Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 18

NVSC atstovė: kai bet kaip kaukės yra dėvimos, tai to efektyvumo galime ir iš viso nepamatyti

Nuo rugpjūčio grąžintas reikalavimas dėvėti kaukes parduotuvėse ir viešajame transporte sergamumo statistikoje atsispindės anksčiausiai rugsėjį, BNS informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.
Ginreta Megelinskienė
Ginreta Megelinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tam reikia ilgesnio laiko, dviejų savaičių laikotarpis dar yra per trumpas, kad pastebėtume kokius nors pokyčius, bet, aišku, bėgant laikui, kalbant apie mėnesio ar ilgesnį laikotarpį, tada mes tuos pokyčius galėtume matyti“, – BNS sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Anot jos, per karantiną priemonių efektyvumą buvo galima pamatyti greičiau, nes taikytos itin griežtos viruso valdymo priemonės.

„Tą geriausiai matė epidemiologai, nes sąlytį turėjusių asmenų skaičius vis mažėjo ir mažėjo, kadangi dauguma likdavo namuose“, – aiškino G.Megelinskienė.

„Kitas dalykas – svarbu, kaip tas priemones žmonės naudoja. Stebint, kas vyksta parduotuvėse, kai tiesiog bet kaip kaukės yra dėvimos, tai tiesiog mes to efektyvumo galime ir iš viso nepamatyti“, – pridūrė ji.

Visuomenės sveikatos specialistė taip pat pabrėžė, kad pastebėti, kokią įtaką sergamumo rodikliams daro kaukių dėvėjimas, trukdo ir židininiai protrūkiai, kai užsikrėtimas plinta atvirose renginių vietose, baruose, kavinėse, kur jų dėvėti neprivaloma.

„Tas pats „Adform kiemelis“ arba barai, kur valgant ar geriant galima nusiimti kaukes, akivaizdžiai parodo, kad ta liga plinta. Nors ir įvestas kaukių dėvėjimas uždarose patalpose, atvirose užkratas plinta labai lengvai, nes tokio reikalavimo nėra, taip pat nesilaikoma kitų higienos, atstumo reikalavimų. Žmonės užsimiršta“, – aiškino ji.

Epidemiologų teigimu, koronaviruso protrūkis Kauno senamiestyje veikiančioje renginių vietoje „Adform kiemelis“ kelia ypatingą susirūpinimą. Pirmadienio duomenimis, su šiuo protrūkiu susiję 34 susirgimai, nustatyta per 100 didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų, dar daugiau nei tūkstančio žmonių sąlytis vertinamas kaip mažos rizikos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Serga ir vienas iš viruso židiniu tapusio „Adform kiemelio“ savininkų: liga besimptomė, nemano, kad galėjo ką užkrėsti

Pirmadienį per spaudos konferenciją po neeilinio Vyriausybės posėdžio sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad artimiausiu metu visos šalies mastu renginiuose lauke ketinama įvesti privalomą apsauginių kaukių dėvėjimą.

Iš viso Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė beveik 2,5 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius