Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 28

Pomidorų sriuba aptaškytos „Saulėgrąžos“: sako, kad paveikslas sugadintas, bet tai netiesa

Socialiniai tinklai ūžė iš pasipiktinimo, išvydę aplinkosaugos aktyvistų pomidorų sriuba apipiltas olandų dailininko Vincento van Gogho „Saulėgrąžas“. Paveikslas liko nenukentėjęs, nežymiai kliuvo tik rėmui, tačiau net ir tokius akivaizdžius faktus internautai bando paneigti.
Aplinkosaugos aktyvistai Londone pomidorų sriuba apipylė V.van Gogho paveikslą
Aplinkosaugos aktyvistai Londone pomidorų sriuba apipylė V.van Gogho paveikslą / „Scanpix“ nuotr.

„Aš esu aplinkosaugos aktyvistė, bet jei tu esi vienas iš aktyvistų, kuris sunaikino Van Gogho paveikslą „Saulėgrąžos“, eik velniop. Šis protesto veiksmas nesiuntė geros žinios“, – piktinosi socialinio tinklo „Twitter“ vartotoja asmeninėje paskyroje.

„Kodėl meno kūrinį naikina kitas meno kūrinys? Neteisingas būdas išsakyti mintį“, – nuomonę reiškė kitas internautas.

„Van Goghas yra geriausias visų laikų dailininkas. Jis sirgo liga, kuri privertė jį nusižudyti, o jo laikais visi iš jo juokėsi ir tyčiojosi dėl jo paveikslų (dėl to jis nepasitikėjo savimi), todėl liūdna matyti, kad taip naikinamas jo palikimas“, – nusivylimą „Twitter“ reiškė „Fearless Angel“.

„Tam nėra jokio pateisinimo. Taip, aplinkosauginis aktyvizmas yra nepaprastai svarbus, bet menas yra šventas ir niekada neturėtų būti naikinamas“, – dėstė socialinio tinklo vartotoja.

Vis dėlto piktintis dėl neva sugadinto paveikslo nereikėtų. Londono centre įsikūrusi Nacionalinė galerija, kurioje galima rasti žymųjį olandų dailininko paveikslą, teigė, kad protestuotojai „nežymiai apgadino rėmą, tačiau paveikslas nenukentėjo“.

Incidentas įvyko spalio viduryje, kai aplinkosaugos aktyvistai pomidorų sriuba apipylė Vincento van Gogho paveikslą „Saulėgrąžos“.

Londono policija pranešė, kad sulaikė du grupės „Just Stop Oil“ narius už nusikalstamą žalą ir įsibrovimą sunkinančiomis aplinkybėmis po to, kai jie prisiklijavo prie sienos ir apipylė paveikslą sriuba Trafalgaro aikštėje esančioje galerijoje.

Kaip rašė BBC, vienas iš garsiųjų V.van Gogho paveikslų „Saulėgrąžos“ buvo nuvalytas ir vėl eksponuojamas praėjus maždaug šešioms valandoms po incidento.

Vaizdo įrašu „Twitter“ pasidalino pati aktyvistų grupė „Just Stop Oil“. Prisiklijavusi prie sienos, viena iš aktyvistų sušunka: „Kas vertas daugiau: menas ar gyvenimas?“

„Jums labiau rūpi paveikslo ar mūsų planetos ir žmonių apsauga?“ – kėlė klausimą ji.

Šis išpuolis, pasak aktyvistų, įvykdytas reikalaujant Jungtinės Karalystės sustabdyti visus naujus naftos ir dujų projektus.

V.van Gogho „Saulėgrąžos“ – vienas iš septynių Arlyje van Gogho nutapytų saulėgrąžų natiurmortų. Šis paveikslas yra jo paties nutapyto originalo geltoname fone, kuris dabar saugomas Londono nacionalinėje galerijoje, kopija.

Paveikslo vertė – 84,2 mln. dolerių (86,6 mln. eurų).

Public Domain nuotr./Vincent van Gogh „Saulėgrąžos“ (1888)
Public Domain nuotr./Vincent van Gogh „Saulėgrąžos“ (1888)

Spalio pabaigoje aktyvistų grupė „Just Stop Oil“ ir vėl pasižymėjo, kai Londono „Madame Tussauds“ muziejuje šokoladiniu pyragu ištepė Jungtinės Karalystės karaliaus Karolio III vaškinį modelį.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Klimato aktyvistai šokoladiniu pyragu ištepė karaliaus Charleso III vaškinę figūrą
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Klimato aktyvistai šokoladiniu pyragu ištepė karaliaus Charleso III vaškinę figūrą

Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip du protestuotojai, vilkintys marškinėlius „Just Stop Oil“, meta tortą karaliui į veidą. Policija pranešė apie sulaikytus keturis asmenis.

Pastarąsias dvi savaites šie klimato aktyvistai taip pat rengia protestus – jų metu užblokuoja kelis pagrindinius Londono kelius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius