Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos Tiuringijos žemės vadovas rinkimuose sulaukė kraštutinių dešiniųjų paramos

Vokietijos centrinė Tiuringijos žemė trečiadienį sulaužė politinį tabu, kai kandidatas į regiono premjerus netikėtai buvo išrinktas dėl kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) paramos.
Thomas Kemmerichas
Thomas Kemmerichas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Verslui palankios Laisvosios demokratų partijos (FDP) atstovas Thomas Kemmerichas rinkimuose surinko 45 balsus ir vienu balsu aplenkė dabartinį žemės vyriausybės vadovą Bodo Ramelową iš kairiųjų partijos „Kairė“ (Die Linke).

„Tai yra pirmas kartas šiuolaikinės Vokietijos istorijoje, kai žemės premjeras yra išrenkamas AfD balsais“, – sakė politologas Andre Bordoczas transliuotojui MDR.

Tuo metu partijos AfD pasiūlytas kandidatas negavo nė vieno balso, o tai reiškia, kad partijai priklausantys žemės įstatymų leidėjai veikiausiai palaikys Th.Kemmerichą.

Nors balsavimas buvo slaptas, manoma, kad liberalų kandidatą taip pat palaikė kanclerės Angelos Merkel konservatyvi CDU ir FDP atstovai.

Po šio akibrokšto CDU pareikalavo Tiuringijoje surengti pirmalaikius rinkimus.

„CDU kaskart sakydavo, kad negali būti jokio bendradarbiavimo su AfD, – sakė partijos generalinis sekretorius Paulis Ziemiakas. – Nauji rinkimai Tiuringijai būtų geriausia.“

Žiniasklaida suskubo šį įvykį pavadinti „politiniu žemės drebėjimu“, nes iki šiol pagrindinės politinės partijos atsisakydavo bet kokio bendradarbiavimo su prieš imigrantus ir musulmonus nusistačiusia euroskeptiška partija AfD.

Apžvalgininkus dar labiau stebina tai, kad Tiuringijos AfD lyderis Bjoernas Hoecke yra vienas radikaliausių partijos veikėjų. Jis vadovauja radikaliajai partijos frakcijai „Fluegel“ („Sparnas“).

B.Hoecke ragina „180 laipsnių pakeisti“ Vokietijos Holokausto ir kitų nacistinių nusikaltimų atminimo kultūrą, po Antrojo pasaulinio karo tapusia viena pagrindinių šalies politikos ašių.

Tačiau Tiuringija yra buvusios Rytų Vokietijos žemė. Po šalies susijungimo 1990-aisiais rytiniuose šalies rajonuose dešiniųjų puoselėjamų vertybių atstūmimas ne taip giliai įsišaknijo kaip vakariniuose.

Kaip ir kitose žemėse 2019 metų rudenį Tiuringijoje vykusiuose rinkimuose AfD sustiprino savo pozicijas.

Tačiau daugelis tikėjosi, kad ieškant „ugniasienės“ nuo kraštutinių dešiniųjų, dabartinis žemės premjeras B. Remelowas bus perrinktas dar vienai kadencijai ir vadovaus mažumos vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius