Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 27

Atgijo siūlymai COVID-19 gydyti balikliu: tai nepadeda ir net kenkia sveikatai

Iš interneto nedingsta patarimai COVID-19 gydyti chloro dioksidu – sprogia ir degia medžiaga, kuri dažniausiai vartojama dezinfekcijai. Ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo aiškinimai pandemijos pradžioje, esą koronavirusą įveikia baliklis, sulaukė pašaipų ir medikų įspėjimų negadinti sveikatos. Bet mitas, kad šis chemikalas padeda pasijusti geriau, socialiniuose tinkluose vėl ėmė plisti.
Baliklis
Baliklis / 123RF.com nuotr.

„Gydosi“ net papildais

Su koronavirusu gyvename jau dvejus metus. Per tą laiką patvirtinta, kad COVID-19 nėra įprastas sezoninis gripas, mokslininkai rado vaistų, kaip manoma, galinčių padėti ja susirgus, visame pasaulyje gyventojai skiepijami nuo šios ligos, tačiau internete vis dar plinta siūlymai gydytis chemikalais.

„3 dienos gydymo chloro dioksidu ir mano šeimos nariai jaučiasi visiškai puikiai dėl CO-VID ir bet kokiu atveju šiandien tęs šį režimą, kad būtų tikri, jog ja visiškai atsikratė“, – neseniai socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė vienas kriptovaliutų ekspertas.

Jis dar pridėjo prieš kelerius metus taip pat išsigydęs stiprią infekciją dantenose.

Kai kurie komentaruose tikino sėkmingai ne vien nuo COVID-19 gydęsi tuo pačiu. Vienas vyras aiškino neseniai peršalimą, dėl kurio jautėsi siaubingai, o prieš keletą metų – net gripą taip įveikęs per tris dienas. Jis nurodė tą patį chloro dioksidą naudojantis dezinfekuoti ne tik žaizdas ir burną, bet ir kambarius, šaldytuvą, tualetą, oro kondicionierius.

Komentatoriui iš Kipro kilo klausimas, ar šios medžiagos galima įsigyti vaistinėje. Įrašo autorius paaiškino, kad ne, reikia pirkti internetu, ir dar pridėjo, kur gauti instrukciją, kaip ją vartoti. Jaunas vyras teigė visą informaciją susirinkęs internete.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vėl platinama melagiena, esą chloro dioksidas gydo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vėl platinama melagiena, esą chloro dioksidas gydo COVID-19

Jungtinėje Karalystėje gyvenantis bulgaras galiausiai pasigyrė, kad jo mama nuo COVID-19 gydosi net aminorūgšties milteliais, kurie sportuojantiems žmonėms padeda sustiprinti raumenis.

Panašiai aiškinama ir kitame įraše tajų kalba, kuris pasirodė 32 tūkst. narių turinčioje „Facebook“ grupėje: „ClO2 (chloro dioksidas – red. past.) arba CDS (chloro dioksido tirpalas – red. past.) arba MMS („stebuklingas mineralinis tirpalas“, Miracle Mineral Solutions, taip dažnai vadinamas chloro dioksidas – red. past.) visiškai išnaikina COVID-19.

Bolivija teisėtai patvirtino chloro dioksido naudojimą COVID-19 gydymui (nes jam priešinosi vakcinų gamintojai).“

Kad šioje šalyje jis esą vartojamas kaip vaistas, tvirtina dar viena „Facebook“ vartotoja.

Moteris, pristatoma kaip „vaikų traumų toksikologė, pietų Bolivijoje esančios klinikos direktorė“ Patricia Kalisperis, vaizdo įraše esą kalba (jos balso negirdėti, yra tik subtitrai), kad chloro dioksidu gydomos burnos opos ir net COVID-19.

123RF.com nuotr./Prevencija nuo virusų
123RF.com nuotr./Prevencija nuo virusų

Toliau įraše rodomas vyras pavarde Kalckeris, kuris tikina, esą ši medžiaga gali padėti net sergant vėžiu, turint kasos, skrandžio ir kitų problemų.

Pavojingas gyvybei

Teiginiai apie chloro dioksido gydomąjį poveikį yra ne tik klaidinantys, bet ir pavojingi sveikatai. Nėra jokio mokslinio patvirtinimo, kad ši medžiaga padeda gydant COVID-19, medikai net įspėja, kad žmonės jos neturėtų vartoti.

Chloro dioksidas yra cheminis junginys, žymimas formule ClO2. Žemesnėje nei -59 laipsnių temperatūroje tai yra ryškiai oranžinės spalvos kristalai, aukštesnėje – raudonai rudas skystis, kuris, atšilus iki 11 laipsnių, virsta geltonai žaliomis dujomis. Paprastai naudojamas ištirpintas vandenyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Toksinių medžiagų debesis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Toksinių medžiagų debesis

1811 m. atrastas sero Humphry’io Davy’io, chloras buvo plačiai naudojamas popieriaus gamyboje kaip baliklis ir geriamajam vandeniui apdoroti, paprastai tariant, jo dezinfekcijai.

Chloro dioksidas yra dezinfekantas, naikinantis bakterijas, virusus ir grybelius. Juo dezinfekuoti paviršius visuomeninės paskirties vietose ir maisto pramonės įmonėse, butelius butelių plovimo įrenginiais gėrimų gamybos įmonėse, šaldymo bei technologinių sistemų skysčius, geriamąjį ir plaukimo baseinų vandenį rekomenduojama tik profesionalams.

Įvairiose vietose parduodamos chloro tabletės skirtos paviršiams, talpoms, šiukšlių kibirams, vonioms, baseinams, unitazams valyti ir audiniams balinti. Išsiskiriantis aktyvus chloras taip pat naikina nemalonius kvapus. Nedidelis chloro kiekis būna ir kai kuriuose namie naudojamuose balikliuose.

„Scanpix“/AP nuotr./Listeriozės tyrimas
„Scanpix“/AP nuotr./Listeriozės tyrimas

Pastebėta, kad jis tinka net žaizdoms valyti, burnai dezinfekuoti ir maistui apdoroti, pavyzdžiui, listerijos bakterijoms nukenksminti.

Baliklis, kaip tariamas vaistas nuo COVID-19, išgarsėjo, kai jį pasiūlė vartoti dabar jau buvęs JAV prezidentas D.Trumpas.

Chloro dioksido gydomasis poveikis nėra patvirtintas, priešingai, vartojamas dideliais kiekiais, jis gali pažeisti kraujo raudonuosius kūnelius ir virškinamojo trakto gleivinę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirijoje panaudotos chloro dujos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirijoje panaudotos chloro dujos

Be to, tai yra lengvai sprogstanti ir užsideganti medžiaga. JAV nustatytas maksimalus chloro dioksido kiekis vandeniui dezinfekuoti – 0,8 mg vienam litrui. Minėto „Facebook“ įrašo komentaruose siūloma į pusę puodelio įlašinti 8 lašus ir tiek išgerti kas valandą aštuonis kartus per dieną.

Mitas, kad chloro dioksidas yra efektyvus vaistas nuo COVID-19, seniai paneigtas. JAV Maisto ir vaistų administracija dar gerokai prieš pandemiją įspėjo apie jo keliamą pavojų sveikatai ir net gyvybei: gali sukelti mieguistumą, vėmimą, diarėją, stiprią dehidrataciją, kvėpavimo problemų, numušti kraujo spaudimą.

Jau prieš keliolika metų buvo gaunama pranešimų, kad žmonės gerdavo minėtą MMS ar kitus chloro dioksido turinčius skysčius. Pagal vieną mitą, baliklis gydo vaikų autizmą.

Gresia kalėjimas

Tailande, iš kur pastaruoju metu sklido ši melagiena, chlorino dioksidas nėra patvirtintas kaip vaistas nuo koronaviruso. Chemijos profesoriaus Teerayuto Vilaivano teigimu, nėra mokslinių įrodymų, kad jis turi COVID-19 gydančių savybių.

„Chlorino dioksidas yra cheminė medžiaga, efektyviai naikinanti mikrobus, bet tik kaip pramoninis baliklis ar paviršių valiklis. Žmonės jo negali vartoti“, – agentūrai AFP teigė jis.

Bolivijos, apie kurią kalbama minėtame vaizdo įraše, Sveikatos apsaugos ministerija dar užpernai įspėjo jo nevartoti kaip vaisto. Nepaisant to, Kongresas priėmė įstatymą, kuris leido gaminti ir naudoti chloro dioksidą COVID-19 gydymui. Jis įsigaliojo šiomis dienomis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Biofiziku prisistatančiam vokiečiui Andreasui Kalckeriui gresia nelaisvė dėl mirčių žmonėms išgėrus chloro dioksido
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Biofiziku prisistatančiam vokiečiui Andreasui Kalckeriui gresia nelaisvė dėl mirčių žmonėms išgėrus chloro dioksido

Vaizdo įraše apie Boliviją matomas vyras yra Andreasas Kalckeris – Šveicarijoje gyvenantis vokietis, save vadinantis biofiziku ir jau ne vienus metus propaguojantis chloro dioksidą kaip medikamentą. Visame pasaulyje rengiamuose seminaruose jis pristato tariamų tyrimų duomenis, esą įrodančius jo gydomąjį poveikį.

Tačiau pernai rudenį Argentinos prokurorai pateikė jam ir kai kuriems kitiems žmonėms kaltinimus dėl ryšio su mirtimis (įskaitant 5-mečio vaiko), kurias nulėmė chloro dioksido vartojimas. Jei būtų pripažintas kaltu, vokiečiui gresia iki 25 metų kalėjimo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius