Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 23 /23:23

Libijos sukilėliai užėmė Muamaro Kadhafi rezidenciją

Libijos sukilėliams antradienį pavyko užimti Libijos lyderio Muamaro Kadhafi rezidenciją.
Sukilėliai prie rezidencijos vartų
Sukilėlių kovotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Televizijos reporteriai praneša, kad iš Tripolio Bab al-Azizya rajone esančios rezidencijos kyla dūmai, ten girdėti sprogimai. Šaltiniai sako, kad sukilėliai įsiveržė bent jau per vienus rezidencijos vartus.

Virš Tripolio patruliuoja NATO aviacija, tačiau aljanso atstovai nepatvirtino bombardavę rezidenciją.

Ši rezidencija – 6 kvadratinių kilometrų teritorijoje įsikūrę keli pastatai: paties M.Kadhafi namai, kareivinės, kitos paskirties namai. Sukilėlių teigimu, rezidencijoje įrengta 30 kilometrų tunelių sistema, kai kurie jų veda už Tripolio, jūros link. 

Ar pats M.Kadhafi yra rezidencijoje, nežinoma. Antradienį jo sūnus sakė žiniasklaidai, kad tėvas rezidencijos nepaliko.

Atnaujinta 19.07 val. „al Jazeera“ kanalas praneša, kad Libijos sukilėliai pateko į M.Kadhafi namą. Tiesa, oficialių to patvirtinimų nėra. Anksčiau „Reuters“ skelbė, kad rezidencijos teritorijoje sukilėliai netikėtai ėmė šaudyti į viršų.

Atnaujinta 19.45 val. „Reuters“ cituoja sukilėlių atstovus, kurie teigia, jog M.Kadhafi rezidencija visiškai užimta. Jie taip pat teigė, kad sukilėlių valdžia visoje Libijoje bus įtvirtinta per artimiausias 72 valandas.  

Liudininkas „Reuters“ agentūrai pasakojo, kad sukilėliai rezidencijos teritorijoje grobia ginklus. BBC rodė kadrus, kuriuose matyti, kaip sukilėliai šaudo į orą, rėkia, trypia auksinę galvą, kuri buvo nuimta nuo kieme stovėjusios M.Kadhafi skulptūros.

VIDEO: Inside Gaddafi compound: Video of Libya rebels in Bab al-Aziziya

Atnaujinta 20.06 val. Televizijos kanalas „Al Arabiya“ pranešė, kad sukilėliai ant rezidencijos viršaus iškabino revoliucijos vėliavą. Sukilėliai ir toliau užima naujas teritorijas vyriausybiniame Bab al-Azizya kvartale, nesulaukdami beveik jokio pasipriešinimo.

Sukilėliai važinėja visame mieste ir per garsiakalbius skelbia, kad savo kontrolėn paėmė M.Kadhafi tvirtovę.

Atnaujinta 20.26 val. Iki šiol nėra tiksliai žinoma, ar NATO pajėgos dalyvavo užimant M.Kadhafi rezidenciją. „al Jazeera“, remdamasi savo šaltiniais, praneša, kad NATO lėktuvai smogė šios atakos metu – lėktuvai bombardavo vieną rezidencijos sieną, taip padėdami į vidų įsiveržti sukilėliams.

Atnaujinta 23.23 val. Libijos sukilėliai nepalieka Tripolio centro net ir atėjus nakčiai, nors praėjusią parą su tamsa jie pasitraukė iš miesto centro, bijodami, kad jiems gali smogti M.Kadhafi lojalios jėgos.

BBC rodo vaizdus iš pagrindinių miesto gatvių. Jomis vaikšto jauni žmonės su ginklais, važinėja automobiliai, iš kurių plevėsuoja revoliucijos vėliavos. Opozicijos atstovai teigia, kad M.Kadhafi karių sostinėje liko visai nebedaug ir miestas galutinai bus paimtas artimiausiu metu.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius