-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 06

Pražiopsojo naujieną: antiparazitinis vaistas nebedalijamas COVID-19 ligoniams

Nors nuo pandemijos pradžios skelbiama, kad dažniausiai veterinarijoje taikomas ivermektinas neskirtas gydyti COVID-19, jis nenyksta iš socialinių tinklų „vaistinių“ lentynų. Internautai tebeplatina informaciją, kad Meksikoje jis dalijamas kartu su gydytis namuose skirtu rinkiniu. Tačiau ši praktika sustabdyta prieš mėnesį, mat galiausiai patvirtinta: nėra jokių įrodymų, kad antiparazitinis vaistas turėtų teigiamą poveikį.
Ivermektinas
Ivermektinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pacientams dalijo metus

„Štai ivermektino rinkinys, kurį gyventojams nemokamai dalija Meksikos vyriausybė“, – sausio vidury paskelbė vienas socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas.

Jis pridėjo nuotrauką, kurioje matyti maišelis su užrašu „COVID-19 rinkinys“. Jame, sprendžiant iš etiketės, yra ne tik ivermektino, bet ir pulsoksimetras su rekomendacija deguonies kiekį matuoti triskart per dieną, azitromicino, paracetamolio.

Įrašu pasidalijo beveik 19 tūkst. žmonių (beje, anksčiau tokių buvo beveik 21 tūkst., bet kai kurie greičiausiai savus įrašus ištrynė), daugiau nei 50 tūkst. po ja paspaudė „patinka“. Ta pati nuotrauka plito ir „Facebook.

Iki sausio 4-osios ši informacija būtų buvusi teisinga. Meksikos socialinės apsaugos institutas (IMSS, ši santrumpa matyti ant maišelio) – pagrindinė už visuomenės sveikatą atsakinga federalinė agentūra, išties dalino tokį rinkinį nesunkiai COVID-19 sergantiems pacientams.

Jame buvo ivermektino, aspirino, paracetamolio, azitromicino, taip pat – veido kaukių ir pulsoksimetras.

Kaip sausio pradžioje vykusioje spaudos konferencijoje sakė IMSS vadovas Zoé Robledo, ivermektino gaudavo toli gražu ne kiekvienas, užsikrėtęs koronavirusu.

Taip pat skaitykite: Vaistas nuo utėlių, nuo kirmėlių, o dabar ir nuo koronaviruso? Tik neskubėkite pirkti!

„Paketas nereiškia, kad visi ambulatoriškai besigydantys pacientai vartoja ivermektiną, – pažymėjo jis. – Siunčiamuose rinkiniuose ar paketuose yra kitų svarbių daiktų: gydymosi gairės, pulsoksimetras, o dar svarbiau – vyksta komunikacija tarp medikų ir pacientų, ką šie turi daryti.“

Ivermektinas pradėtas dėti į rinkinius pacientams nuo 2020 m. gruodžio 21 d. Per metus tokių rinkinių, skirtų gydytis namie, buvo išdalyta 465 345.

Kaip IMSS atstovai nurodė agentūrai „Reuters“, šis medikamentas pradėtas dalinti pacientams, atsižvelgus į iki to laiko paskelbtus kai kurių tyrimų rezultatus.

Tokių tyrimų išties būta. Pavyzdžiui, vienos metaanalizės autoriai, išnagrinėję 15 anksčiau atliktų studijų, padarė išvadą, kad invermektinas gali sumažinti mirštamumą nuo COVID-19, o skiriant jį pačioje pradžioje – sunkios ligos formos riziką.

Taip pat skaitykite: Plinta melas, kad Japonija įveikė COVID-19 veterinariniais vaistais

Socialiniuose tinkluose buvo dalijamasi informacija apie „didelį, recenzuotą tyrimą, kuris patvirtina, kad ivermektinas padeda“. Tačiau autoriai tokios tvirtos išvados nepadarė, o ekspertams šios studijos metodologija sukėlė abejonių.

Nuo sausio 4-osios rinkinyje liko tik paracetamolio tabletės, kaukės, pulsoksimetras ir skrajutė su paaiškinimu, kaip viską vartoti bei naudoti. Sprendimą pašalinti ivermektiną padiktavo atnaujinta Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) informacija ir britų ekspertų duomenys. PSO dar pavasarį rekomendavo „nenaudoti ivermektino COVID-19 sergantiems pacientams, išskyrus klinikinius tyrimus“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Meksikoje lengvai sergantiesiems COVID-19 buvo dalijami tokie rinkiniai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Meksikoje lengvai sergantiesiems COVID-19 buvo dalijami tokie rinkiniai

Beje, tą patį rekomenduodavo ir kitos Meksikos vyriausybinės organizacijos. Prieš metus vykusioje visuomenės sveikatos institucijų diskusijoje buvo pripažinta, kad nėra ivermektino efektyvumo gydant COVID-19 įrodymų.

Tyrimų rezultatai – abejotini

Pernai internete plito grafikas, tariamai patvirtinantis stiprų teigiamą ivermektino poveikį Meksikoje mažinant mirtis nuo COVID-19. Tačiau tai nebuvo pagrįsta informacija. Socialiniuose tinkluose buvo dalijamasi pakeistu grafiku su statistika apie perteklines mirtis iš šios šalies vyriausybės tinklalapio.

Šia informacija domėjęsis tinklalapis „PolitiFact“ paskelbė neradęs patikimų duomenų, patvirtinančių ryšį tarp ivermektino ir sumažėjusio mirtingumo.

Ivermektiną sukūrusi ir gaminanti JAV farmacijos kompanija „Merck Sharp & Dohme“ lygiai prieš metus paskelbė, kad jos mokslininkai „nerado jokio mokslinio pagrindo galimam terapiniam efektui“.

Mitas, kad ivermektinu galima gydyti COVID-19, sklinda nuo pandemijos pradžios. Tiesa, mokslininkai tikrai aiškinosi šią galimybę.

Užpernai Monašo universiteto ir Doherty instituto mokslininkų tyrimai parodė, kad ivermektinas gali sustabdyti SARS-CoV-2 dauginimąsi. Tačiau tuomet tyrimai buvo atlikti tik ląstelių kultūroje (laboratorijoje auginamose ląstelėse) ir buvo labai preliminarūs.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorija

Tai nėra įrodymas, kad šis preparatas yra efektyvus gydant žmones nuo COVID-19, – priešingai.

Laboratoriniame tyrime ivermektino koncentracija buvo 20-2000 kartų didesnė už standartines dozes, naudojamas žmogaus parazitinėms infekcijoms gydyti. Tokia didelė vaisto koncentracija gali būti labai toksiška, tai patvirtino ir tolesnės analizės.

Vėliau atliktos išsamios studijos su lengva forma sergančiais COVID-19 pacientais, davus jiems nepavojingą preparato dozę, parodė, kad ivermektinas nėra efektyvesnis už placebą.

123RF.com nuotr./Koronaviruso tyrimai ligoninėje
123RF.com nuotr./Koronaviruso tyrimai ligoninėje

Vienas patikimumui pakankamos apimties tyrimas, kuriame dalyvavo 476 pacientai, sergantys lengva COVID-19 forma, parodė, kad ivermektinas nedavė jokios apčiuopiamos naudos. 82 proc. žmonių, kuriems buvo paskirtas šis vaistas, praėjus 21 tyrimo dienai ligos simptomai išnyko, kaip ir 79 proc. tų, kuriems buvo skirtas placebas.

Pernai vasarą atlikta išsami ivermektino tyrimų analizė parodė, kad 14 vykdytų tyrimų, kuriuose dalyvavo 1678 žmonės, nė viename nebuvo įrodytas šio preparato efektyvumas, lyginant su pacientais, kurie gavo placebą ar buvo gydomi įprastai.

Europos vaistų agentūra yra padariusi išvadą, kad turimi duomenys nepagrindžia ivermektino naudojimo COVID-19 ligos gydymui ir profilaktikai. Ji negavo paraiškų patvirtinti šio vaisto naudojimą koronavirusui gydyti.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) taip pat nepatvirtinusi ivermektino kaip vaisto nuo koronaviruso. Atvirkščiai, tarnyba įspėja, kad didesnės šio medikamento dozės gali būti pavojingos, o šalutinis poveikis gali pasireikšti svaigimu, vėmimu, viduriavimu, alerginėmis reakcijomis. Kraštutiniais atvejais įmanomi priepuoliai, koma ir net mirtis.

Įspėja dėl pavojaus sveikatai

Ivermektinas nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio naudojamas kaip antiparazitinis preparatas žmonėms, namų augintiniams ir ūkiniams gyvūnams.

Žmonėms ir gyvūnams gaminami skirtingi vaistai, todėl medikai įspėja, kad veterinarinių medikamentų vartojimas gali baigtis rimtais sveikatos sutrikimais ar net mirtimi.

123rf nuotr./Katė
123rf nuotr./Katė

Lietuvoje šis preparatas daugiausiai naudojamas kaip prieškirmėlinis vaistas tablečių pavidalu, kitose valstybėse esama ir kitokių vaisto formų – losjonų ar kremų, kurie naudojami nuo utėlių. Ivermektinas yra ir antros linijos vaistas nuo niežų ir rožės. Jis veikia paralyžiuodamas bestuburius parazitus.

„Merck Sharp & Dohme“ didelius šio preparato kiekius pastaruosius 30 metų aukoja besivystančioms šalims, kad šios galėtų efektyviau kovoti su tokiomis parazitinėmis ligomis, kaip dramblialigė ar aklumą sukelianti onchocerkiazė.

Prasidėjus dezinformacijos dėl ivermektino bangai, kompanija išplatino pranešimą, kuriuo paragino negydyti COVID-19 preparatu, kuris nėra tam skirtas, ir įspėjo, kad tokia savigyda gali būti pavojinga.

Tarp nepageidaujamų vaisto poveikių, žmonėms skirto vaisto informaciniame lapelyje yra nurodomas viduriavimas, pykinimas, galvos svaigimas, mieguistumas. Retesni nepageidaujami poveikiai – nuovargis, pilvo skausmas, vidurių užkietėjimas, vėmimas, drebulys, bėrimas, niežėjimas.

123RF.com nuotr./Pilvo skausmas
123RF.com nuotr./Pilvo skausmas

Ivermektinas gali sąveikauti su kai kuriais kitais vaistais, pvz., krešumą mažinančiu preparatu varfarinu, todėl kartu šių preparatų be gydytojų priežiūros vartoti nereikėtų.

Be to, jis gali pabloginti pacientų, sergančių tam tikromis lėtinėmis ligomis (pvz., astma), savijautą.

Paviršiniam vartojimui skirto ivermektino vartojimas ne pagal paskirtį (prarijimas) gali būti pavojingas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius