Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalistas: A.Lukašenka sutiko perduoti „Wagner“ kovotojus Ukrainai

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka sutiko perduoti prie Minsko neseniai sulaikytus Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ kovotojus Ukrainai. Kaip teigia ką tik iš A.Lukašenkos interviu paėmęs žurnalistas Dmitrijus Gordonas, Baltarusijos lyderis esą davė tokį pažadą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.
Aliaksandras Lukašenka ir Volodymyras Zelenskis
Aliaksandras Lukašenka ir Volodymyras Zelenskis / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Ukraina jau anksčiau tvirtino, kad nori, jog jai būtų išduoti šie kovotojai. Dalis jų, kaip įtaria Kijevas, anksčiau galėjo dalyvauti kariniame konflikte Donbase prorusiškų separatistų pusėje.

O V.Zelenskis kaip tik kalbėjosi telefonu su A.Lukašenka, kuris eilinį kartą siekia perrinkimo ir, regis, „Wagner“ kovotojų sulaikymą pavertė rinkimų kampanijos dalimi. Išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose jau vyksta, o pagrindiniai rinkimai vyks sekmadienį.

Anot D.Gordono, jo interviu su Baltarusijos prezidentu pertraukė pastarojo pokalbis su V.Zelenskiu, o kalbėjosi jiedu būtent apie „Wagner“ kovotojų išdavimą Ukrainai.

„Scanpix“/AP nuotr./Baltarusijoje sulaikomi „Wagner“ kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./Baltarusijoje sulaikomi „Wagner“ kovotojai

„Zelenskis jo paprašė perduoti Ukrainai tuos, kurie Donbase kovojo prieš Ukrainą, tuos sąraše esančius kovotojus, kurie yra Ukrainos piliečiai.

Lukašenka tada pasakė, jog uždega žalią šviesą prokuratūrai ir kitoms teisėsaugos agentūroms, kurios pagal įstatymus padarys viską, kad perduotų nusikaltėlius tiek Rusijai, tiek Ukrainai“, – „Laisvės radijui“ teigė D.Gordonas.

Kaip rašo Zn.ua, Ukraina prašo, kad Baltarusija jai perduotų 28 sulaikytus kovotojus. Iš viso liepos 29-ąją Minsko apylinkėse buvo sulaikyti 32 „Wagner“ kovotojai, dar vienas – pietinėje šalies dalyje.

Baltarusiai netrukus paskelbė sulaikytųjų pavardes. Visi jie dalyvavo kariniuose konfliktuose Sirijoje, Libijoje, mažiausiai 14 – Donbase, kur kovojo separatistų pusėje.

Minsko teigimu, šis „Wagner“ kovotojų būrys priklausė didesnei, maždaug 200 asmenų, grupei, neva atvykusiai į Baltarusiją su tikslu „destabilizuoti situaciją per rinkimų kampaniją“.

„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje
„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje

Per apklausas kovotojai vis keitė parodymus, bet dabar apsistota ties versija, kad jie per Minską turėjo išskristi į Stambulą, o iš ten – į Lotynų Amerikos šalis.

Rusija, išdalijusi šimtus tūkstančių pasų Donbaso gyventojams, savo ruožtu tvirtina, kad nelaiko sulaikytų kovotojų Ukrainos piliečiais.

L.Jonavičius: kadangi „Wagner“ jau tapo Minsko žaidimo su Rusija korta, įvykiai gali pasisukti bet kuria kryptimi.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Laurynas Jonavičius teigia: jei D.Gordonas sako tiesą ir dalis sulaikytų „Wagner“ samdinių tikrai bus išduoti Ukrainai, tai reikš „gana įdomų posūkį“.

„Neatmestina, kad tai – dar vienas Lukašenkos manevras arba ukrainiečių bandymas įkąsti Kremliui. Kadangi „Wagner“ jau tapo Minsko žaidimo su Rusija korta, įvykiai gali pasisukti bet kuria kryptimi“, – „Facebook“ parašė L.Jonavičius.

O Baltarusijoje, kur daug žmonių neabejoja, kad prezidento rinkimai bus klastojami, rinkėjai jau kviečiami sekmadienio vakarą rinktis prie Minsko Herojų miesto obelisko. Tiesa, iš pradžių – palaukti prie savo rinkimų apylinkių.

„Facebook“ nuotr./Sekmadienio vakarą minskiečiai kviečiami rinktis čia
„Facebook“ nuotr./Sekmadienio vakarą minskiečiai kviečiami rinktis čia

„Aplink obeliską dažniausiai vyksta kariniai paradai. Aikštė didžiulė, nėra pastatų, jos praktiškai neįmanoma blokuoti policijai ar armijai. Rinkimų dienos vakaras bus lemtingas.

Nuo to, kiek pasirodys žmonių, priklausys tai, ar protestai tęsis“, – teigia nepriklausomas baltarusių žurnalistas Francišakas Viačorka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius