos programos, o siekdami atsiriboti nuo „Brexit“.

Tarp dviejų ugnių

Tiesą sakant, apie „Brexit“ proceso nutraukimą Londone tikrai nekalbama. Tačiau po konservatorių kluptelėjimo – net jei jie išlaikys valdžią – kalbama, kad premjerė Theresa May turėtų sušvelninti gana kietą požiūrį į derybas su ES.

Bet Th.May atsidūrusi tarp dviejų ugnių: proeuropietiški Bendruomenių rūmų deputatai ją ragina apmąstyti „Brexit“ strategiją, tačiau tokie veikėjai kaip Nigelas Farage'as įspėja vyriausybę nesimuistyti.

X90073/Theresa May
X90073/Theresa May

ES vyriausiasis derybininkas dėl „Brexit“ Michelis Barnier jau įspėjo, kad Jungtinei Karalystei gresia pasitraukimas iš bloko be jokio susitarimo dėl ateities ekonominių santykių, jei „ir toliau bus švaistomas laikas“.

Londono, jau aktyvavusio ES sutarties 50-ąjį straipsnį, kuriuo pradedamas šalies narės išstojimo iš bloko procesas, ir Briuselio derybos turėtų startuoti vėliau birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius