Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 31

Mokslas nežino, kiek COVID-19 skiepų reikės, bet internete jau gąsdina šešiomis dozėmis

Skiepijimą sustiprinančiosiomis vakcinos nuo COVID-19 dozėmis, kaip ir visą vakcinacijos procesą, jau lydi melagienos. Nors palyginti nedidelė dalis yra pasiskiepiję trečią kartą, o ketvirtąja doze tik pradedama skiepyti, socialinių tinklų vartotojai jau aiškina, esą „iš viso bus mažiausiai šešios“. Tai nėra tiesa – vakcinos nuo koronaviruso buvo sukurtos palyginti neseniai ir vis dar aiškinamasi, koks turėtų būti skiepijimo grafikas.
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gąsdina apokaliptiniu scenarijumi

Kaip jau buvo skelbta, Lietuvoje pradėtas pažeidžiamiausių gyventojų skiepijimas ketvirtąja vakcinos nuo COVID-19 doze.

Dar nesulaukus šios dienos, viena „Facebook“ vartotoja savo paskyroje paskelbė: „Deja, tai tik pradžia. Ketvirtoji dozė jau pakeliui, iš viso bus mažiausiai šešios.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete aiškinama, esą laukia mažiausiai 6 skiepų nuo COVID-19 dozės
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete aiškinama, esą laukia mažiausiai 6 skiepų nuo COVID-19 dozės

Todėl tampa akivaizdu, kad nuo rudens priemonės vėl bus griežtinamos, neskiepytieji vėl bus persekiojami, o privalomas skiepas vėl iškils į darbotvarkę.

Su sąlyga, kad dar nesame nuniokoti bado ar nepajėgūs dėl kibernetinių atakų, rudenį Žemės gyventojai tikriausiai gaus paskutinę galimybę nušluoti sistemą. Ar ja pasinaudos?“

Toks komentaras nėra tikslus, nes užpernai pradėjus skiepyti buvo kalbama apie dvi dozes (kompanijos „Jannsen“ vakcinos – vieną). Tik vėliau, pastebėjus, kad skiepų sukurtas imunitetas ilgainiui ima slopti, buvo nuspręsta siūlyti trečiąją dozę, o neseniai – dėl tos pačios priežasties – ir ketvirtąją.

Kaip nuo 2019 m. pirmą kartą diagnozuotos ligos bus saugomasi vėliau, aiškių planų nėra – nekalbama nei apie penktą, nei juo labiau šeštą dozę, kita vertus, niekada nebuvo tvirtai pasakyta, kad nereikės skiepytis kasmet lyg nuo sezoninio gripo.

Skiepų grafikas dar tik kuriamas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytoja klinikinė farmakologė Simona Stankevičiūtė minėtame „Facebook“ įraše paskelbtą informaciją įvertino kaip klaidinančią.

„Tikrai niekas nėra suplanavęs, kiek dozių reikės, – portalui 15min sakė ji. – Nėra taip, kad kažkas atsisėdo ir suplanavo, jog reikės dešimties dozių ar panašiai.

Vakcinos sukurtos prieš beveik trejus metus. Daug apie jas sužinome, kuriamos skirtingos vakcinos. Aišku, skiepijimosi grafikas bus tobulinamas ir keičiamas. Jei yra žmogus, kuris žino, kad tikrai reikės šešių dozių, turi pagrįsti informaciją įrodymais.“

Nuo sezoninio gripo rekomenduojama skiepytis prieš kiekvieną ligų sezoną, nes jo virusas nuolat mutuoja, tad ankstesnės vakcinos gali būti nebeveiksmingos. Tačiau su tuo lyginti skiepijimąsi nuo COVID-19 esą kol kas ne visai tikslu.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Simona Stankevičiūtė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Simona Stankevičiūtė

„Gripas yra gripas, žinome, kokia tai liga, žinome, kokias jis pasekmes žmogui sukelia, kad gali būti sunkios komplikacijos ir taip toliau, žinome, kaip virusas keičiasi kasmet, kas atsitinka su jo antigenais.

Žinome, kodėl turi skiepytis ir ypatingos grupės, imunosupresuoti pacientai, ir bendra populiacija. Aiškus naudos ir rizikos santykis skiepytis kasmet vis kita vakcina, pritaikyta tais metais paplitusiam gripo viruso štamui, – kalbėjo medikė. – Tame yra logikos.

Su COVID-19 taip pat vyksta įvairių dalykų. Ją sukeliantis SARS-CoV-2 taip pat mutuoja. Pradžioje virusas sukeldavo labai sunkią ligos formą, dabar kai kuriems – jau lengvesnę.

Gerėjant supratimui apie jį, kur kas geriau suprasime, kokia turi būti skiepijimo schema. Kai žinosime daugiau, tada ir nuspręsime (kiek dozių reikia – red. past.).“

Taip pat skaitykite: Ir po trečios dozės vakcinų efektyvumas blėsta – ar vėl reikės jį stiprinti?

S.Stankevičiūtė pabrėžė, kad Lietuvoje vakcina nuo COVID-19 nėra ir nebus privaloma: „Kaip ir nuo erkinio encefalito, nuo gripo, daug kitų ligų, vakcinos rekomenduojamos ir siūloma jomis skiepytis.

Gal suprasime, kad virusas mutuoja kasmet, todėl verta pasiskiepyti, o gal sužinosime, kad ląstelinis imunitetas pakankamas nugalėti ligai.

Gal suprasime, kad virusas mutuoja kasmet, todėl verta pasiskiepyti, o gal kaip tik sužinosime, kad ląstelinis imunitetas, kuris susidaro persirgus ar pasiskiepijus kad ir ta senąja vakcina prieš pradinę versiją, yra pakankamas nugalėti ligai.

Šiuos dalykus mokslas atras einant metams. Mokslininkai ir medikai kol kas nežino, kiek vakcinos dozių reikės, todėl nežinau, kokia prasmė taip klaidinti.“

Papildomas skiepas visiems – nuo rudens

Yra žinoma, kad laikui bėgant vakcinų nuo COVID-19 efektyvumas slopsta, todėl mokslininkai ir medikai pasiūlė pasiskiepijusiems žmonėms ir sustiprinančiąją – trečią – dozę. Kai kuriose šalyse, įskaitant ir Lietuvą, jau skiepijama ir ketvirtą kartą.

Ketvirtąja vakcinos doze nuo pirmadienio gali pasiskiepyti visi pilnamečiai Lietuvos gyventojai, sergantys lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis arba kurių imuninės sistemos funkcija yra sunkiai sutrikusi dėl kitų priežasčių, taip pat asmenys, kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistais, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Kitų gyventojų grupių vakcinaciją nuo COVID-19 planuojama pradėti artėjant rudeniui.

Pakartotinai pasiskiepyti minėtiesiems gyventojams rekomenduojama praėjus 90 dienų po sustiprinančiosios vakcinos dozės, dėl to reikėtų kreiptis į gydantį gydytoją. Skiepijant ketvirtą kartą (kam sustiprinančioji dozė buvo antroji – trečią kartą), gali būti skiriama įprasta „Comirnaty“ vakcinos dozė arba pusė „Spikevax“ vakcinos dozės.

Kitų gyventojų grupių vakcinaciją nuo COVID-19 planuojama pradėti artėjant rudeniui.

Šiuo metu visi gyventojai nuo 5 metų gali skiepytis pirmą kartą, o 12 metų ir vyresni gali gauti sustiprinančiąją vakcinos dozę. Registruotis ir sužinoti daugiau informacijos apie vakcinaciją galima tinklalapyje koronastop.lt.

Statistikos departamento duomenimis, nuo COVID-19 pasiskiepiję 69,8 proc. vyresnių nei 5 metų šalies gyventojų. Bendra visuomenės imunizacija nuo COVID-19 viršija 80 proc.

Tiesa, sustiprinančiąja doze pasiskiepiję 33,4 proc. galinčių tai padaryti žmonių.

Neseniai LRT užsakymu atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ apklausa parodė, kad ketvirtą vakcinos nuo koronaviruso dozę rinktųsi ketvirtadalis gyventojų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“

Daugiausia respondentų – kiek daugiau nei trečdalis – nurodė, kad tikrai nesiskiepys ketvirtą kartą, 8 proc. – kad tikrai skiepysis dar kartą, 17 proc. teigė, jog „greičiau taip“.

Šiame tinklalapyje publikuojamame filmuke paaiškinta, kodėl pravartu skiepytis kelis kartus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius