-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 07 /2018 09 08

Japonijoje žemės drebėjimo aukų padaugėjo iki 30

Japonijos šiaurinėje Hokaido saloje gelbėjimo tarnybų darbuotojai ir kariai šeštadienį tebeieško žmonių, dingusių anksčiau šią savaitę įvykusį stiprų žemės drebėjimą, o jo aukų skaičius padidėjo iki 30, pranešė vietos vyriausybė.
Žemės drebėjimo Japonijos šiaurėje padariniai
Žemės drebėjimo Japonijos šiaurėje padariniai / „Scanpix“/AP nuotr.

Vis dėlto pareigūnai paskelbė ir gerų naujienų: regione daugumai namų ūkių atkurtas elektros tiekimas, o Hokaidą aptarnaujančiame pagrindiniame oro uoste atnaujinti tarptautiniai skrydžiai.

Hokaido vyriausybė šeštadienį nurodė, kad be 30 žuvusių arba žuvusiais laikomų žmonių, devyni gyventojai tebėra dingę. Išskyrus tris žmones, visos aukos žuvo Acumos miestelyje, kur nuo miškingų kalvų nuslinkusios didelės žemės nuošliaužos palaidojo keletą namų.

Automobilių gamintoja „Toyota Motor Corp.“ paskelbė nuo pirmadienio stabdysianti beveik visą gamybą Japonijoje. Hokaide veikiančiuose „Toyota“ fabrikuose gaminamos greičių dėžės ir kitos mašinų dalys.

Ketvirtadienį apie 3 val. vietos laiku įvykęs 6,7 balo žemės drebėjimas paliko be elektros visą šiauriausią Japonijos salą, turinčią 5,4 mln. gyventojų, sukėlė purvo srautą, užliejusį dalį regiono pagrindinio Saporo miesto gatvių, taip pat niokojančių žemės nuošliaužų.

Ekskavatoriai rausė sukietėjusį dumblą, valydami gatves Kiotos rajone Saporo rytiniame pakraštyje. Dėl smarkių požeminių smūgių suskystėjus gruntui kai kurie namai pakrypo, o kanalizacijos šuliniai iškilo iki metro aukščio virš gatvės lygio. Stovėjimo aikštelėse liko įstrigę daug automobilių, kuriems purvas apsėmė ratus.

Atnaujintas elektros tiekimas gyventojams atnešė didžiulį palengvėjimą. Maždaug pusei Hokaido salos šviesa buvo įjungta penktadienį, o šeštadienį ryte be elektros tebebuvo likę apie 20 tūkst. namų ūkių.

„Labai palengvėjo, kai (elektra) vėl buvo įjungta vakar vakare, bet atrodo, kad tam prireikė nemažai laiko“, – sakė 66 metų Saporo gyventojas Tatsuo Kimura (Tacuo Kimura). Jis pridūrė, kad šis įvykis priminė, „kokia svarbi mūsų gyvenime yra elektros energija“.

Turistai iš Pietų Korėjos ir Kinijos galėjo sugrįžti namo per Naujajį Čitosės oro uostą, esantį šalia Saporo. Kaip praneša Japonijos žiniasklaida, apie 1,6 tūkst. žmonių ankstesnę naktį praleido oro uoste.

Hokaidas yra tapęs populiaria kelionių vieta turistams iš kitų Azijos šalių.

„Scanpix“/AP nuotr./Žemės drebėjimo Japonijos šiaurėje padariniai
„Scanpix“/AP nuotr./Žemės drebėjimo Japonijos šiaurėje padariniai

Pastarosiomis dienomis Japoniją taip pat nusiaubė smarkiausias per 25 metus į šalį atslinkęs taifūnas.

Antradienį šalies vakarinei daliai smogusi audra pareikalavo mažiausiai 11 žmonių gyvybių ir padarė didelės žalos regiono pagrindiniam oro uostui.

„Prašau užjausti žmones, praleidusius tamsią naktį baimėje, ir padaryti viską, ką galite, kad kuo greičiau būtų atkurtas elektros tiekimas“, – per ministrų kabineto posėdį sakė premjeras Shinzo Abe.

Naujų smūgių pavojus

Pareigūnai perspėjo, kad gali įvykti naujų žemės drebėjimų.

„Stiprūs žemės drebėjimai dažnai įvyksta ne po vieną, ypač per 2–3 dienas po pirminio smūgio“, sakė meteorologijos agentūros darbuotojas Toshiyuki Matsumori, atsakingas už žemės drebėjimų ir cunamių stebėseną.

Pasak jo, namų griūčių ir žemės nuošliaužų pavojus padidėjo, todėl gyventojams reikėtų „dėmesingai stebėti seisminį aktyvumą ir kritulių kiekį, nesilankyti pavojingose teritorijose“.

Žemės drebėjimas taip pat sutrikdė susisiekimą: atšaukti visi skrydžiai Saporo pagrindiniame Čitosės oro uoste. Jo terminalo pastate nukrito dalis lubų, taip pat trūko vandentiekio vamzdis. Taip pat nekursuoja vietos autobusai ir greitieji bei priemiestiniai traukiniai.

Sapore turėjusios įvykti Japonijos ir Čilės futbolo rinktinių draugiškos rungtynės buvo atšauktos dėl elektros tinklų gedimų ir sutrikusio susisiekimo.

Nacionalinė meteorologijos agentūra perspėjo, kad Hokaide prognozuojami smarkūs lietūs ir aukšti vandenyno potvyniai, todėl gyventojai raginami saugotis naujų žemės nuošliaužų.

„Scanpix“/AP nuotr./Žemės drebėjimo Japonijos šiaurėje padariniai
„Scanpix“/AP nuotr./Žemės drebėjimo Japonijos šiaurėje padariniai

Japonija priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui, kur įvyksta daug žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

Birželį Osakos regioną supurtę požeminiai smūgiai pražudė penkis žmones ir dar per 350 sužeidė.

Tuo metu 2011 metų kovo 11-ąją katastrofinis 9 balų žemės drebėjimas, įvykęs Ramiojo vandenyno dugne prie Japonijos šiaurės vakarinės pakrantės, sukėlė milžinišką cunamį, padariusį didžiulės žalos ir nusinešusį tūkstančius žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius