Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 28

Rusams skirtus ukrainiečių žodžius apvertė aukštyn kojomis: ragino dingti iš miesto

Socialiniuose tinkluose plinta itin ciniška manipuliacija: vaizdo įraše nufilmuoti vieno Ukrainos miesto gyventojai, šaukiantys ant tankuose pasislėpusių karių, kad šie eitų kovoti, užuot slėpęsi už taikių civilių nugarų. Prierašas prie įrašo skelbia, neva šie žodžiai skirti ukrainiečių kariams, tačiau peržiūrėjus neredaguotą įrašą tampa aišku, kad gyventojų pyktis skirtas būtent Rusijos pajėgoms.
Untitled-3
Protestas prieš Rusijos agresiją Ukrainos Podilsko mieste

Socialiniame tinkle „Facebook“ daugybės vartotojų dėmesio ir peržiūrų sulaukė vaizdo įrašo ištrauka, kardinaliai priešingai pakeistu kontekstu.

„Ukrainiečiai veja savo kariuomenę, kad eitų kautis į kovos lauką, o ne slėptųsi už gyventojų nugarų“, – melagingai skelbia prierašas prie vaizdo įrašo.

„TikTok“ programėlėje išplatintas vaizdo įrašas patalpintas „Facebook“ tinkle ne visas, o tik iškirpta dalis. Jame užfiksuoti gyventojai, rusų kalba šaukiantys „važiuokite į laukus, jums nėra ką veikti mieste“, „lauk iš miesto, jūsų čia niekas nekvietė“, „jūs slepiatės už ukrainiečių, už taikių gyventojų. Čia miestas, čia ginkluotų nėra“.

VIDEO: Protestas prieš Rusijos agresiją Ukrainos Podilsko mieste

48 sekundžių trukmės įrašas iškirptas taip, kad nebūtų aišku, kurios šalies kariuomenę iš miesto veja civiliai.

Iš „TikTok“ programėlės parsisiunčiamuose vaizdo įrašuose automatiškai paliekami vandens ženklai – paskyros, išplatinusios įrašą pavadinimas.

Vartotojas „sanyok04_04“ savo paskyroje patalpinęs net kelis vaizdo įrašus, filmuotus to paties gyventojų protesto metu.

Viename jų aiškiai matyti, kad civiliai nešini Ukrainos vėliavomis išeina pasitikti į miestą įvažiavusių karių su šarvuota technika.

Aidint šūvių garsams, vyro balsas už kadro komentuoja situaciją: „Kariai šaudo į taikius gyventojus. Dabar visi klausykite, mes beginkliai. Štai kaip Rusija pasitinka taikius Kotovsko miesto gyventojus. Rusakalbio miesto, kuris nori būti ukrainietišku“.

VIDEO: Protestas prieš Rusijos agresiją Ukrainos Podilsko mieste

Susirinkę gyventojai, perrėkdami šūvių garsus, ėmė skanduoti „Kotovskas – Ukraina“.

Dar viename šio vartotojo vaizdo įraše matoma, kaip gyventojai sprunka iš susirinkimo vietos. Balsas už kadro komentuoja, kad Rusijos kariai ėmė šaudyti.

VIDEO: Protestas prieš Rusijos agresiją Ukrainos Podilsko mieste

Kotovskas (dabartinis Podilskas) – miestas Odesos srityje. Nuo 1935 iki 2016 metų buvo vadinamas Kotovsku.

59-ąją Rusijos karo prieš Ukrainą dieną suintensyvėjo Rusijos kariuomenės puolimas Ukrainos rytuose. Smūgių sulaukė ir Odesa.

Šiame Ukrainos uostamiestyje surengta raketų ataka. Rusija atakas prieš Odesą pradėjo iš Kaspijos jūros.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius