Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 04

Skiepų priešininkai klaidingai interpretuoja pirmąjį Kosta Rikos prezidento dekretą

Kosta Rikos prezidentas Rodrigo Chavesas socialiniuose tinkluose renka vis daugiau skiepų priešininkų simpatijų. Taip nutiko pasklidus gandui, neva naujasis šalies prezidentas „praėjus dviems valandoms po inauguracijos, panaikino vakcinavimą ir kaukes“. Tačiau ši informacija netiksli – nors R.Chaveso pirmuoju pasirašytu dekretu tikrai tapo privalomo kaukių dėvėjimo atsisakymas, tačiau tai nebuvo politinis jo sprendimas, o vakcinacija šalyje tebevykdoma.
Rodrigo Chavesas
Rodrigo Chavesas / „Scanpix“/AP nuotr.

Dešiniųjų pažiūrų R.Chavesas rinkimuose aplenkė buvusį valstybės vadovą centristą Jose Maria Figueresą.

Demokratiška šalis

Šioje šalyje vykdomoji valdžia priklauso ministrų kabinetui, kurio narius skiria ir atleidžia prezidentas.

Kosta Rikos oficialioje informacinėje svetainėje skelbiama, kad nuo balandžio 1 dienos sustabdyti pandemijos ribojimai ir vakcinacijos bei testavimo reikalavimai atvykstantiems į šalį.

O R.Chaveso inauguracija įvyko daugiau nei mėnesiu vėliau – gegužės 8 dieną.

Tarp pirmųjų naujojo šalies prezidento patvirtintų dekretų iš tiesų buvo privalomo kaukių dėvėjimo ir privalomos vakcinacijos atsisakymas, tačiau klaidinga būtų tvirtinti, kad prezidentas tą padarė paklusęs skiepų priešininkų reikalavimams, kaip tvirtina kai kurie socialinių tinklų vartotojai.

Klaidingai tvirtinama, kad prezidentas dekretu „sustabdė vakcinaciją“ – tai netiesa, šalyje vis dar galima pasiskiepyti nuo koronaviruso, o R.Chavesas paragino tą daryti savanoriškai.

Pasisako už skiepus ir kaukes

Taip pat reikėtų pabrėžti, kad medikams ir sveikatos darbuotojams šis prezidento pasirašytas įsakymas negaliojo – jie ir toliau privalo dėvėti apsaugos priemones.

R.Chavesas pridūrė, kad asmeniškai ragina šalies gyventojus dėvėti kaukes ir skiepytis.

„Likusiems gyventojams aš patarčiau užsidėti kaukes autobusuose, ypač paraginčiau tuos, kurie nebuvo paskiepyti tris ar keturis kartus“, – sakė šalies prezidentas.

Kosta Rikos gydytojų ir chirurgų asociacija, Kosta Rikos vaistininkų asociacija ir Kosta Rikos nacionalinė medikų sąjunga nepritarė tokiam šalies vadovo sprendimui – jie tvirtino, kad kaukių ir privalomos vakcinacijos atsisakymas „turės pavojingų padarinių“ ir paragino gyventojus savanoriškai dėvėti kaukes bei skiepytis.

Apsauginis respiratorius
Apsauginis respiratorius

Siekė suvaldyti pandemiją

Karantino sugriežtinimus ir vakcinacijos sertifikato privalomą reikalavimą Kosta Rikoje vyriausybė pristatė dar praėjusių metų spalį.

Tuomet buvo nustatytas pereinamasis laikotarpis, o maitinimo ir pramogų verslo atstovai galėjo rinktis – leisti 100 proc. vietų užėmimą, visiems asmenims turint vakcinaciją patvirtinančius dokumentus arba tik 50 proc., jei ne visi lankytojai gali juos pateikti.

Nuo šių metų sausio 8 dienos vakcinacijos sertifikatas tapo privalomu visose maitinimo ir viešojo susibūrimo įstaigose.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./„Galimybių pasas“
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./„Galimybių pasas“

Gegužės 23 dienos duomenimis, Kosta Rikoje vakcinuotų asmenų populiacija sudaro 81,3 proc., o 81,1 proc. gyventojų yra gavę bent vieną skiepo dozę.

Kosta Rika dažnai vadinama „laimingiausia“ Lotynų Amerikos šalimi ir giriama už politinį stabilumą, aplinkosaugos politiką ir ekologinį turizmą.

Tačiau gyvybiškai svarbus turizmo sektorius smarkiai nukentėjo nuo koronaviruso pandemijos.

Kosta Rika kartu su Peru 2019 ir 2020 metais fiksavo didžiausią gyventojų užimtumo lygio sumažėjimą tarp regiono šalių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius