-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žymios moterys Europos Parlamente

Buvusios komisarės, žinomos kovotojos už teisybę, arba tiesiog jaunos ir žavios - visos šios moterys puikiai pasirodė per rinkimus į Europos Parlamentą (EP).
Buvusi Prancūzios teisingumo ministrė R.Dati visuomet vilki tik „Dior“ drabužius.
Buvusi Prancūzios teisingumo ministrė R.Dati visuomet vilki tik „Dior“ drabužius. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ji visuomet vilki „Dior" drabužius ir išgarsėjo kaip pirma iš imigrantų kilusi Prancūzijos teisingumo ministrė. Rachida Dati yra 43 metų vieniša motina, auginanti dukrą. Į darbą ji grįžo praėjus 5 dienoms po gimdymo. Į EP ji pateko nesunkiai: su prezidento Nicolas Sarkozy partija, kuri gavo 27,8 proc. rinkėjų balsų ir 11 proc. aplenkė varžovus socialistus.

Dar viena didelė laimėtoja Prancūzijoje yra Eva Joly, buvusi antra Danielio Cohn-Bendito Europos žaliųjų judėjimo sąraše. 65 metų teisėja – pusiau norvegė, pusiau prancūzė – specializuojasi finansinėse bylose ir suvaidino lemiamą vaidmenį atskleidžiant korupciją tarp aukščiausio lygio vadovų Prancūzijos valstybinėje naftos milžinėje „Elf Aquitaine". Buvusi teisėja naujame EP sieks suburti pajėgas, kurios imtųsi rimtai kedenti „fiskalinius rojus". Beje, šiemet Islandijos vyriausybė buvo pasamdžiusi E.Joly tirti galimo sukčiavimo ir grobstymo atvejus, pasinaudojus finansų krize, kuri paralyžiavo šią šalį.

Didžiojoje Britanijoje vietą EP laimėjo Argentinoje gimusi ispanė buhalterė Marta Andreasen. Ji buvo euroskeptikų Nepriklausomybės partijos sąraše. Buvusi Europos Komisijos (EK) buhalterė tapo plačiai žinoma, kai 2001 metais atsisakė pasirašyti ES buhalterinius dokumentus sakydama, jog buhalterinėse knygose yra rimtų ir didelių pažeidimų. Vėliau ji buvo nušalinta dėl „lojalumo ir pagarbos" stokos, o galiausiai – atlikus visas reikiamas teisines procedūras – atleista. Neseniai apie Briuselio biurokratiją, kuri „lengvai gali tapti tironija", ji parašė knygą „Apnuogintas Briuselis".

Labai panašiai kaip M.Andreasen dėl „lojalumo stokos" iš darbo 2007 metais buvo atleista ir buvusi Rumunijos teisingumo ministrė Monica Macovei, Europoje labai vertinama už nesitaikstymą su korupcija. Ji paprieštaravo vyriausybės potvarkiams, kurie buvo sukurpti specialiai politiniam elitui. M.Macovei laimėjo bilietą į EP su centro dešiniųjų Demokratų liberalų partija. Paklausta, kaip įsivaizduoja savo naują darbą, M.Macovei atsakė, jog nenorėtų, kad parlamentarai iš savo šalių perkeltų į EP tokius blogus rumuniškus įpročius kaip korupcija. Kur kas mieliau iš Briuselio namo ji parvežtų teisingumą ir įstatymo valdžią.

Italijoje į EP išrinkta Rita Borsellino, Sicilijos mafijos nužudyto teisėjo sesuo, savo šalyje tapusi kovos su organizuotu nusikalstamumu simboliu.

Ispanijoje ETA aukos sesuo Theresa Becerril taip pat gerai pasirodė centro dešiniųjų Liaudies partijos sąraše.

Patirtis pravers

EP dirbs ir kelios dabartinės EK komisarės. Lenkė Danuta Huebner, dabar atsakinga už bloko regioninę politiką, puikiai pasirodė Varšuvos rinkimų apygardoje surinkusi 43 proc. balsų, o jos varžovas, buvęs EP narys ir prezidento Lecho Kaczynskio kanceliarijos sekretorius joje laimėjo tik 10 proc. balsų. D.Huebner buvo Lenkijos premjero Donaldo Tusko Piliečių platformos sąraše, todėl rudenį ji gali būti ir vėl paskirta ES komisare.

Portfelį naujoje EK gali gauti ir bulgarė Meglena Kuneva, iki šiol buvusi komisarė, atsakinga už vartotojų apsaugą, o kol kas ji bent jau gali būti rami, kad turi darbą kaip EP deputatė.

Telekomunikacijų komisarė Viviane Reding laimėjo vietą EP Liuksemburge su centro dešiniųjų Krikščionių socialine partija, kuriai vadovauja premjeras Jeanas Claude'as Junckeris.

Buvusi ES komisarė iš Latvijos Sandra Kalnietė savo šalyje buvo pirma centro dešiniųjų Piliečių sąjungos, kuri gavo 24,32 proc. balsų, sąraše. Jos partija yra dabartinės Latvijos koalicinės vyriausybės sudėtyje. Premjero Valdžio Dombrovskio partija negavo nė 7 proc. balsų, tad S.Kalnietės pergalė gerai atspindi visuomenės simpatijas šalyje, kuri kenčia didžiausią visoje ES ekonomikos krizę.

Visus nustebino Anna Maria Corazza Bildt, Švedijos užsienio reikalų ministro Carlo Bildto žmona, tapusi viena iš 18 savo šalies europarlamentarų.

Ryškios ir prieštaringos

Rinkėjams patiko ir buvusi „Mis Italija" Barbara Matera, kandidatavusi premjero Silvio Berlusconi sąraše. Į skandalus įklimpęs premjeras savo sąraše pasiliko tik ją – iš viso būrio manekenių ir televizijos laidų vedėjų, kuriomis norėjo „atnaujinti Italijos veidą Europoje". 27 metų televizijos laidų vedėja sakė, kad nori sugriauti išankstinį nusistatymą, jog grožis ir intelektas nesuderinami.

Ne menkiau rėksminga nei B.Matera yra Rumunijos prezidento dukra Elena Basescu, kuri laimėjo vietą EP su 4,2 proc. balsų. Ji dalyvavo rinkimuose kaip nepriklausoma kandidatė, tačiau kalbama, kad kai kurie tėvelio Liberalų demokratų partijos nariai atseikėjo jai balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius