Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 21

Gydytoja: šaltas vanduo, ridikėliai ir sportas nėra garantas, kad COVID-19 aplenks

Dažnus pareiškimus, kurių nevengia net politikai, esą sveikas gyvenimo būdas ir natūraliai stiprus organizmo imunitetas gali apsaugoti nuo COVID-19 ne prasčiau nei vakcinos, doc. dr. Lina Jankauskaitė atremia įspėjimu, kad net atspariausio ligoms kūno atsakas į šią infekciją neprognozuojamas. Vienintelis patikimas ginklas prieš visą pasaulį sukausčiusią ligą, anot jos, yra skiepai.
Švento Valentino diena palydėta maudynėmis
Maudynės legendiniame vandenyje / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Taip medikė teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų surengtoje konferencijoje „COVID-19 infekcija ir vakcinacija: ką galime padaryti geriau?“, atsakydama į klausimą, kodėl neakcentuojamas natūralus imuniteto susidarymas persirgus ir sveikas gyvenimo būdas.

Anot Vaikų ligų klinikos gydytojos L.Jankauskaitės, sveikas gyvenimo būdas yra labai šaunu, nes jis lemia, kad esame sveikesni, todėl galbūt į visas ligas reaguojame kitaip arba sveikstame lengviau.

Tačiau COVID-19 yra klastinga liga. Prasirgus ja, kad ir lengviausia forma ar visai nejaučiant simptomų, galima sulaukti nepageidautino rezultato. Pavyzdžiui, pokovidinio sindromo ir su juo susijusių įvairių negalavimų – nuo nemigos iki miokardito.

Vaikus, kurie kartais lyg ir visai nesirgo, ima kamuoti sudėtingas ir varginantis multisisteminis uždegiminis sindromas po SARS-CoV-2 infekcijos (angl. multi-system inflamatory syndrome in children following SARS-CoV-2 infection, MIS-C).

„Tas imunitetas akcentuojamas, tačiau kiekvienas nešiojamės kažkokį savo genetinį kodą ir atsaką į virusus ir nežinome, kaip atsakysime į nepažįstamus virusus, – konferencijoje aiškino L.Jankauskaitė. – Šitas virusas yra nepažįstamas.

Tikrai sudėtinga pasakyti, jog, kad ir kokie sveikiausi mes būtume ir valgytume ridikėlius, maudytumės šaltame vandenyje ar atliktume daug sportinių pratimų... Tikrai nėra šimtaprocentinio garanto, kad apsaugos šitas mūsų imunitetas, nepaves COVID-19 infekcijos metu.“

Medikės žodžiais, vienintelė, kaip ir nuo kitų infekcijų, apsauga kol kas yra skiepai. „Labai norėčiau, kad išrastume ir puikų vaistą, kuris būtų 100 proc. efektyvus, tačiau kol kas nėra“, – apibendrino L.Jankauskaitė.

Natūralų imunitetą koronaviruso infekcijai aktyviai propaguoja, pavyzdžiu, Seimo narys Dainius Kepenis, eksparlamentaras Algimantas Kirkutis.

Klaipėdos universiteto ir Klaipėdos jūrininkų ligoninėje dirbantis kardiologas tvirtina iš pacientų akių suprantantis, kad „mus išgelbės ne vakcinos (tiek, kiek gamtoje yra žmogui pavojingų virusų ir jų modifikacijų, mes niekada nesukursime tiek vakcinų, nors iš mūsų farmacinės kompanijos išviliotų ir visus pinigus), o natūrali švari gamta, grynas oras, sveikas maistas ir geras miegas.“

Jei kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius