-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 02

Rusijos troliai skleidžia dezinformaciją apie biologinius ginklus Ukrainoje

Bandydami pateisinti Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, dezinformacijos skleidėjai ėmė tvirtinti, kad šis karas – „nėra prieš Ukrainą, o prieš JAV dislokuotus biologinius ginklus, kuriais bus siekiama išnaikinti rusus“. Esą šiose laboratorijose buvo gaminami mirtini biologiniai ginklai, įskaitant ir COVID-19 virusą. Melagienų kratinyje galima atrasti ir senokai Rusijoje girdėtą sąmokslo teoriją, esą amerikiečiai bando kurti specialų biologinį ginklą, kuris paliestų tik ypatingą „rusišką geną“.
Cheminiai ginklai
Cheminiai ginklai / 123rf.com nuotr.

Ankstų vasario 24 dienos rytą, kuomet Rusija užpuolė Ukrainą, socialiniame tinkle „Twitter“ ėmė žaibiškai populiarėti grotažymė #USBiolabs (liet. JAV biolaboratorijos).

Naujas dezinformacijos naratyvas

Daugybė interneto trolių paskyrų kartojo rusišką propagandą, esą Rusijos invazijos į Ukrainą tikruoju tikslu buvo slaptos JAV biolaboratorijos, kuriose tariamai buvo gaminamos mirtinos ligos, pavyzdžiui, COVID-19. Dezinformacija buvo žymima grotažyme „USBiolabs“.

Panašius pasakojimus skleidė ne kartą dezinformaciją ir melagienas platinęs Rusijos naujienų portalas ir televizija „Tsargrad“.

„Tsargrad“ televizijos kanalo įkūrėjui ir savininkui Konstantinui Malofejevui ilgą laiką taikomos JAV sankcijos dėl dalyvavimo Krymo aneksijoje ir kare Rytų Ukrainoje, kai Maskvos remiami separatistai atplėšė dalį teritorijų nuo Ukrainos.

„Ginklas“ prieš rusus

Rusijoje dezinformacija apie tai, kad JAV neva kuria slaptą biologinį ginklą, buvo kartojama dar nuo 2017 metų.

Tuomet Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad kai kurie užsieniečiai „tikslingai ir profesionaliai“ renka rusų biologinę medžiagą.

Prieš tai Kremliaus ruporu vadinamas televizijos kanalas „Russia today“ JAV viešųjų pirkimų svetainėje aptiko keistą konkursą: JAV oro pajėgos ieškojo rusų RNR mėginių tiekėjų.

Vienas RT kalbintų ekspertų teigė, kad amerikiečiai bando sukurti biologinį ginklą – virusą, kuris galėtų būti nutaikytas į „rusišką geną“ ir sunaikintų tik rusus.

Maskvos valstybinio universiteto Bioinžinerijos ir bioinformatikos fakulteto profesorius, biologijos mokslų daktaras Michailas Gelfandas atsakė V.Putinui ir paaiškino rusams, kam amerikiečiams jų RNR mėginiai.

„Kažkas rimtai apgavo V.Putiną. Amerikiečiai renka ne visų šalies etninių grupių duomenis, o tik iš rusų. Sprendžiant iš turimos informacijos, kalbame apie genetinių sąnarių ligų veiksnių tyrimą. Nežinau, kam jiems reikalingi būtent rusai, galbūt todėl, kad jie nori atskirti polinkį sukeliančias mutacijas nuo grynai istorinio pėdsako“, – spėjo mokslininkas.

Ne vienas šalies mokslininkas tąkart pabrėžė, kad dėl didelio skirtingų etnosų skaičiaus ir techniškai sudėtingos procedūros, būtų neįmanoma sukurti biologinio ginklo, galinčio „nužudyti tik rusus“.

Laboratorijos – propagandos taikinyje

2018 metais Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad Gruzijos teritorijoje esančioje Lugaro laboratorijoje galėjo vykti cheminių ginklų bandymai su žmonėmis. Tai neva sukėlė 73 civilių gruzinų mirtį. Apie tai informavo Rusijos radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos viršininkas Igoris Kirilovas.

Iki to laiko Lugaro laboratorija ne kartą buvo atsidūrusi Rusijos propagandos taikinyje.

Šios laboratorijos tikslas – skatinti infekcinių ligų aptikimą, epidemiologinę priežiūrą ir tyrimus Jungtinių Valstijų, Sakartvelo, Kaukazo regiono ir pasaulinės bendruomenės labui.

Ji plečia žinias apie Sakartvelo ir regiono infekcinių ligų bazę, skatina tarptautinę mokslinę diplomatiją.

2021 metų balandį Rusijos saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas pareiškė, kad JAV galimai gamina biologinius ginklus ties Rusijos ir Kinijos siena.

Anuomet jis tvirtino, kad JAV sanitarinės laboratorijos ypač gerai apsaugotos, todėl labiau primena biologinių ginklų gamyklas.

Melagienose trūksta logikos

Lietuvių kalba platinamoje dezinformacijoje nurodoma, kad Rusijos prezidentas siekė užkirsti kelią išplisti dar vienam biologiniam ginklui.

Tačiau pasak sąmokslo teorijų kūrėjų, tą jis tariamai padarė ganėtinai keistoku būdu.

„Putinas netoli savo sienos susprogdino Amerikos biologines laboratorijas. Putinas bando neleisti JAV „paleisti“ dar vieno biologinio ginklo“, – skelbiama melagienoje (kalba netaisyta).

Norint suprasti, kad ši informacija nepatikima, nebūtina turėti daug žinių – susprogdinus biologinį ar cheminį ginklą tariamai gaminančią laboratoriją, užkratas pasklistų akimirksniu, tad tokia Rusijos „gynyba“ kelia daug klausimų.

„Pagalvokite apie viso to pasekmes. Pagalvokite, kodėl žiniasklaida, Bidenas, Sorosas, Rotšildai ir kiti globalistai ir toliau vaizduoja Putiną kaip žiaurų diktatorių šioje situacijoje?“ – toliau ginamas Rusijos prezidentas (kalba netaisyta).

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kaimyninės šalies užpuolimą kreipimesi į žmones pavadino „karine operacija“.

Rusijos lyderis pasmerkė tai, ką įvardijo „Ukrainos surežisuotu genocidu šalies rytuose ir NATO agresyvia politika Rusijos atžvilgiu“.

VIDEO: V.Putinas: „Nusprendžiau surengti specialią karinę operaciją“

„Todėl sieksime Ukrainos demilitarizacijos ir denacifikacijos“, – pareiškė V. Putinas ir pažadėjo patraukti „į teismą tuos, kas įvykdė daug kruvinų nusikaltimų prieš civilius, įskaitant Rusijos piliečius“.

Kalboje, paskelbtoje kelios minutės prieš 6 val. ryto (5 val. Lietuvos laiku), neminimas nei biologinis, nei cheminis ginklas.

Rusijos vadovas nekalbėjo apie tariamą grėsmę dėl biologinio ginklo panaudojimo prieš rusus.

Melagienoje minimas ir buvęs JAV prezidentas Barackas Obama.

„Pagaliau... Pažiūrėkite, kas 2005 metais Ukrainoje pradėjo biologinės įvairovės mažinimo programą... Senatorius Barackas Obama“, – teigiama dezinformacijoje (kalba netaisyta).

Visų pirma, reikėtų paaiškinti, kas yra biologinė įvairovė, nes prie jos nykimo Ukrainoje tuometinis JAV senatorius B.Obama tikrai neprisidėjo.

Biologinė įvairovė apima Žemės organizmų genus, rūšis ir ekosistemas.

Šiuo metu biologinė įvairovė nuolat mažėja, o tai itin neigiamai veikia gamtą ir žmogaus gerovę.

Pagrindinė biologinės įvairovės nykimo priežastis – natūralių arealų pokyčiai, kuriuos sąlygoja intensyvios žemės ūkio gamybos sistemos, statyba, kasyba, miškų, vandenynų, upių, ežerų ir dirvožemio išteklių eikvojimas, svetimų rūšių įsiskverbimas, tarša ir – vis labiau – klimato kaita.

Po Antrojo pasaulinio karo Ukrainoje buvo likę nemažai sovietų ginklų. Dalis to arsenalo buvo pasenusi ir niekam tikusi, todėl kėlė pavojų.

Tuo metu būdamas JAV senatoriumi, B.Obama išrūpino 48 mln. JAV dolerių finansavimą, kad padėtų Ukrainai sunaikinti tūkstančius tonų ginklų ir šaudmenų.

Taigi – naikinama buvo ne „biologinė įvairovė“, o pasenę sovietiniai ginklai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius