Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2015 09 14 /10:12

Vokietijos policija pasienyje pradėjo tikrinti pabėgėlių pasus

Praėjus vos keturioms minutėms po to, kai policija išdėliojo eismą nukreipiančius kūgius, pradėdama Vokietijos sienų kontrolę, buvo sustabdyti trys jauni sirai, pėsčiomis atėję iš Austrijos.
Vokietijos pasienyje su Austrija vėl vykdoma keliautojų kontrolė
Vokietijos pasienyje su Austrija vėl vykdoma keliautojų kontrolė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Galėčiau pamatyti jūsų pasus?“ – paklausė vienas federalinės policijos pareigūnas, sustabdęs tuos žmones Freilasinge, svarbioje sienos perėjoje tarp Zalcburgo regiono ir Vokietijos pietinės Bavarijos žemės.

Trims migrantams buvo liepta laukti šalikelėje, kol policija nuspręs jį likimą.

„Ėjome per Europą 22 dienas“, – sakė 27 metų Hatemas Ali Ahajas, kuriam buvo sunku kvėpuoti dėl astmos.

Prieglobsčio suteikimo taisyklių, kurios anksčiau buvo sušvelnintos Sirijos piliečiams, dabar vėl bus laikomasi.

Įkvėpęs vaistų iš inhaliatoriaus, vyras pasakojo, kaip jie pabėgo iš savo namų Sirijos rytiniame Rakos mieste, kai jį užėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai.

Ši trijulė savo kelionę per Europą pradėjo Graikijoje, kur sugebėjo įsėsti į autobusą, o vėliau pėsčiomis ėjo per Serbiją, Makedoniją bei Vengriją.

Kai jie galiausiai atvažiavo traukiniu į Austrijos miestą Zalcburgą, Vokietijos siena atrodė viliojamai arti. Trys sirai vylėsi pasiekti Štutgarto miestą.

„Galvojome, kad Vokietija yra vienintelė šalis, kur su mumis elgsis kaip su žmonėmis“, – aiškino prieglobsčio ieškotojai.

Patys to nežinodami jie įžengė į Vokietijos teritoriją kaip tik tuo metu, kai Berlynas paskelbė atnaujinantis sienų kontrolę, pripažindamas, kad šalis nebeįstengia susidoroti su pabėgėlių antplūdžiu.

Prieglobsčio suteikimo taisyklių, kurios anksčiau buvo sušvelnintos Sirijos piliečiams, dabar vėl bus laikomasi.

Nors šį staigų politikos pasikeitimą policija įgyvendino stulbinamai veiksmingai – mobilizavusi keliolika patrulių automobilių Freilasingo miestelyje, pareigūnai atrodė abejojantys, ką toliau daryti su migrantais.

„Sveiki – turim tris sirus. Ką su jais daryti?“ – vienas policininkas kalbėjosi per radiją praėjus apie valandai po to, kai H.Ali Ahajas, jo 16-metis brolis Magedas ir jų 28 metų pusbrolis gavo nurodymą sėdėti ir laukti.

Nors atrodė, kad jų kelionė į Vokietijos gilumą gali būti sustabdyta, šie trys sirai sakė nieko nebijantys.

„Tai geriausi policininkai, su kuriais iki šiol susidūrėme“, – aiškino H.Ali Ahajas po to, kai jau trečiąkart parodė pareigūnams savo sirišką pasą.

„Pirmasis policininkas pasakė man: „Sveiki atvykę į Vokietiją.“ Tada jis nusišypsojo“, – pasakojo pabėgėlis.

Maždaug po 1,5 valandos laukimas baigėsi. Policija nutarė palydėti tuos vyrus iki artimiausio pabėgėlių priėmimo centro, kuriame jie pagaliau galės pailsėti.

Tačiau naujai paskirtų sienos apsaugos pareigūnų darbo naktis dar tik buvo beprasidedanti. Kitas Freilasingo perėjoje sustabdytas asmuo buvo italas vairuotojas, savo mikroautobusu vežęs aštuonis sirus pabėgėlius.

Čekija sugriežtins sienos su Austrija kontrolę 

Čekija sekmadienį pareiškė sugriežtinsianti sienos su Austrija kontrolę dėl pabėgėlių krizės, atlikdama analogišką žingsnį kaip jos vakarinė kaimynė Vokietija.

„Čekija griežtina priemones prie savo sienos su Austrija. Dėl tolesnių žingsnių bus sprendžiama pagal pabėgėlių, traukiančių į Čekiją, skaičių“, – vidaus reikalų ministras Milanas Chovanecas sakė visuomeninei televizijai.

Vokietijos sprendimas atkurti kontrolę prie sienos su Austrija reiškia, kad Čekija „dabar yra vienintelis aplinkinis kelias“ pabėgėliams, pridūrė jis.

Vokietijos sprendimas atkurti kontrolę prie sienos su Austrija reiškia, kad Čekija „dabar yra vienintelis aplinkinis kelias“ pabėgėliams, pridūrė jis.

„Visomis išgalėmis stengiamės pasiųsti aiškų signalą, kad laikysimės Europos įstatymų prie mūsų sienų ir padidinsime mūsų žmonių pasienyje veiksmingumą, kad galėtume grąžinti migrantus į kaimyninę šalį“, – pridūrė M.Chovanecas.

Čekijos premjeras Bohuslavas Sobotka savo pranešime nurodė, kad Vokietijos sprendimas „galėjo būti numatytas ... kaip reakcija į įtampą Šengeno zonoje dėl migrantų krizės“.

„Mėgindama suvaldyti migrantų krizę ES neįstengė griežtai laikytis savo pačių taisyklių ir veiksmingai apsaugoti Šengeno zonos išorines sienas, – nurodė B.Sobotka. – Taigi dabar reikia imtis operatyvinių priemonių padidinti atskirų šalių saugumui ir sureguliuoti pabėgėlių patekimą.“

Pasak jo, Europos Sąjunga turėtų veiksmingiau reguliuoti migrantų patekimą per jos išorines dienas ir „užtikrinti orias sąlygas prieglobsčio ieškotojams bei atskirti pabėgėlius nuo ekonominių migrantų“.

Čekija tapo tranzito šalimi daugeliui migrantų, keliaujančių į turtingesnes ES valstybes, tokias kaip kaimyninė Vokietija. Čekijoje užregistruojamos tik dešimtys prašymų suteikti prieglobstį, nors per šalį jų keliauja šimtai.

Čekija kartu su Vengrija, Lenkija ir Slovakija griežtai priešinosi pabėgėlių perskirstymui pagal privalomų kvotų sistemą, pasiūlytą Europos Komisijos ir aktyviai palaikomą Bendrijoje didelę įtaką turinčios Vokietijos.

B.Sobotka anksčiau sekmadienį sakė, kad kvotų sistema neveiks, nes migrantai toliau plūs į Vokietiją arba Švediją, užuot pasilikę neturtingesnėse Europos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje