Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansinėje duobėje atsidūręs Klaipėdos universitetas karpo studijų programų skaičių

Klaipėdos universiteto vadovybei pavyko įtikini Švietimo ministeriją ir Vyriausybės vadovą Algirdą Butkevičių, kad savarankiškai iš finansinės duobės universitetas neišsikapanos. Padengti universiteto finansinių įsipareigojimų Vyriausybė nesiryžo, tačiau neatmetama galimybė suteikti beprocentį kreditą.
Universiteto bendruomenei bendrovė „Nordsekas“ pasižadėjo padovanoti sporto aikštelę.
Klaipėdos universitete mažės studijų programų. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Diržų atlaisvinti universitetui tai neleistų – tik sumažintų rūpesčius dėl apyvartinių lėšų stygiaus. Jos švietimo įstaigai išslydo iš rankų bankrutavus „Snoro“ bankui. Taip iš universiteto sąskaitos išgaravo 800 tūst. eurų.

Pakeista visa rektorato komanda

Finansines universiteto skyles lopyti tenka ką tik inauguruotam rektoriui Eimučiui Juzeliūnui. Permainų jis ėmėsi vos tik paskirtas naujuoju Klaipėdos universiteto vadovu. Pakeista buvo visa prorektorių komanda. Netrukus pokyčiai laukia ir fakultetuose. Kai kuriuos numatoma sujungti ir atsisakyti dalies katedrų. O po metų universitete nebeliks bent dešimties nepaklausių specialybių.

„Šiemet studentus priimsime į visas numatytas specialybes. Stojančiųjų skaičius mums bus rodiklis, kurios specialybės nepaklausios ir universitetui nenaudingos. Bent dešimt jų 2016 m. bus atsisakyta“, – planus dėstė Klaipėdos universiteto studijų prorektorius Kęstutis Dučinskas.

Kokių specialybių likimas pakibo ant plauko, prorektorius neatskleidžia. Aišku tik tiek, kad visos studijų kryptys neteks bent vienos programos. 

„Negaliu sakyti, kurios universiteto studijų programos mums kelia abejonių. Jei išduosiu, tikėtina, kad studentai jų nebesirinks ir taip jos savaime išnyks nė nepabandžius pritraukti studentų“, – pasakojo prorektorius.

Mokslinių laivų išlaikymas – per sunki našta

Rudenį pačios prezidentės pakrikštytas mokslinis laivas „Mintis“ universitetui kėlė didžiulį pasididžiavimą, o dabar tapo milžinišku finansiniu rūpesčiu. Jo išlaikymui kasmet prireiks mažne pusės milijono eurų. Apie 30 tūkst. eurų tenka atriekti ir taip pat universitetui priklausančiam burlaiviui „Brabander“.

Lauros Sėlenienės nuotr./Mokslinis laivas „Mintis“
Lauros Sėlenienės nuotr./Moksliniam laivui „Minties“ vadrą suteikė šalies prezidentė 

Visos laivų išlaikymui skirtos lėšos – universiteto rūpestis. Tačiau įstaigos vadovybė neabejoja, kad išlaidas pavyks padengti pajamomis iš tyrimų privačiam sektoriui taip pat dalyvaujant įvairiose tarptautinėse mokslo programose.

„Ar laivas stovi, ar plaukia, jo išlaikymas kainuoja. Mūsų tikslas yra pritraukti kuo daugiau užsakymų moksliniams tyrimams ir nelaikyti laivo prie krantinės.  Pirmoji ekspedicija laivu „Mintis“ laukia vasario pabaigoje. Esame gavę užsakymą atlikti Būtingės naftos terminalo aplinkos monitoringą. Numatyta ištirti vandens kokybę, atlikti dugno stebėjimą, taip pat paimti grunto mėginius“, – apie bandymus panaudoti laivą-laboratoriją pasakojo Klaipėdos universiteto infrastruktūros prorektorius Saulius Gulbinskas.

Burlaiviui „Brabander“ taip pat teks užsidirbti savo išlaikymui. Laive planuojamos edukacinės, pažintinės programos.

Šiuo metu universitete studijuoja apie 5 tūkst. studentų. Švietimo įstaigai pavaldūs septyni fakultetai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius