-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaida ir analitikai spėja, kad Kim Jong Unas lankosi Pekine

Japonijos žiniasklaidai pranešus apie specialaus Šiaurės Korėjos traukinio atvykimą į Pekiną, kur jį sustiprinto saugumo sąlygomis pasitiko garbės sargyba, antradienį suintensyvėjo spėlionės, kad Kinijos sostinėje su netikėtu vizitu lankosi Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas.
Automobilis, kuriuo į Kiniją galbūt atvyko Kim Jong Unas
Automobilis, kuriuo į Kiniją galbūt atvyko Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Jei šie pranešimai teisingi, tai yra pirma Kim Jong Uno užsienio kelionė nuo pat atėjimo į valdžią 2011 metais ir intriguojantis posūkis sparčiai besiplėtojančiame diplomatiniame darbe, sudariusiame sąlygas artimiausiais mėnesiais įvykti atskiriems Kim Jong Uno susitikimams su Pietų Korėjos ir JAV prezidentais.

B.Bishopas: „Jie nerimauja, kad bus palikti nuošalyje Šiaurės Korėjai tiesiogiai sudarant susitarimą su amerikiečiais, nebūtinai atspindintį Kinijos interesus.“

Kai kurie analitikai mano, kad Kiniją – vienintelę svarbią Šiaurės Korėjos sąjungininkę – Pchenjano pasiūlymai Seului ir Vašingtonui nustūmė į šoną, bet Kim Jong Uno vizitas neabejotinai sugrąžintų Pekiną į šios diplomatinės lygties centrą.

„Jie nerimauja, kad bus palikti nuošalyje Šiaurės Korėjai tiesiogiai sudarant susitarimą su amerikiečiais, nebūtinai atspindintį Kinijos interesus“, – sakė Billas Bishopas, leidžiantis informacinį biuletenį „Sinocism China Newsletter“.

Apie galimą Šiaurės Korėjos lyderio vizitą Pekine pirmoji pranešė Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“. Ji rėmėsi neįvardytais šaltiniais, sakiusiais, kad į Kinijos sostinę pirmadienį po pietų atvyko Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnas.

Japonų transliuotojas „Nippon TV“ parodė reportažą, kuriame matyti į Pekino geležinkelio stotį atvažiuojantis traukinys, panašus į tą, kuriuo per užsienio vizitus naudodavosi Kim Jong Uno velionis tėvas Kim Jong Ilas. Taip pat matyti, kad traukinį Pekine pasitinka karinė garbės sargyba ir juodų limuzinų kortežas.

Aikštėje prie stoties esančios vienos parduotuvės vadovas sakė, kad stotis po pietų kuriam laikui buvo blokuota, budėjo daug policininkų.

Svečių namuose „Diaoyutai“, kuriuose atvykęs į Pekiną apsistodavo Kim Jong Ilas, buvo neįprastai daug policininkų – pareigūnai priešais įspūdingą kompleksą stovėjo kas 50–100 metrų.

Naujienų agentūros AFP fotografas matė, kaip antradienį ryte iš šių svečių namų lydimas policijos išvažiuoja limuzinų kortežas.

Oficiali tyla

Nei Kinijos, nei Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida jokio vizito neminėjo.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying antradienį pareiškė, kad gandai apie numanomą Kim Jong Uno arba kito aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūno vizitą bus pakomentuoti „tinkamu metu“.

Per įprastą spaudos konferenciją Hua Chunying sakė „šiuo metu neturinti jokios informacijos“.

Tačiau Pietų Korėjos transliuotojas „SBS TV“ pirmadienį pranešė, kad Kinijos šiaurės rytuose esančio Dandongo miesto viešbutyje, esančiame prie geležinkelio linijos į Šiaurės Korėją per Jaludziango upę, svečių buvo paprašyta išvykti ir visos langų užuolaidos buvo užtrauktos.

Užsakymus šis viešbutis vėl priiminės nuo trečiadienio popietės, sakoma pranešime. Tai rodytų, kad traukinys ir jo keleiviai, kad ir kas jie būtų, iki to laiko grįš į Šiaurės Korėją.

VIDEO: Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą virš Japonijos teritorijos

Kim Jong Ilas, kuris bijojo skraidyti lėktuvais, Kinijoje su savo privačiu šarvuotu traukiniu apsilankė kelis kartus. Jo vizitus Kinijos ir Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida patvirtindavo tik jam išvykus iš Kinijos.

Kim Jong Unas į jokias oficialias užsienio keliones nėra išvykęs nuo pat atėjimo į valdžią po tėvo mirties 2011 metais. Jis taip pat nėra priėmęs nė vieno valstybės vadovo, net Mongolijos prezidento, kuris 2013 metais lankėsi Pchenjane.

Vašingtone Baltieji rūmai sakė negalintys patvirtinti Kim Jong Uno buvimo Pekine, o vyriausybė Seule sakė tik tai, kad atidžiai stebi situaciją.

Dešimtmečius Pekinas buvo svarbus Pchenjano diplomatinis gynėjas ir pagrindinis prekybos partneris bei pagalbos šaltinis, tačiau pastaraisiais metais jų santykiai pablogėjo.

Kim Jong Unas sulaužė tradiciją ir nenuvyko į Pekiną pareikšti pagarbos į valdžią atėjusiam prezidentui Xi Jinpingui, o Pekinas buvo vis labiau nepatenkintas kaimynės branduolinių ginklų programa ir pademonstravo norą įgyvendinti griežtesnes Jungtinių Tautų sankcijas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas

Tuo pačiu metu Pekinas baiminasi režimo Pchenjane žlugimo ir nestabilumo, kuris galėtų išprovokuoti pabėgėlių srautus į Kiniją ir JAV karių dislokavimą prie Kinijos sienos suvienytoje Korėjoje.

Ketvirtadienį numatomos abiejų Korėjų aukšto lygio derybos turi sudaryti sąlygas Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimui balandžio pabaigoje. Taip pat prasidėjo diskusijos dėl galimo Kim Jong Uno susitikimo su D.Trumpu gegužės mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius