Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gimnazijos statuso negaunanti Fabijoniškių mokykla surengė pilietiškumo pamoką – apsupo mokyklą

Lietus Fabijoniškių vidurinės mokyklos bendruomenės negąsdina, juo gąsdina pokyčiai: nors lijo ir buvo šlapia, moksleiviai susikibo rankomis ir apsupo savo mokyklą. Tokiu būdu siekta atkreipti dėmesį, kad ši mokymo įstaiga siekia išlaikyti 11-12 klases, o ne likti pagrindine mokykla, kaip nusprendė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).
Vilniaus Fabijoniškių mokyklos akcija
Vilniaus Fabijoniškių mokyklos akcija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Fabijoniškių vidurinė mokykla yra viena iš sostinės mokyklų, kurias tiesiogiai palietė reforma. Jai neleista nuo šių metų rudens formuoti 11 klasių, tad svajojusi būti ilgąja sporto ir sveikatingumo gimnazija ši įstaiga liks tik pagrindine mokykla.

ŠMM neakreditavo

Kaip 15min.lt sakė Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis, pagrindinė priežastis, kodėl ŠMM neakreditavo šios mokyklos, yra ta, kad sporto gimnazija, kaip ir visos kitos ilgosios gimnazijos, turi būti skirtos tik pagal tą programą besimokantiems mokiniams, o ne taip, kaip dabar yra Fabijoniškių mokykloje – čia mokosi kelios dešimtys sportuojančių vaikų, o visi kiti vaikai ateina iš mokyklai priskirtos Vilniaus teritorijos. O tokių sporto klasių galima sostinės mokyklose rasti ir daugiau.

Fabijoniškių vidurinės mokyklos direktorius Vytas Karsokas prieštarauja: esą mokykloje sporto klasės auga, čia ruošiami, futbolininkai, rankininkai, imtynininkai ir kitų sporto šakų atstovai. Vos prieš dvejus metus iškilmingai atidarytas ir naujasis mokyklos stadionas, kainavęs Vilniaus miestui  0,78 mln. eurų.

VIDEO: Akcija Fabijoniškių vidurinėje mokykloje

Atsakymas – neargumentuotas?

Vilniaus Fabijoniškių vidurinės mokyklos bendruomenės nuomone, neigiamas ministerijos atsakymas nėra pakankamai argumentuotas, o savivaldybės pozicija, neginant ankstesnių savo sprendimų, atrodo nesuprantama, – tvirtina mokyklos bendruomenės atstovai.

Vilniaus Fabijoniškių mokyklos bendruomenė su reformomis irgi nesutinka. Gimnazijos statuso nuo 2011 metų siekianti mokykla turi ne tik stadioną, bet ir treniruočių bazę, kvalifikuotų mokytojų ir trenerių kolektyvą. Mokyklos viltis palaikė ir tai, kad ŠMM 2014 m. gruodį yra patvirtinusi ilgosios gimnazijos su sportine pakraipa sampratą (pagal šią sampratą, kaip ilgoji gimnazija jau akredituota Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinė mokykla), Vilniaus m. savivaldybė 2014 m. gruodį ir 2015 m. vasarį bei kovą pritarė Fabijoniškių vidurinės mokyklos siekiui tapti ilgąja gimnazija, pateikdama ŠMM reikalingus dokumentus.

Tačiau balandžio 16 d. Vilniaus Fabijoniškių vidurinės mokyklos administracija gavo savivaldybės nurodymą 2015/2016 mokslo metais nekomplektuoti 11 ir 12 klasių, nes ŠMM nepritarė ilgajai gimnazijai. 

„Vilniaus Fabijoniškių vidurinės mokyklos bendruomenės nuomone, neigiamas ministerijos atsakymas nėra pakankamai argumentuotas, o savivaldybės pozicija, neginant ankstesnių savo sprendimų, atrodo nesuprantama“, – tvirtina mokyklos bendruomenės atstovai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Fabijoniškių mokyklos akcija
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Fabijoniškių mokyklos akcija

Aš irgi turiu nuomonę!

Mokyklos bendruomenė 2015 m. gegužės mėn. kreipėsi į ŠMM, Vilniaus m. savivaldybę, LR seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą, bet iki šiol atsakymų nėra. 

Todėl surengta integruota pilietiškumo pamoka-akcija „Aš irgi turiu nuomonę!“, kurios metu vaikai, jų tėvai bei mokytojai išsakė savo poziciją dėl Vilniaus miesto savivaldybės valdininkų rengiamos mūsų mokyklos pertvarkos, žlugdančios Fabijoniškių vidurinės mokyklos kelerių metų įdirbį, siekiant tapti ilgąja sporto ir sveikatingumo gimnazija.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Fabijoniškių mokyklos akcija
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Fabijoniškių mokyklos akcija

Vaikai pasidarė plakatus, kuriuose išsakė poziciją, kad jie nori išsaugoti savo mokyklą tokią, kokia ji dabar yra. Tuomet susikibę už rankų ir skanduodami „Ilgoji gimnazija“ apjuosė visą mokyklą. Kaip 15min.lt sakė devintokė Gabrielė Rankelytė, permainos gąsdina, nes naujoje mokykloje būtų nauja klasė, nauji draugai. „Reikėtų viską pradėti lyg nuo pirmos klasės. Neaišku, ar iki 12 klasės spėčiau priprasti prie naujo mokymosi proceso. Visi iki vieno čia taip galvoja“, – sakė moksleivė.

Sąlygos įvairioms sporto šakoms

Reikėtų viską pradėti lyg nuo pirmos klasės. Neaišku, ar iki 12 klasės spėčiau priprasti prie naujo mokymosi proceso. Visi iki vieno čia taip galvoja, – sakė G.Rankelytė.

Mokyklos tarybos pirmininkas ir dviejų moksleivių tėvas Robertas Rankelė taip pat akcentavo mintį, kad kiekvienas vaikas ir jo tėvai nori pabaigti mokslus ten, kur pradėjo. „Tėvų vardu galiu pasakyti, kad vaikus patikėjome šiai mokyklai, čia jiems sudarytos sąlygos dirbti, mokytis, sportuoti, siekti ir mokslų, ir sportinių rezultatų. Čia yra sudarytos sąlygos įvairioms sporto šakoms. Kitose mokyklose mes tik galima numanyti, ar sąlygos bus, ar tik kada nors bus sudarytos. O mes norime ne tik dėl moralinių dalykų baigtų šią mokyklą, bet ir sąlygos čia jiems tikrai geros“, – teigė R.Rankelė.

Pasak Fabijoniškių vidurinės mokyklos tikybos mokytojos ir mokyklos profesinės sąjungos pirmininkės Aušros Taločkaitės, ši akcija, kuria norima atkreipti valdininkų dėmesį, yra ir tikra pilietiškumo pamoka vaikams, o rengiama visa tai tik dabar todėl, kad nenorėta jautrinti mokinių. „Nenorėjome įaudrinti vaikų, tėvų, nes mums svarbus ugdymo procesas, o jis būtų kentėjęs jau nuo balandžio pradžios. Nebūtume galėję daryti pagrindinio savo darbo – ugdyti vaikų, lavinti jų kompetencijas“, – kalbėjo A.Taločkaitė.

Mokosi per 700 vaikų

Pedagogės manymu, pilietinė akcija irgi yra ugdymo proceso dalis – tokiu būdu mokoma reaguoti į susidariusią situaciją, išsakyti savo poziciją ir ją ginti.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Fabijoniškių mokyklos akcija
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Fabijoniškių mokyklos akcija

Mokyklos kolektyvas skundžiasi ir tuo, kad jau ne vienerius metus vilkinama mokyklos renovacija. Šiemet esą pastoliai turėjo stovėti dar balandį, bet jų nėra iki šiol, jokie darbai nėra pradėti.

Šiuo metu mokykloje mokosi kiek daugiau nei 700 moksleivių, anot mokyklos atstovų, kiekvienoje klasėje yra aktyviai sportuojančių vaikų, kai kuriose klasėse visi mokiniai sportuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius