Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

WSJ: JAV karinis jūrų laivynas „Titan“ sprogimą išgirdo dar sekmadienį

Visiškai slapta karinė akustinė sistema, skirta priešo povandeniniams laivams aptikti, pirmą kartą išgirdo tai, ką JAV karinis jūrų laivynas įtarė esant povandeninio laivo „Titan“ sprogimu, praėjus kelioms valandoms po to, kai transporto priemonė pradėjo savo misiją, pranešė paieškoje dalyvavę pareigūnai, skelbia „The Wall Street Journal“.
Prie nuskendusio „Titaniko“ dingęs povandeninis laivas „Titan“
Prie nuskendusio „Titaniko“ dingęs povandeninis laivas „Titan“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak JAV gynybos pareigūno, karinis jūrų laivynas pradėjo ieškoti „Titan“ beveik iškart po to, kai nutrūko ryšys su povandeniniu laivu.

Netrukus po povandeninio laivo dingimo sekmadienį JAV sistema aptiko, kaip įtariama, sprogimo garsą netoli ketvirtadienį aptiktos nuolaužų vietos ir pranešė apie savo radinius vietoje esančiam vadui, pranešė JAV gynybos pareigūnai.

„JAV karinis jūrų laivynas atliko akustinių duomenų analizę ir aptiko anomaliją, atitinkančią sprogimą toje vietoje, kur veikė povandeninis laivas „Titan“, kai nutrūko ryšiai“, – „The Wall Street Journal“ sakė aukšto rango JAV karinio jūrų laivyno pareigūnas.

„Nors ši informacija nebuvo galutinė, ja buvo nedelsiant pasidalinta su incidento vadu, siekiant padėti vykdyti vykdomą paieškos ir gelbėjimo misiją“, – sakė jis.

Po daugiau nei 4 paras trukusių paieškų – tragiški radiniai

Ketvirtadienį pranešta, kad netoli „Titaniko“ nuolaužų dingęs povandeninis laivas, manoma, sprogo ir kad visi penki laive buvę žmonės žuvo.

Kompanijos „Ocean Gate“, kuri buvo šio laivo operatorė, pranešimas buvo paskelbtas praėjus kelioms valandoms po to, kai gelbėtojai pranešė, kad po kelias dienas trukusių paieškų aptiktas nuolaužų laukas. Vis dėlto tada jau tvyrojo nuogąstavimai, kad net jei povandeninis laivas „Titan“ ir būtų sveikas, jame galėjo nebelikti deguonies. Manyta, kad deguonies „Titan“ turėjo užtekti keturioms paroms.

„Dabar manome, kad mūsų generalinis direktorius Stocktonas Rushas, Shahzada Dawoodas ir jo sūnus Suleimanas Dawoodas, Hamishas Hardingas ir Paulis-Henri Nargeolet, deja, žuvo“, – sakoma „Ocean Gate“ pareiškime.

„Scanpix“ nuotr./Hamishas Hardingas, Paulas-Henri Nargeolet, Stocktonas Rushas, Shahzadas Dawoodas ir jo sūnus Sulemanas Dawoodas
„Scanpix“ nuotr./Hamishas Hardingas, Paulas-Henri Nargeolet, Stocktonas Rushas, Shahzadas Dawoodas ir jo sūnus Sulemanas Dawoodas

„Šie vyrai buvo tikri tyrinėtojai, kuriuos siejo išskirtinė nuotykių dvasia ir didžiulė aistra tyrinėti ir saugoti pasaulio vandenynus“, – nurodoma jame.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prie nuskendusio „Titaniko“ dingęs povandeninis laivas „Titan“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prie nuskendusio „Titaniko“ dingęs povandeninis laivas „Titan“

Vandenyno dugne aptiktos nuolaužos leidžia manyti, kad dingusiame povandeniniame laive netoli nuskendusio „Titaniko“ katastrofiškai sumažėjo slėgis, ketvirtadienį savo ruožtu pranešė JAV pakrančių apsaugos tarnyba.

„Tai nustatę, nedelsdami pranešėme šeimoms“, – žurnalistams Bostone sakė kontradmirolas Johnas Maugeris.

„Jungtinių Valstijų pakrančių apsaugos tarnybos ir visos vadovybės vardu reiškiu gilią užuojautą šeimoms“, – sakė jis.

Pakrančių apsaugos tarnyba tęs paieškas netoli „Titaniko“ nuolaužų, ieškodama daugiau užuominų apie tai, kas nutiko povandeniniam laivui „Titan“ giliai Šiaurės Atlanto vandenyse.

Nedidelis turistinis povandeninis laivas buvo dingęs nuo sekmadienio.

Už vietą povandeniniame laive „Ocean Gate Expeditions“ prašė 250 000 JAV dolerių (228 tūkst. eurų).

Povandeniniame laive taip pat buvo „Ocean Gate“ generalinis direktorius S.Rushas ir prancūzas povandeninio laivo operatorius P.-H.Nargeolet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius