Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Navickas: mokytojų streikas bus, jei Seimas kartu su biudžetu nepriims viešojo sektoriaus strategijos

Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjunga (LŠDPS) skelbs streiką, jei Seimas, svarstydamas kitų metų biudžeto projektą, nepatvirtins Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos, sako profsąjungos lyderis Andrius Navickas. Strategiją parlamentarai planavo priimti spalį, tačiau ji užstrigo komitetuose. Jei dokumentas, kaip prašoma, būtų patvirtintas kartu su biudžetu, tam, anot švietimo ministro, reikėtų papildomų lėšų.
Andrius Navickas ir Algirdas Monkevičius
Andrius Navickas ir Algirdas Monkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį Vyriausybėje susitikęs premjeras Saulius Skvernelis, švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius bei LŠDPS vedlys A.Navickas aptarė galimybes pasirašyti kolektyvinę sutartį bei priimti biudžetininkų algų didinimo strategiją.

Prašymas Seimui

Jei Seimas, priimdamas biudžeto projektą patvirtintų ir minėtą strategiją, profsąjunga būtų patenkinta, po susitikimo žurnalistams komentavo A.Navickas.

„Manau, kad strategijos patvirtinimas būtų pirmas žingsnis dialogo pradžiai“, – teigė jis.

„Bet tam reikia Seimo pritarimo. Kol kas Seimas šio Vyriausybės [patvirtinto] projekto net nesvarstė, tai kviesčiau Seimą nesislapstyti ir visus Seimo narius, kurie pritarė, tą klausimą traukti į darbotvarkę“, – dėstė A.Navickas.

Viešojo sektoriaus darbuotojų užmokesčio augimo strategijoje kitąmet numatyta mokytojų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 10 proc., dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų etatinį darbo užmokestį – taip pat ne mažiau kaip 10 proc.

Biudžeto projektą pakoregavusi Vyriausybė numatė lėšų šių tikslų įgyvendinimui nuo rugsėjo, tačiau akademinė bendruomenė, su kuria A.Navickas teigia telkiantis jėgas, didesnio algų augimo reikalauja jau nuo sausio.

Derybos dėl sutarties stringa

Strategijoje taip pat nėra teiginių, susijusių su etatinio apmokėjimo modelio tobulinimu bei mokinių skaičiaus klasėse mažinimu, o to LŠDPS taip pat reikalauja.

Patvirtinimas strategijos ir atlyginimų leistų kalbėti ir apie kitus klausimus.

„Ten daugiau kalbama apie atlyginimus, bet patvirtinimas strategijos ir atlyginimų leistų kalbėti ir apie kitus klausimus. Bent tų paraleliai nereikėtų spręsti“, – nurodė A.Navickas.

Jo atstovaujama profsąjunga ir Vyriausybė derasi dėl švietimo šakos kolektyvinės sutarties pasirašymo. Tačiau kol kas derybos stringa. O, A.Navicko įsitikinimu, jos vilkinamos sąmoningai. Jis teigė nesulaukiantis atsakymų iš atsakingų ministerijų, ar bus įmanoma įgyvendinti profsąjungos reikalavimus.

„Akivaizdu, kad tie atsakymai kol kas mums nepateikti, kai mūsų noras buvo iki liepos mėnesio, kada formuojamas biudžetas, susitarti, kad tai būtų galima įtraukti į biudžeto projektą [...]. Dabar, kai biudžetas antrą kartą keliauja į Seimą, mes dar neturim atsakymų“, – piktinosi lyderis.

Atsakymai – šią savaitę

Ministras A.Monkevičius teigė, kad kolektyvinės sutarties projektas pateiktas derinti Finansų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms.

„Sulaukę atsakymų, artimiausiu metu ketiname sėsti ir žiūrėti, kaip mes galėtume sutarti ir pasirašyti šį susitarimą. Ir jame tie dalykai yra numatyti“, – kalbėjo jis ir sutarties projektą vadino kompromisiniu.

Visi atsakymai, anot A.Monkevičiaus, turėtų būti jau šią savaitę.

Jei Seimas priims viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų augimo strategiją, jos įgyvendinimui reikės papildomų išteklių, tikino ministras.

„Galbūt ir reikėtų – būtų tam tikri dalykai susiję su aukštojo mokslo sektoriumi. Gal galėtų dar papildomų lėšų rasti Seimas“, – svarstė jis ir pabrėžė, kad ir dabar, pagal kitą kolektyvinę sutartį, kitąmet dėstytojų atlyginimai augs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius

Seimas biudžetininkų algų didinimo strategijai po pateikimo pritarė gegužės 28-ąją, anksčiau rašė 15min. Pagrindiniu komitetu svarstant strategiją tapo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, papildomais – Audito, Biudžeto ir finansų, Ekonomikos bei Valstybės valdymo ir savivaldybių. Paprašyta ir Valstybės kontrolės išvados.

Streiką skelbė praėjusiais metais

Strategija dėl biudžetininkų algų į parlamentą turėjo sugrįžti birželio 25-ąją, priėmimas – spalį, tačiau komitetai jos nesugebėjo apsvarstyti iki šiol.

Vyriausybei atnaujinus susitarimą su keliomis švietimo profesinėmis sąjungomis, organizacija, vadovaujama A.Navicko, anksčiau nurodė laukianti atsakymų iš Vyriausybės dėl savo reikalavimų ir neatmetė galimybės skelbti streiką.

Šios profsąjungos reikalavimai kiek kitokie nei tų, kurios jau pasirašė kolektyvinę sutartį, – ji prašo ne tik numatyti pedagogų algų augimą po 10 proc. kasmet, bet ir mažinti mokinių skaičių klasėse, taisyti etatinio apmokėjimo modelį.

A.Navicko vadovaujama Švietimo darbuotojų profsąjunga, kritikavusi etatinį apmokėjimo modelį, praėjusiais metais streikavo daugiau nei mėnesį. Derybos dėl protesto reikalavimų persikėlė į Švietimo ministerijos patalpas. Streiko įkarštyje pareigų neteko ministrė Jurgita Petrauskienė.

LŠDPS, anot jos lyderio, vienija apie 5 tūkst. narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius