-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 15

Rolanda Lingienė apie Celofano siūlymą gadinti kaukes ir respiratorius: „Visiška nesąmonė“

Dėl stipresnės apsaugos nuo COVID-19 įpareigojus žmones dėvėti tik medicinines kaukes ar respiratorius, internete sklinda patarimai, kaip palengvinti kvėpavimą pro jas, taigi ir sumažinti efektyvumą. Medikai tvirtina, kad ne medžiaginės, bet kaip tik tokios kaukės geriau apsaugo nuo koronaviruso, o tokie siūlymai yra visiška nesąmonė ir žmonių klaidinimas.
Vairuotoja su kauke
Vairuotoja su kauke / 123RF.com nuotr.

Siūlo nepersistengti

Patarimų, kaip „patobulinti“, o iš tiesų sugadinti, medicinines kaukes ir respiratorius pažėrė kaunietis Antanas Kandrotas, dar žinomas Celofano pravarde.

Įtariamasis riaušių prie Seimo byloje ir kaltinamasis 3 juridinių asmenų naudojimu neteisėtai veiklai nuslėpti byloje prieš kelias dienas tiesioginės transliacijos socialiniame tinke „Facebook“ metu pademonstravo, ką padaryti, kad kvėpuoti su kauke ar respiratoriumi būtų lengviau.

A.Kandroto siūlymu, galima pašalinti vieną iš trijų medicininės kaukės sluoksnių. Jis patarė pirmiausia įkirpti kaukės kampelį, o tuomet vidinį sluoksnį nukirpti ar nuplėšti.

„Vizualiai tokia kaukė – visiškai nieko“, – prisidėjęs prie veido jis pademonstruoja, jog sunku suprasti, kad kaukė suplonėjo, dar pademonstruoja likusį iškirpto sluoksnio kraštelį.

O kvėpuoti sumažėjus sluoksnių esą kur kas lengviau. A.Kandrotas dar suabejoja, ar visos medicininės kaukės patikimos.

Nei su kaukėmis, nei su respiratoriais eksperimentuoti jokiu būdu negalima.

„Supraskit, tos, kur rašo CE sertifikatai, tie sertifikatai kitaiskų kaukių yra suklastoti ir ten nieko gero nėra. Pažiūrėkit – turim plonesnę kaukę, žymiai geriau kvėpuoti nei per tą, kurios sluoksnis neiškirptas.“

Jis pabandė iškirpti ir vidurinį sluoksnį, bet tuomet jau aiškiai matyti, kad kaukė sugadinta. A.Kandrotui prisidėjus vienasluoksnę kaukę prie veido, aiškiai matyti burna. „Reikėtų pabandyti surizikuoti nueiti ir su vieno sluoksnio kauke. Labai lengva kvėpuoti“, – svarstė ir gyrė kaunietis.

„Patobulinti“ jis siūlė ir KN95 respiratorių. A.Kandrotas pabrėžė, kad, eidamas ten, kur yra didesnė rizika užsikrėsti, naudotų būtent šią priemonę, mat žino žmonių, kurie pakankamai nesisaugodami užsikrėtė. Nors respiratorius pagyrė (esą su jais kvėpuoti lengviau ir „ačkarikų neaptraukia“), juos irgi siūlė nešioti apgadintus.

„Galima prakirpti apačioje, – aiškino kaunietis. – Pro apačią patenka nemažai oro. Labai gera efektyvi priemonė, dengia burną ir nosį. Kad burną reikia dengti, neparašyta.“

6 min. trunkantys A.Kandroto aiškinimai apie kaukes tiesiogiai ar vėliau „Facebook“ peržiūrėti jau 75 tūkst. kartų, pakomentuoti 1,7 tūkst. kartų.

Kaukė net neapkarpyta nėra tobula

„Visiška nesąmonė!“ – taip į šiuos patarimus sureagavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Anot jos, siūlymai ploninti ar karpyti kaukes ir respiratorius yra visiškas klaidinimas – esą dėvintysis įsivaizduos, kad yra saugus, nors taip nebus.

Taip ir einam, patys prašomės imperatyvių nurodymų. Rekomendacijos nepatiko, dabar nepatinka nurodymai…

Vienintelis būdas kvėpuoti lengviau, specialistės žodžiais, yra dėvėti respiratorių su vožtuvu. Tačiau jie labai efektyviai apsaugo dėvintįjį, bet ne aplinkinius, nes iškvepiamas oras nefiltruojamas. Dėl to reikia būti šimtu procentų įsitikinus, kad žmogus neserga ir neužkrės kitų, tad šie respiratoriai nerekomenduojami, esą geriau jau teisingai dėvėti kaukes.

„Nei su kaukėmis, nei su respiratoriais eksperimentuoti jokiu būdu negalima, – portalui 15min aiškino R.Lingienė. – Kokie čia pasakymai? Gamintojai pagamina ir nežinome, kuris sluoksnis svarbiausias. Jie tik visi kartu sugeba kartu filtruoti mažas daleles – apsaugoti, kad užkratas nepatektų. Tai yra efektyviausia priemonė.“

Tiesa, pašnekovė pripažino, kad net medicininės kaukės, ypač išplitus delta atmainai, nėra tokios efektyvios kaip respiratoriai. Jos padeda sulaikyti, pavyzdžiui, su seilių lašeliais sklindančias viruso daleles. Jei arti kito stovintis sergantis žmogus nusičiaudėtų, su kauke užkratą jis paskleistų ne taip plačiai.

Bet kaukės nesulaiko pačių mažiausių dalelių, ypač jei dėvimos netinkamai (neprispaudus prie veido, ilgą laiką) – jau seniai patvirtinta, kad viruso plitimo kelias yra ir aerozolinis. Todėl, anot NVSC atstovės, labai svarbu ir kitos apsaugos priemonės – atstumas, rankų higiena, patalpų vėdinimas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

R.Lingienė priminė, kad ypač pirmosios COVID-19 bangos metu plito siūlymai, pavyzdžiui plauti, lyginti respiratorius. „Siaubas… – įvertino ji. – Taip ir einam, patys prašomės imperatyvių nurodymų. Rekomendacijos nepatiko, dabar nepatinka nurodymai…“

Ne visos kaukės – medicininės

Kaip žinoma, nuo pirmadienio viešose vietose leidžiama dėvėti tik medicinines kaukes ir respiratorius. Už medžiaginių kaukių ar kitų veidą dengiančių priemonių dėvėjimą ten, kur privaloma dengti nosį ir burną – prekybos, paslaugų teikimo, viešajame transporte ir kitose vietose, gali grėsti nuobaudos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, medicininių kaukių arba respiratorių dėvėjimas priskiriamas prie efektyvių COVID-19 ligos prevencijos priemonių.

Efektyviai apsaugai užtikrinti kaukė turi dengti nosį, burną ir smakrą, turi būti periodiškai keičiama. Vienkartines kaukes galima dėvėti tik vieną kartą, jas keisti būtina kas 3-4 val. arba kai sudrėksta.

Reikalavimas dėvėti kaukes ir toliau netaikomas neįgaliesiems, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti. Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

Kaukių leidžiama nedėvėti asmenims, kai jie sportuoja ar paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti kitaip.

Artėjant šiam pirmadieniui, gerokai išaugo susidomėjimas medicininėmis kaukėmis. Bet ar visos kaukės, kurios atrodo lyg medicininės, tokios ir yra?

Vien iš išvaizdos nustatyti to gali nepavykti. Būtina informacija visuomet nurodoma ant pakuotės. Jei tokios informacijos nėra, kaukės, nors gali atrodyti lyg medicininės, iš tiesų yra apsauginės.

123RF.com nuotr./Kurjeriai per karantiną
123RF.com nuotr./Kurjeriai per karantiną

Pavadinimas turi iškart patvirtinti, kad kaukė yra medicininė, ženkliukas CE parodo, kad ji yra sertifikuota. Medicininės kaukės būna trijų sluoksnių, ši informacija taip pat pateikiama ant pakuotės.

Efektyvumas – 95 proc. prieš 37 proc.

Medicininės kaukės ar respiratoriai jau seniai būtini parduotuvėse ir kitose uždarose patalpose, viešajame transporte Austrijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje. Medžiagines pirktines ar savos gamybos galima naudoti nebent savo nuožiūra ten, kur veido dengti neprivaloma.

Ekspertai tvirtina, kad tai užtikrina geresnę apsaugą nuo COVID-19, ypač ten, kur tarp žmonių reikia būti ilgesnį laiką ir sunkiau išlaikyti atstumą, pavyzdžiui, skrendant lėktuvu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moteris laiko kaukę Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moteris laiko kaukę Kijeve

Rugpjūtį paskelbti vieno tyrimo rezultatai parodė, kad respiratorių (pavyzdžiui, FFP2 ar KN95 tipo) efektyvumas, filtruojant viruso daleles, siekia 95 proc., kai paprastų medžiaginių – vos 37 proc.

Mokslininkai, tarp kurių buvo ir Jeilio bei Stanfordo universitetų atstovų, nustatė, kad ten, kur kaukės nešiojamos dėl įprastų kultūrinių normų ar taisyklių, mirštamumas per savaitę protrūkiuose paaugdavo 16 proc. Vietose, kur tokios tradicijos ar reguliavimo nėra, šis rodiklis siekė 62 proc.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius