-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Potvynio aukos – ir gyvūnai

Potvynio žalą skaičiuoja ne tik nuo jo nukentėję užlietų namų gyventojai ir draudikai, bet ir aplinkosaugininkai bei laukinių gyvūnų gelbėtojai.
Dėl potvynio namų neteko ir bebrai
Dėl potvynio namų neteko ir bebrai / Skaitytojo Tomo V. nuotr.

Pasak aplinkosaugos atstovų, kol kas gamtai padarytą žalą dar sunku įvertinti, nes nežinomas net tikslus dėl potvynio žuvusių gyvūnų skaičius.

„Pati mačiau kelis sutrintus bebrus Kauno centre, Neryje, tarp ledo lyčių. Bet manau, kad jie – ne vieninteliai žuvę laukiniai gyvūnai. Pasibaigus ledonešiui pasimatys daugiau“, – įsitikinusi Gyvūnų globėjų asociacijos atstovė Lolita Grėblikienė.

15min.lt skaitytojas Tomas V. užfiksavo kelis bebrus, kurie pirmąją potvynio Kaune dieną veržėsi į krantą Santakoje. Miesto centre retai matomi gyvūnai sulaukė žmonių dėmesio: daugelis puolė jų fotografuoti. Žmonės džiaugėsi, kad bebrai „drąsiai pozuoja“.

Tuo metu gyvūnų gelbėtojai tikino, kad krantus apstoję ir bebrus fotografuojantys žmonės juos gąsdina.

„Žmonės visiškai nesupratingi. Prašėme jų pasitraukti. Sakėme, kad bebrai bijo lipti į krantą, kai ten pilna žmonių. Bet kauniečiai buvo įsitraukę į naują pramogą ir nė negalvojo, jog neišlipdami į krantą bebrai gali žūti. Juos gali sutrinti ledo lytys“, – piktinosi L.Grėblikienė.

Pasak jos, potvynis ir ledonešis sugriovė didžiąją dalį Kaune ir pakaunėje buvusių bebrų užtvankų, todėl šie gyvūnai, kaip ir potvynio užlieti žmonės, laikinai liko be namų.

„Kaip ir žmonėms, jiems teks atnaujinti savo būstus“, – juokavo apie bebrus paklausti aplinkosaugininkai.

Pranešimų apie nuo potvynio nukentėjusius laukinius gyvūnus nei jie, nei gyvūnų gelbėtojai nebegauna. Jų nebuvo daug ir per patį potvynį. Kur kas daugiau darbo gelbėtojai turėjo dėl naminių gyvūnų, kurių dalis paskendo. Vien iš užlieto Radikių kaimo teko išgabenti 147 naminių gyvūnų lavonus.

„Paskendo ne tik šunų. Vienas radikiškis turėjo beveik mini zoologijos sodą. Per potvynį visi jo gyvūnai paskendo. Tarp jų – ir fazanai, karveliai“, – sunkiai rinkdama žodžius pasakojo Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius