Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 31

Sąmokslo teorijų kūrėjai pažėrė neegzistuojančių kontraindikacijų skiepams

Kai kurie internautai įvairiais būdais bando sėti nepasitikėjimą vakcinomis: socialiniuose tinkluose platinamoje informacinio lapelio imitacijoje skelbiamos nebūtos kontraindikacijos skiepams. Medicinos specialistai tokius gandus neigia: sezoninės alergijos nereiškia, kad asmuo bus alergiškas ir skiepui. Mokslininkai ne kartą paneigė ir kitus lapelio imitacijoje vardijamus melagingus aiškinimus.
Naujojoje Vilnioje mobilusis vakcinacijos centras
Naujojoje Vilnioje mobilusis vakcinacijos centras / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Informacinį vakcinų lapelį primenančiame paveikslėlyje, kuris platinamas socialiniuose tinkluose pažerta gausybė tiesos neatitinkančių teiginių.

15min patikrino išvardytas melagienas ir pateikia paaiškinimą, dėl ko ši informacija klaidinanti.

Gavo galutinį patvirtinimą

Tvirtinama, kad vakcinoms suteiktas tik laikinas skubiosios pagalbos leidimas (EUA angl. Emergency Use Authorization).

Nepaisant to, kad Europos Sąjungoje (ES) ir JAV registruotomis pagrindinių – „AstraZeneca“, „Pfizer“ ir „Moderna“ – gamintojų vakcinomis jau paskiepyta daugybė milijonų žmonių visame pasaulyje, skiepų priešininkai vis dar griebiasi „arkliuko“ tvirtindami, esą šios yra tik medicininis eksperimentas, nes nėra patvirtintos galutinai.

Manipuliacijas apie „eksperimentines vakcinas“ jau anksčiau sklaidė įvairūs sveikatos specialistai.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialusis pasiuntinys Vytenis Povilas Andriukaitis buvo griežtas atsakydamas, ar sukurtos vakcinos nuo COVID-19 yra eksperimentinės.

„Kai vakcina yra aprobuota, ji nėra eksperimentinė. Taip, vakcina pradžioje yra eksperimentinė, po to klinikiniame tyrime, po to autorizavime ir po to ji negali būti vadinama eksperimentine. Taškas. Todėl jokio eksperimento nevykdome“, – tvirtino jis.

Asmeninio archyvo nuotr./Vytenis Andriukaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Vytenis Andriukaitis

Vadinamasis „Emergency use authorization“ (EUA) išduodamas kilus rimtoms grėsmėms visuomenės sveikatai.

Leidimas skubiam vakcinų naudojimui išduodamas tik po to, kai pastarosios praeina trijų fazių medicininius tyrimus su savanoriais ir daugybę lygių išsamių patikrų.

Po tokio leidimo išdavimo toliau atidžiai stebimas vakcinų poveikis ir registruojami galimi šalutiniai reiškiniai.

Vėliau vakcinos naudojimą, įvertinus visas aplinkybes, dar turi patvirtinti Europos vaistų agentūra (EVA) ir PSO.

Galutinis vakcinos patvirtinimas gaunamas jei kompanija dėl jo kreipiasi atlikus reikiamas procedūras.

Tą padaryti galima turint naujus veiksmingumo duomenis ir išsamią analizę, apimančią daugiau nei 12 000 pilnai vakcinuotų asmenų stebėjimą pusės metų laikotarpiu.

Rugpjūčio 23 dieną JAV maisto ir vaistų administracija galutinai patvirtino „Pfizer-BioNTech“ vakciną nuo koronaviruso 16 metų ir vyresniems žmonėms skiepyti.

VIDEO: Aktualiausia informacija apie nepageidaujamas reakcijas į vakcinas nuo COVID-19: sulaukta virš 2 tūkst. pranešimų

Sezoninės alergijos – ne kliūtis

Melagienoje aiškinama, neva asmenims, turintiems sezoninių alergijų, šienligę, sergantiems saulės ar šalčio alergijomis skiepytis griežtai draudžiama. Tai nėra tiesa.

Šeimos gydytojus vienijančios asociacijos prezidentas Julius Kalibatas pažymi, kad alergija vakcinos komponentams – itin retas reiškinys.

Lietuvoje suleidus per milijoną vakcinos dozių pasitaikė vos keli anafilaksinio šoko atvejai, rodantys, kad pacientas yra alergiškas vakcinai.

Tokiems asmenims tolesnis skiepijimas negalimas.

Anafilaksija yra reta, ūmi, labai stipri alerginė reakcija, kuri gali sukelti šoką, tynį ir kvėpavimo sutrikimus.

Paprastai ji pasireiškia per kelias minutes nuo alergijos šaltinio poveikio.

„Dabar žmonės, nenorėdami skiepytis, sako gydytojams, kad jiems yra alergija, sunki jos forma.

Nurodo, kad įkandus bitei ar vapsvai jiems labai skaudėjo, sutino, aptemo akyse, net pykino.

Tuo jie motyvuoja sakydami, kad bus alergiški ir vakcinai, todėl nesiskiepija. Bet medicininiu požiūriu alergija vabzdžių įkandimams ir alergija vakcinai nieko bendro neturi“, – jau anksčiau komentuodamas 15min pabrėžė profesorius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas

Vaisingumui nekenkia

Informacinį lapelį imituojančioje melagienoje tvirtinama, kad „vakcinos kontraindikuotinos visiems jauniems ar besiruošiantiems tapti tėvais“. Tai irgi nėra tiesa.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja dr. Rugilė Pilvinienė akcentavo, kad visos ES registruotos vakcinos nuo koronaviruso yra ištirtos ikiklinikiniais ir klinikiniais tyrimais.

Tiek šių vakcinų, tiek bet kokio kito vaisto toksiškumas vertinamas ikiklinikinių tyrimų (t. y., tyrimų, atliekamų su gyvūnais) metu.

„Kuriant vakcinas nuo COVID-19 ligos, be bendrojo toksiškumo tyrimų buvo atlikti poveikio reprodukcijai (t. y., dauginimuisi) ir vystymuisi tyrimai.

Tyrimai su gyvūnais tiesioginio ar netiesioginio kenksmingo toksinio poveikio nėštumui, embriono ar vaisiaus vystymuisi, gimdymui ar postnataliniam vystymuisi neparodė.

Vakcinų sudėtyje esančios medžiagos nesąveikauja su žmogaus DNR ir nesukelia genetinių pokyčių, nes nepatenka į ląstelės branduolį, kuriame yra DNR.

Kitaip tariant, nėra biologinio mechanizmo, dėl kurio galėtų pasireikšti DNR pažaida ar kokios nors mutacijos.

Tai yra labai svarbus argumentas, kuris turėtų nuraminti jaunus žmones, besibaiminančius dėl savo reprodukcinės funkcijos ateityje“, – tvirtino dr. R.Pilvinienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė

Siūloma skiepytis nėščiosioms

Melagienoje tvirtinama, neva dar viena kontraindikacija dėl kurios nerekomenduojama skiepytis – nėštumas.

Tačiau medikų rekomendacijos priešingos – jie siūlo besilaukiančioms moterims apsaugoti save ir kūdikį.

Lietuvos akušerių ginekologų draugija (LAGD), įvertinusi naujausią mokslinę informaciją, kitų pasaulio specialistų bei atsakingų organizacijų rekomendacijas, teigia, kad tiek pastoti planuojančioms, tiek vaikelio besilaukiančioms, tiek kūdikį žindančioms moterims skiepytis nuo COVID-19 saugu ir netgi rekomenduojama.

123RF.com nuotr./Gydytojas apžiūri besilaukiančią moterį
123RF.com nuotr./Gydytojas apžiūri besilaukiančią moterį

Kontraindikacijos – kaip kitų vakcinų

Siekiant pasėti kuo daugiau abejonių vakcinomis, dezinformacijoje aiškinama, kad skiepytis neturėtų asmenys, besiskundžiantys bent menkiausiu galvos skausmu, taip pat sergantys depresija ar nerimo sutrikimu. Tai – netiesa.

„AstraZeneca“, „Pfizer“ ir „Moderna“ gamintojų vakcinų informaciniuose lapeliuose nėra tokių kontraindikacijų.

Situacijos, kai skiepytis nėra rekomenduojama, yra žinomos ir vienodos visų skiepų atvejais.

Negalima skiepyti tų žmonių, kurie yra alergiški kuriai nors vakcinos informaciniuose dokumentuose nurodytai veikliajai ar pagalbinei medžiagai.

Jei pasiskiepijus pasireiškė anafilaksinė ar kita sunki alerginė reakcija, kitos tos vakcinos dozės yra kontraindikuotinos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Medikai gali nerekomenduoti skiepytis sergant tam tikrais imuninės sistemos sutrikimais (pvz., įgimtais imunodeficitais) ar taikant medikamentinį gydymą (pvz., chemoterapiją, kaulų čiulpų ar kitų organų transplantaciją ar vartojant dideles steroidų dozes).

Sergantis, karščiuojantis ar bet kokios ligos ūmiu periodu žmogus neskiepijamas.

Asmenims, pasiskiepijusiems nuo kitų ligų, pavyzdžiui erkinio encefalito, rekomenduojama palaukti apie porą savaičių ir tik tuomet skiepytis nuo COVID-19.

Koronavirusu persirgusiems ir daug antikūnų turintiems asmenims taip pat rekomenduojama palaukti, kol jų skaičius sumažės – tuomet šalutinių reiškinių tikimybė bus gerokai mažesnė.

Vadovaujantis mokslinių tyrimų rezultatais, persirgusiems gyventojams rekomenduojama skiepytis praėjus 180 dienų po ligos nustatymo.

Kai kurie tyrimai rodo, kad asmenims, sergantiems depresija, kitais psichikos sveikatos sutrikimais, imuninis atsakas po vakcinos gali būti sumažėjęs, tačiau ji vis dar apsaugo nuo susirgimo ir hospitalizacijos, todėl rekomenduojama skiepytis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius