-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naktį pajudėjusi ledų sangrūda potvynio grėsmę atplukdė arčiau Kauno

Neryje, ties Jonava, kelias paras tūnojusi ledų sangrūda vasario 9-osios naktį pajudėjo Kauno link. Potvynio grėsmė priartėjo prie Radikių ir Kleboniškio gyvenviečių, kurioms pernai kovą labiausiai smogė išsiliejusi Neris.
Apsemta sodų bendrija
Apsemta sodų bendrija / Skaitytojo nuotr.

„Ledų sangrūda, kuri buvo Jonavos rajone, antradienį apie 23 val. pasislinko į Kauno rajoną ir dabar yra prie Naujasodžio, Kleboniškio ir Radikių gyvenviečių. Trečiadienio 7.30 val. duomenimis, vandens lygis Neryje ties tomis gyvenvietėmis nekilo“, – sakė Kauno hidrometerologijos stoties viršininkas Ričardas Bučinskas.

Neramių signalų trečiadienį sulaukta iš Prienų rajono. Čia esančios Nemajūnų vandens matavimo stoties duomenimis, nuo antradienio ryto iki trečiadienio ryto vanduo pakilo 2,38 m. Trečiadienį ryte vandens lygis šioje vietoje Nemune siekia 4,8 m. Tai rodo, kad žemiau Nemajūnų darosi nauja ledų sangrūda.

Tačiau specialistai aiškina, jog tai dar nereiškia, kad vandens lygis toliau staigiai kils. „Jei ledų sangrūda nebus didelė, vanduo ją neš toliau. Gerai ir tai, kad dabar nelyja. Daug kas priklauso nuo to, kurioje vietoje susidarė ledų sangrūda: jeigu ant upės vingio, posūkio, negerai. Bet jeigu ji susidaro tiesioje upės vagoje, vanduo ledus išneša“, – sakė Kauno hidrometerologijos stoties viršininkas.

Kauno ugniagesiai antradienį vakare, 20.53 val., nuvyko į Radikių kaimą įvertinti padėties dėl galimo potvynio. Tuo metu, ties sodų bendrija „Posūkis 2“ Neries upėje vandens lygis buvo pakilęs iki 1 m (nuo ryto pakilo 40 cm).

22.43 val., ties Jonava esančiai ledų sangrūdai pajudėjus, per valandą Šešuvos upelyje vandens lygis pakilo iki 2 m. Atsižvelgę į tai 1.19 val. sodų bendrijas stebintys pareigūnai informavo Radikių, Naujasodžio kaimų ir Kleboniškio gyvenvietės gyventojus apie susidariusį galimą potvynio pavojų. 1.52 val. ledų sangrūda sustojo ties Radikių kaimu. Įvykio vietoje budėję ugniagesiai gelbėtojai pranešė, jog naktį vanduo nebekilo, o iš ryto 20 cm. atslūgo.

„Šiuo metu pareigūnai yra išvykę į Radikius, Kleboniškį ir Naujasodį stebėti situacijos. Atsižvelgus į naujausius duomenis bus imtasi reikalingų priemonių“, – sakė Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Jovita Lapėnaitė.

Priminsime, kad pernai nuo kovo 22-ąją kilusio potvynio labiausiai nukentėjo Kauno rajone esančių Radikių, Salių, Kelboniškio kaimų ir čia įsikūrusių sodų bendrijų gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius