-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 12

Prorusiško ukrainiečio A.Šarijaus turtas – Lietuvos teisėsaugos taikiklyje

Lietuvos teisėsauga po kelių pakartotinų kreipimųsi sukruto tirti ilgus metus globoto prorusiško Ukrainos tinklaraštininko Anatolijaus Šarijaus finansinę veiklą. Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pradėjo tyrimą dėl A.Šarijaus valdomo turto ir finansų, galimo pinigų plovimo. Po 15min tyrimo Migracijos departamentas ištaisė spragą ir darkart priėmė sprendimą uždrausti A.Šarijui penkerius metus atvykti į Lietuvą, nes jis pripažintas keliančiu grėsmę šalies saugumui.
Tyrimo viršelio nuotrauka
Anatolijus Šarijus

Šiuo metu A.Šarijus gyvena Ispanijoje, aktyviai socialiniuose tinkluose bei savo kanaluose komentuodamas Ukrainos pasipriešinimo Rusijos agresijai pastangas ir čia pat besipuikuodamas žvejybos ar pasivažinėjimų vandens motociklais jūroje vaizdais.

Iš Ukrainos pabėgęs žurnalistu prisistatantis veikėjas Ispanijos karalystėje Ukrainos prašymu gegužę buvo sulaikytas, vėliau paleistas pasižadėjus neišvykti.

Ispanijoje tinklaraštininkas laukia teismo sprendimo dėl išdavimo Ukrainai. Kyjivas Kremliaus propagandistu vadinamą veikėją kaltina tėvynės išdavyste ir rasizmu. O Ukrainos valstybinė fiskalinė tarnyba yra pradėjus tyrimą dėl galimo buvusios A.Šarijaus partijos pinigų plovimo.

A.Šarijus milijoninę rusakalbių auditoriją ir įspūdingus turtus Ispanijoje krovėsi 10 metų naudodamasis Lietuvos jam suteiktu prieglobsčiu ir leidimu gyventi Europos bendrijoje.

15min Tyrimų surinkti duomenys atskleidė, kad Lietuvoje beveik negyvenęs Kremliaus vasalu vadinamas veikėjas daug metų naudojosi užuovėja Lietuvoje, kol atsakingos institucijos priiminėdavo prieštaringus sprendimus. A.Šarijus tvirtino, jog Ukrainoje jam gresia persekiojimas bei susidorojimas dėl jo kritikos valdžiai. Ukrainos atstovai kaltino A.Šarijų Kremliaus propagandos ir dezinformacijos skleidimu, Ukrainos valstybės diskreditavimu.

Tyrimas – dėl nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo

Politinio prieglobsčio Lietuvoje A.Šarijus neteko tik šių metų sausį, kuomet Migracijos departamentas po įvairių kreipimųsi ėmėsi tikrinti informaciją apie jį, o Valstybės saugumo departamentas pateikė išvadą, kad A.Šarijaus buvimas kelia grėsmę Lietuvos saugumui.

generaline-prokuratura-610bd325264fe (1)
generaline-prokuratura-610bd325264fe (1)

Kremliaus nemalonėje esantis žinomas Rusijos teisininkas Markas Feiginas savo ruožtu ne kartą yra kreipęsis į Lietuvos teisėsaugą ragindamas tirti ir A.Šarijaus finansus. Lietuvos valstybės globotas veikėjas prieš kelerius metus Ispanijoje yra įgijęs didelės vertės nekilnojamojo turto, važinėjasi prabangiais automobiliais.

Po kelių tokių raginimų ir teiktos informacijos Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pradėjo tyrimą dėl A.Šarijaus.

„Pranešame, kad rugpjūčio 2 dieną buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 216 straipsnį (nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimas). Tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, organizuoja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras“, – 15min šią savaitę informavo Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

15min duomenimis, tyrimas pradėtas gavus M.Feigino pareiškimą, jog nuo 2012 metų, būdamas Lietuvos rezidentu, A.Šarijus galėjo vykdyti neregistruotą veiklą, iš neaiškių šaltinių Rusijoje gauti nedeklaruotas pajamas, nemokėti mokesčių.

„ (...) Tai rezidencijos klausimas, nes juk jis ieškinius teikė, visą laiką išsisukinėjo, melavo visuose teismuose, kad jis buvo Lietuvos rezidentas, nuo 2012 metų turėdamas statusą ir gyvenamąją vietą. Be to, visi jo interesai, finansinė veikla ir visa kita susiję su Lietuva“, – 15min sakė M.Feiginas.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Markas Feiginas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Markas Feiginas

Anot jo, Lietuvos institucijoms turėtų rūpėti, ar prieglobstį ilgus metus turėjęs asmuo, valdantis beveik tris milijonus prenumeratorių turintį „Youtube“ kanalą, mokėjo mokesčius, kokias ir iš kur pajamas gaudavo, kokiomis lėšomis įgijo prabangaus turto Ispanijoje.

Dėl Lietuvoje pradėto teisėsaugos tyrimo 15min kreipėsi komentaro į A.Šarijaus advokatą Vytautą Budniką, tačiau su tinklaraštininku susisiekti nepavyko.

Vila Ispanijoje už pinigus iš sąskaitos Rusijoje

Dar 2015 metais A.Šarijus savo kanaluose šaukėsi žmonių pagalbos „asmeniniam reikalui“ ir rinko šiam reikalui aukas, prašydamas neklausti, kam to reikia.

O jau po metų pirko nekilnojamąjį turtą Ispanijoje. Prabangiausias jo pirkinys, kaip rašė tiriamosios žurnalistikos portalas Slidsvo.info – 265 kvadratinių metrų ploto vila Ispanijos Taragonos uostamiestyje ant Viduržemio jūros kranto.

Slidstvo.info/A.Šarijaus vila Ispanijoje
Slidstvo.info/A.Šarijaus vila Ispanijoje

Šią vilą A.Šarijus įsigijo 2019 metais. Jis savo „Youtube“ kanale tuomet šaipėsi iš žurnalistų nurodytos vilos vertės – milijono eurų – teigdamas, kad pirkinys kainavo gerokai daugiau. Žurnalistu bei politiku prisistatantis veikėjas juokais bandė paversti ir pasirodžiusią informaciją apie jo sąskaitas Rusijos banke. Tačiau lėšų kilmės A.Šarijus neatskleidė.

Slidstvo.info/A.Šarijaus vila Ispanijoje
Slidstvo.info/A.Šarijaus vila Ispanijoje

Ukrainos portalo Cenzor.net redaktorius Jurijus Butusovas pernai remdamasis neįvardintais šaltiniais paskelbė, kad A.Šarijus nekilnojamąjį turtą Ispanijoje įsigijo už lėšas, kurias į jo sąskaitą Rusijos „Raiffeisen“ banke pervedė du Rusijos piliečiai.

670 tūkst. eurų, Cenzor.net duomenimis, buvo pervesti dviem pavedimais iš Rusijos 2019 metų gegužės 21 ir 2020 metų balandžio 19 dieną. Portalas taip pat paskelbė ir minėtos A.Šarijaus sąskaitos numerį.

Portalo duomenimis, A.Šarijus taip pat turi sąskaitas Ispanijos, Liuksemburgo bei Kanados bankuose.

Prieš mėnesį Vilniuje vykusiame teismo posėdyje klausinėjamas M.Feigino advokatų A.Šarijus patvirtino, kad yra gavęs minėtą sumą į savo sąskaitą Rusijos banke. Tačiau jis nesąmone vadino teiginius, jog pinigai pervesti iš Rusijos piliečių, fizinių asmenų. A.Šarijus aiškino, esą minėtos lėšos – jo pajamos iš veiklos „Google“ platformose, esą jos deklaruotos Ispanijoje ir mokesčiai sumokėti ten pat.

A.Šarijus teisme neslėpė nepasitenkinimo advokatų klausimais apie jo finansus, deklaracijas, mokesčius kaskart replikuodamas – „jūs ne mokesčių institucija“. Tinklaraštininkas taip pat blaškėsi klausiamas apie prabangą, kuria mėgdavo pasipuikuoti, ir jos finansinius šaltinius.

Mokesčių Lietuvoje nėra mokėjęs

A.Šarijus tikino, kad vos atvykęs į Lietuvą gyveno labai kukliai, pirkdamas batus vos už 10 eurų. Pajamos už veiklą internete pradžioje tesudarė 300–500 eurų, o jo „Youtube“ kanalas rimčiau įsisuko tik nuo 2020 metų. Už butų nuomą Lietuvoje esą taip pat mokėjo nedaug. Taip pat galiausiai pripažino, kad viename deklaruotų būtų gyveno tik jo „dvasia“.

„5 kanalo“ nuotr./Anatolijus Šarijus kuria populiarų „YouTube“ kanalą
„5 kanalo“ nuotr./Anatolijus Šarijus kuria populiarų „YouTube“ kanalą

A.Šarijus teisme taip pat patvirtino, kad mokesčių, susijusių su pajamomis, Lietuvoje nėra mokėjęs.

„Jis teisme pripažino, kad yra gavęs tuos 670 tūkstančių eurų. Be to, pats teisme sakė, kad iki 2022 sausio 17 dienos buvo Lietuvos rezidentas, kol teisėsi dėl savo statuso administraciniame teisme. Taip pat ir 2019 metais, kai buvo sandoris ir gauti pinigai iš Rusijos, jis, būdamas rezidentu, privalėjo tuos pinigus deklaruoti Lietuvoje. Jis tikrai nieko nedeklaravo, nemokėjo. Jau vien šis faktas, kad lėšos nebuvo deklaruotos, yra pagrindas ikiteisminiam tyrimui“, – kalbėjo M.Feiginas.

Rusijos teisininkas teigė neatmetantis, kad Lietuvos institucijoms A.Šarijus galėjo aiškinti, kad mokesčius moka Ispanijoje, o Ispanijos institucijas galėjo informuoti, kad mokesčiai mokami Lietuvoje.

Buvęs Rusijos dūmos deputatas M.Feiginas su A.Šarijum daugelį metų bylinėjosi teismuose. Šiuo metu Lietuvos teismuose tebenagrinėjamas A.Šarijaus ieškinys dėl šmeižto prieš parlamentarą Lauryną Kasčiūną, LNK televiziją, „Be tabu“ laidos komandą.

M.Feiginas: tikimės, kad prokuratūra nedels

M.Feiginas sakė besitikįs, kad Lietuvos teisėsauga neužtęs tyrimo ir iškvies A.Šarijų į apklausą gyvai, ne per nuotolį.

„Mes labai tikimės, kad prokuratūra nedelsdama ir neužtęsdama atliks visus įstatymuose numatytus procesinius veiksmus. Tiesiog vykdys įstatymą. O jis numato apklausą ir viskas, nėra jokio kito varianto. Labai tikiuosi, kad Lietuvos Generalinė prokuratūra, jei tokiu aukštu lygiu priėmė sprendimą dėl tyrimo pradėjimo, jo nevilkins“, – svarstė M.Feiginas.

Anot jo, laikas šiame tyrime svarbus, nes A.Šarijus gali siekti išvengti teisėsaugos klausimų pasislėpdamas Rusijoje.

Šarijaus kanalas
Šarijaus kanalas

„Neatmetu, kad šis veikėjas kažkokiu būdu bandys išvengti atsakomybės, išsisukti. Nežinau, kaip. Bet matant, kaip tai vyksta daugelį metų, neatmetu, kad jis gali bandyti išvykti į Rusiją, perregistruoti turtą, kad sunaikintų įrodymus, todėl delsti negalima, neduodant jam galimybės išvengti atsakomybės“, – kalbėjo M.Feiginas.

Tyrimą dėl A.Šarijaus finansų prokuratūra yra pavedusi atlikti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai. Taigi išsamesnės informacijos kol kas neteikia.

FNTT nematė pagrindo tyrimui

Savo atsakyme 15min Generalinė prokuratūra nutylėjo informaciją apie tai, jog Generalinės prokuratūros sprendimas pradėti tyrimą dėl A.Šarijaus gimė panaikinus ankstesnį Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) sprendimą atsisakyti pradėti tyrimą.

15min duomenimis, FNTT liepos mėnesį buvo priėmusi sprendimą nepradėti tyrimo dėl A.Šarijaus finansinės veiklos, nes esą yra nustatyta, kad A.Šarijus niekada negyveno Lietuvoje, jo sąsajos su Lietuva galėjo būti apsimestinės.

A.Šarijus
A.Šarijus

Paradoksalu, bet beveik 10 metų A.Šarijui pavyko išlaikyti ne kartą jam bandytą panaikinti Lietuvos prieglobstį Lietuvos institucijas įtikinus, kad jo gyvenamoji vieta yra būtent Lietuvoje.

Generalinė prokuratūra, įvertinusi FNTT sprendimą, nurodė, kad jis neapgrįstas, ir jį panaikinusi pradėjo tyrimą.

Dar kartą uždrausta atvykti į Lietuvą

Migracijos departamentas po 15min publikacijos šių metų birželį priėmė pakartotinį sprendimą uždrausti A.Šarijui penkerius metus atvykti į Lietuvą.

Tokį draudimą departamentas buvo priėmęs ir pernai, tačiau A.Šarijui jį apskundus, teismas dėl procedūrinių Migracijos departamento pažeidimų šį draudimą panaikino.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Migracijos departamentas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Migracijos departamentas

Po teismų sprendimų buvo susidariusi prieštaringa situacija – nors A.Šarijus Valstybės saugumo departamento buvo pripažintas keliančiu grėsmę saugumui, praradęs prieglobstį, tačiau kurį laiką buvo išsaugojęs teisę lankytis Lietuvoje.

Naujausio Migracijos departamento draudimo atvykti į Lietuvą penkerius metus A.Šarijus teismams neskundė.

VRM žada tobulinti prieglobsčio procedūras

Vidaus reikalų ministerija po 15min tyrimo informavo atliksianti vidinį tyrimą dėl Migracijos departamento sprendimų A.Šarijaus istorijoje.

„Mes įvertinome, kad pasigedome Migracijos departamento veiksmuose nuoseklumo ir gilesnio institucijų bendradarbiavimo, tiek užklausiant Lietuvos, tiek Ukrainos institucijų informacijos. Pavedėme Migracijos departamentui pateikti pasiūlymus VRM dėl prieglobsčio suteikimo ir pratęsimo tvarkos aprašo tobulinimo, kad pratęsiant prieglobstį būtų įvertintos visos aplinkybės, ar tikrai tas prieglobstis turi būti tęsiamas“, – 15min šią savaitę sakė VRM viceministras Arnoldas Abramavičius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius

Anot jo, A.Šarijaus situacija atskleidė, kad Migracijos departamentas priimdamas sprendimus dėl jo prieglobsčio nesinaudojo net atviruose šaltiniuose esančia informacija apie jo politinę veiklą, kuriamą partiją, ilgalaikį gyvenimą Ispanijoje.

Migracijos departamentas pasiūlymus, kaip tobulinti prieglobsčio suteikimo ar pratęsimo procedūras, žada svarstyti artimiausiomis savaitėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius