-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 28 /15:58

Sviatlana Aleksijevič išvyko iš Baltarusijos

Baltarusijos opozicinės Koordinacinės tarybos prezidiumo narė, Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič išvyko į Vokietiją, praneša tut.by.
Sviatlana Aleksijevič
Sviatlana Aleksijevič / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Pasak S.Aleksijevič padėjėjos Tacianos Tiurinos, tai nesusiję su baudžiamąja byla prieš Koordinacinę tarybą.

„Ji išvyko dėl asmeninių ir literatūrinių reikalų. Tai – normalus jos gyvenimas, ji tiesiog ilgai negalėjo išvykti dėl savijautos. Kada sugrįš? Viskas priklausys nuo to, kaip čia klostysis įvykiai ir kokia bus jos savijauta“, – tut.by sakė T.Tiurina.

„Kodėl Sviatlana Aliaksandrovna turėtų išvykti iš savo šalies visam laikui? Nieko panašaus, ji išvyko savo asmeniniais reikalais. Ji turi suplanavusi susitikimų, [planuoja dalyvauti] knygų mugėje Švedijoje, Sicilijoje jai įteiks apdovanojimą“, – nurodė S.Aleksijevič padėjėja.

Rašytoja į Vokietiją išskrido ankstų pirmadienio rytą.

VIDEO: S.Aleksijevič po bandymo įsiveržti pas ją į butą: „Tai, kas vyksta, yra teroras prieš žmones“

Kaip pranešė „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“, 72-ejų rašytoja vyksta planinio patikrinimo pas gydytoją, kuris seniai ją konsultuoja.

„Po mėnesio ji sugrįš į Baltarusiją. Ji nemeta savo veiklos kaip Koordinacinės tarybos narė“, – naujienų agentūrai AFP sakė jos draugė Maryja Voitešonok.

Rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi ir netrukus į Lietuvą pasitraukusi Sviatlana Cichanouskaja su šalininkais suformavo Koordinacinę tarybą, raginančią pradėti dialogą, kuriame taip pat būtų aptartas pakartotinių prezidento rinkimų organizavimas.

Ligi šiol S.Aleksijevič buvo vienintelė nesulaikyta ir Baltarusijoje buvusi Koordinacinės tarybos prezidiumo narė.

Anksčiau rugsėjį S.Aleksijevič paskelbė, kad į jos butą bandė patekti nepažįstami asmenys. Tuomet rašytojos namuose susirinko Europos šalių diplomatai – bandė apsaugoti nuo galimo arešto.

Baltarusijos valdžia laiko Konstitucinę tarybą antikonstituciniu organu. Ji buvo įsteigta siekiant užtikrinti taikų valdžios perdavimą, pagrindinei opozicijos kandidatei S.Cichanouskajai nepripažinus A.Lukašenkos perrinkimo šeštai kadencijai.

S.Aleksijevič vaidmuo opozicijoje yra simbolinis, iki šiol ji nedalyvavo opozicinės Koordinacinės tarybos posėdžiuose.

Praėjusį mėnesį rašytoja atsisakė duoti parodymus tyrėjams, iškvietusiems ją apklausai kaip liudininkę, kai buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl įtariamų opozicijos bandymų perimti valdžią.

Į Koordinacinės tarybos prezidiumą įėjo S.Aleksijevič, tarptautinio tarpininkavimo paslaugų bendrovės įkūrėja Lilija Vlasava, Minsko traktorių bendrovės (MTZ) streiko komiteto pirmininkas Siarhejus Dylevskis, teisininkas Maksimas Znakas, S.Cichanouskajos patikėtinė Volha Kavalkova, prie rinkimų neprileisto kandidato Viktaro Babarykos štabo koordinatorė Maryja Kalesnikava ir buvęs Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro direktorius Pavelas Latuška.

Baltarusijoje jau antrą mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis prezidentas A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius