Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiantis sprogdinti ledų sangrūdą Neryje, Jonavos rajone, ledai pajudėjo (papildyta 15.35 val., nuotraukos, video)

Sprogdinti ledų sangrūdos Jonavos rajone neprireikė: ledai pajudėjo vos išgręžus kelias skyles, į kurias ketinta padėti sprogmenis.
Ledų sangrūda Jonavos rajone pajudėjo
Jonavos rajonas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 3 Ledai Potvynis Neris

Kauno hidrologijos stoties duomenimis, antradienį ryte Neryje, ties Salupių kaimu, esančiu Jonavos rajone, vandens lygis siekė 3,73 m. Pasak stoties viršininko Ričardo Bučinsko, nuo pirmadienio 8 val. ryto vandens lygis šioje vietoje pakilo 1,46 m ir tebekyla.

„Ten labai sudėtinga situacija: Nerį dalija dvi salos, kurios upę suskaido į tris ruožus. Šiuo metu toje vietoje susidariusios ledų sangrūdos. Kiek žinau, jau priimtas sprendimas viename iš ruožų sprogdinti ledus. Kariuomenė išvykusi į vietą, bandys prieiti prie numatytos vietos, mėgins sprogdinti“, – sakė R.Bučinskas.

15min.lt skaitytojos Linos nuotr./Jonavos rajonas
15min.lt skaitytojos Linos nuotr./Jonavos rajonas

Apie tai, kad situacija Salupių kaime sudėtinga, pranešė ir 15min.lt skaitytoja Lina Baibokienė. Pasak jos, vanduo semia žmonių namus.

„Sangrūdos ledų prie salos, kuri yra netoliese. Vanduo neatslūgo. Iš vakaro buvo manoma, kad sprogdins. Tačiau žmonės toliau skęsta, sėdi ant tiksinčios bombos“, – laiške rašė moteris.

Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono vadas Vygandas Vilčiauskas patvirtino, kad šiuo metu į Jonavos rajoną yra išvykę kariai. Ar bus sprogdinama ledų sangrūda, dar neaišku.

„Vietoje vyksta žvalgyba. Žiūrime, ar gyvenamieji pastatai, elektros stulpai ir kiti objektai nėra per arti. Savo žodį turės tarti ir aplinkosaugininkai“, – sakė bataliono vadas. Pasak jo, sprogdinimas yra kraštutinė priemonė: „Tai ne pats geriausias variantas. Jį mėgsta rusai. Bet mes renkamės tik tuo atveju, kai išnaudotos visos kitos galimybės.“

Vanduo taip pat kyla Nevėžyje ir Nemune

Kauno hidrologijos stoties duomenimis, vandens lygis tebekyla ir Nevėžyje, ties Babtais. Nuo pirmadienio 8 val. ryto iki antradienio vanduo pakilo 96 cm ir dabar siekia 7,89 m.

„Žemupyje esantys kaimai, pavyzdžiui, Šilelio kaimas, yra pavojaus zonoje. Ten išvykę civilinės saugos specialistai. Imamasi visų atsargumo priemonių“, – kalbėjo R.Bučinskas.

Vanduo kyla ir Nemune. Nuo pirmadienio 8 val. iki antradienio ties Smalininkais, Jurbarko rajone, Nemune vandens lygis pakilo 64 cm ir dabar siekia 6,52 m.

„Iki kritinės ribos liko vienas metras“, – atkreipė dėmesį Kauno hidrologijos stoties vadovas.

Papildyta 12.38 val.: Kaip 15min.lt informavo Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Tomas Balkus, J.Vitkaus inžinerijos bataliono kariškiai baigė žvalgyti teritoriją Jonavos rajone, ties Salupių kaimu, kur Neryje susidariusios ledų sangrūdos.

„Jų išvados tokios: techninės galimybės atlikti sprogdinimą šioje vietoje yra. Tačiau sprendimą, ar sprogdinti, gali priimti tik rajono valdžia“, – sakė T.Balkus.

Papildyta 13.46 val.: Ledų sangrūdos Neryje, ties Salupių kaimu, bus sprogdinamos. Tai 15min.lt patvirtino potvynio zonoje, netoli Salupių kaimo, esantis Jonavos rajono savivaldybės Civilinės saugos tarnybos vedėjas Algis Purvinis.

„Vanduo kyla, žmonės ir jų turtas skęsta, todėl reikia sprogdinti. Ledai kitaip neišsisklaidys. Salupių kaime yra įsikūrusi sodų bendrija. Joje – 60 sklypų, iš kurių maždaug 15-oje žmonės gyvena nuolat. Vanduo pasiekė daugumą jų“, – sakė valdininkas.

„Laukiame tik vadovybės įsakymo. Šiuo metu vyksta paskutiniai leidimų derinimai“, – sakė Lietuvos kariuomenės J.Vitkaus inžinerijos bataliono vadas Vygandas Vilčiauskas.

Papildyta 15 val.: Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai T.Balkus pranešė, kad leidimas sprogdinti ledus Jonavos rajone gautas. Šiuo metu kariai vyksta į numatytą vietą. 

Baiminantis, kad pramušus ledus Jonavos rajone, vanduo plūstelės į Kauno rajoną, prie pirmadienį užlietų Kleboniškio ir Radikių kaimų budi ugniagesiai gelbėtojai.

„Atsigabenome gelbėjimo valtis, kad galėtume operatyviai reaguoti, jei vėl kiltų potvynio pavojus“, – sakė Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovas.

Papildyta 15.35 val.: J.Vitkaus inžinerijos bataliono kariams neprireikė sprogdinti ledų sangrūdų. Kaip pasakojo vietoje esantis bataliono kapitonas Nerijus Alekna, ledai žemyn Nerimi pajudėjo, kai kariai pradėjo paruošiamuosius darbus sprogdinimui.

„Užteko išgręžti kelias skyles tinkamose vietose ir ledai pajudėjo žemyn upe. Situacija buvo sudėtinga: tuo metu, kai sangrūda ėmė judėti, kariai buvo ne ant kranto. Tačiau tam buvo iš anksto pasiruošta: jie turėjo visas reikalingas gelbėjimosi priemones“, – sakė kapitonas. Jis nesutiko atskleisti, kiek planuota panaudoti sprogmenų: „To nepasakysiu“.

Pasidomėjus, kodėl iš karto nebuvo pagalvota, kad išjudinti ledams gali pakakti tik to, kad būtų išgręžtos skylės tinkamose vietose, kariškis sakė, jog iš anksto to numatyti negalėjo niekas.
„Didžiausia problema, kad ledų sangrūdos kinta. Iš ryto buvo viena situacija, dabar – jau kita. Aš džiaugiuosi, kad nereikėjo sprogdinti. Tai – sudėtinga operacija, pavojinga ir žmonėms, ir gamtai“, – kalbėjo kapitonas N.Alekna.

Situacija bus sekama. Tačiau šiuo metu manoma, kad Neryje, ties Jonavos rajonu, sprogdinti ledų sangrūdų nebereikės.

15min.lt skaitytojos atsiųstoje vaizdo medžiagoje užfiksuota, kaip antradienį atrodė potvynio apimtas Jonavos rajonas.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius