-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 25

NVSC siūlo pasitikrinti – kurie baseinai turi higienos pasą?

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras praneša (NVSC) rekomenduoja gyventojams pasitikrinti, ar lankomas baseinas turi leidimą-higienos pasą.
Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas
Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Centro pranešime žiniasklaidai rašoma, kad šiuo metu Lietuvoje 182 baseinai veiklą vykdo turėdami leidimą-higienos pasą (Alytaus apskrityje – 22, Šiaulių apskrityje – 16, Kauno apskrityje – 28, Klaipėdos apskrityje – 33, Marijampolės apskrityje – 5, Panevėžio apskrityje – 12, Tauragės apskrityje – 5, Telšių apskrityje – 9, Utenos apskrityje – 14, Vilniaus apskrityje – 38). Tai reiškia, kad jie įrengti pagal Lietuvos higienos normos HN 109:2016 „Baseinų visuomenės sveikatos saugos reikalavimai“ reikalavimus. Išduodamas leidimą-higienos pasą, NVSC vertina atitiktį šiai higienos normai.

Pasitikrinti, ar baseinas, kurį lankote, turi leidimą-higienos pasą galite čia.

NVSC nuolat vykdo periodinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę, kurios metu organizuojami baseinų vandens mikrobinės taršos (pavyzdžiui, koliforminių bakterijų, žarninių lazdelių, auksinio stafilokoko ir kt.) ir fizikinių, cheminių rodiklių tyrimai. Baseinų periodinės (planinės) visuomenės sveikatos saugos kontrolės dažnis priklauso nuo nustatytos rizikos (vertinama veiklos rizika ir buvusių periodinės ir operatyviosios kontrolių rezultatai).

Paslaugų teikėjai turi vykdyti kasdieninę baseinų priežiūrą ir atlikti higienos normose nustatytas savikontrolės procedūras. Baseinų paslaugas teikiantis juridinis ar fizinis asmuo privalo turėti visus reikalingus cheminių produktų, naudojamų baseinui, jo vandeniui bei patalpoms valyti ir dezinfekuoti dokumentus (pvz.: produktų saugos duomenų lapus, cheminės sudėties dokumentus, naudojimo instrukcijas ir kt.). NVSC kontroliuoja, ar šių reikalavimų yra laikomasi.

Kilus įtarimams dėl baseinų saugos vartotojai gali kreiptis į NVSC.

15min primena, kad sekmadienį į Vilniaus moksleivių centro baseine du vaikai ir vienas suaugęs asmuo apsinuodijo chloru. Vaikai buvo paguldyti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę, intensyvios terapijos skyrių, jų būklė buvo sunki. Moksleivių sveikatos centro vadovas 15min paaiškino, kad nelaimė įvyko, nes trumpam buvo sutrikęs elektros tiekimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius