-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 07

Sąmokslo teorijų kūrėjai nusitaikė į naujausią mokslo išradimą: atbaidyti nuo COVID-19 testų naudojami nanorobotai

Sąmokslo teorijų kūrėjai nesnaudžia: kad galėtų pagrįsti dezinformacijos „patikimumą“, naudojasi nuorodomis į mokslo žurnalų publikacijas apie naujausius medicinos išradimus. Tokiu būdu – visiškai iškraipant kontekstą – revoliucingas mokslininkų atradimas, padėsiantis daugybei žmonių palengvinti skausmą, virto baimę sėjančiais nanorobotais, dėl kurių bandoma įtikinti žmones atsisakyti COVID-19 testų.
Johno Hopkinso universiteto mokslininkų išradimas – „Teragriperiai“
„Teragriperiai“ / Johno Hopkinso universiteto nuotr.

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotos ankštu tuneliu judančios mažos dalelytės.

Kartu platinamas ir įspėjimas, kad tai – nanorobotai, kuriuos esą į žmogaus organizmą per nosiaryklę talpina specialistai testavimo metu.

Interneto vartotojai raginami atsisakyti koronaviruso testo, jei mobilaus punkto ar laboratorijos specialistas neparodys jiems mėginio lazdelės per mikroskopą.

Taip esą žmonės turėtų įsitikinti, kad ant lazdelės nebus iš anksto paruoštų nanorobotų, kurie galėtų patekti į organizmą.

Tokie robotai išties egzistuoja, tačiau neturi nieko bendro nei su konspiracijos teorijomis, nei su COVID-19.

Johno Hopkinso universiteto nuotr. /Johno Hopkinso universiteto mokslininkų išradimas – „Teragriperiai“
Johno Hopkinso universiteto nuotr. /Johno Hopkinso universiteto mokslininkų išradimas – „Teragriperiai“

Vadinamieji Teragriperiai (angl. Theragrippers) – vos plika akimi įžiūrimi nanorobotai, kuriuos sukurti įkvėpė į žmogaus organizmą patenkančių parazitų gebėjimas išsilaikyti žarnyne.

Revoliucinį medicinos atradimą padarė Johno Hopkinso universiteto mokslininkai: medicinos mokslų daktaras Davidas Gracias’as ir Whitingo inžinerijos mokyklos profesorius, gastroenterologas Florinas M.Selaru.

Jie vadovavo tyrėjų ir biomedicinos inžinierių komandai, kuri suprojektavo ir su gyvūnais išbandė formą keičiančius „Teragriperius“, imituojančius parazito įsitvirtinimą organizmo žarnyne.

„Laipsniškas ir pailginto atpalaidavimo vaisto pasiskirstymas po organizmą – sena mokslininkų siekiamybė“, – rašoma mokslo žurnale „ScienceAdvances“, publikuotame „Teragriperių“ pristatyme.

Jame paaiškinta, kad iki šiol sukurtų pailginto atpalaidavimo vaistų problema, kad jie dažnai per greitai nukeliauja virškinamuoju traktu, dar nespėję į organizmą išskirti visos veikliosios medžiagos.

Johno Hopkinso universiteto nuotr. /Johno Hopkinso universiteto mokslininkų išradimas – „Teragriperiai“
Johno Hopkinso universiteto nuotr. /Johno Hopkinso universiteto mokslininkų išradimas – „Teragriperiai“

Kaip teigiama Johno Hopkinso universiteto publikuotame pranešime, dėl žarnyno peristaltikos tiesiogiai į tiesąją žarną įvedami preparatai per greitai išstumiami, dar nespėję tinkamai suveikti.

Dėl šios priežasties „Teragriperiai“ – tikra revoliucija medicinoje.

Mažieji pagalbininkai į žarnyną įvedami su vaško apvalkalu, kuris dėl temperatūros greitai ištirpsta, paskleisdamas nanorobotus po žarnyną.

Ten jie įsitvirtina mažyčiais dantukais ir dėl to geba išbūti visą laiką, kol organizmas absorbuoja vaistą.

Užkliuvo vatos pagaliukas

Nors ši technologija jau patentuota, tačiau šiuo metu praeita tik bandymų su gyvūnais stadija – žmonėms „Teragriperiai“ dar neprieinami.

Tą nutyli sąmokslo teorijų kūrėjai, nuolat demonstruodami nuotrauką iš „Teragriperių“ pristatymo, kur nanorobotai parodyti ant vatos pagaliuko.

To pakako, kad galima būtų sukurti dezinformacinę žinutę, kad tokie robotukai, darant COVID-19 testą, neva paslapčia per nosiaryklę kišami į žmogaus organizmą.

Johno Hopkinso universiteto nuotr. /Johno Hopkinso universiteto mokslininkų išradimas – „Teragriperiai“
Johno Hopkinso universiteto nuotr. /Johno Hopkinso universiteto mokslininkų išradimas – „Teragriperiai“

Tuo įtikėjo interneto vartotojai ne vien Lietuvoje – po publikacija apie „Teragriperius“ Johno Hopkinso universiteto tinklalapyje susirinkę komentatoriai taip pat skleidė šią sąmokslo teoriją.

Be to, atsirado teigiančių, kad „Teragriperiai“ bus pasitelkiami slapta vakcinuojant gyventojus.

Testai – sąmokslo teorijų taikinyje

Sąmokslo teorijų kūrėjų taikinyje COVID-19 testai atsiduria ne pirmą kartą.

Vos prasidėjus pandemijai, Lietuvoje praeitų metų balandį buvo paskleistas gandas apie tai, kad neva koronavirusu galima užsikrėsti per testo tepinėlių pagaliukus.

Tuomet mokslininkai paneigė šią melagieną ir paaiškino, kad mėginiui paimti naudojamas sterilus pagaliukas, o tepinėlis paimamas steriliais vienkartiniais įrankiais.

Taip pat šių metų vasarį socialiniuose tinkluose ėmė sklisti melagiena, esą, testų rezultatai iš anksto jau parengti neigiami ir teigiami, o žmonėms tiesiog „nepasiseka“ ištraukti teigiamo rezultato.

Ši dezinformacija buvo paneigta.

Paaiškėjo, kad tai – specialūs tamponėliai, skirti apmokyti testą atliekantį asmenį.

Vieni iš tokių testų gamintojų paaiškina, jog šiuos tamponėlius galima panaudoti tikrinant, kad reagentas veikia ir procedūra atliekama tinkamai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius