Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdarbinimo tvarka dalį universitetų dėstytojų vasarai gena į darbo biržą

Valstybiniai universitetai aktyviai naudojasi galimybe dalį kviestinių dėstytojų darbinti iki vasaros. Galbūt tai patogu tiems, kurie pagrindines pajamas užsidirba iš kitos veiklos. Tačiau kai ką tokia tvarka verčia kreiptis į Užimtumo tarnybą ir nuogąstauti dėl socialinių garantijų – mažesnės pensijos, prastesnių skolinimosi galimybių.
Užimtumo tarnyba
Užimtumo tarnyba / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Kad pastaraisiais dviem metais vasarą ieškančių darbo dėstytojų, mokslinių tyrimų ir plėtros vadovų daugiau nei kitu metų laiku, 15min patvirtino Užimtumo tarnyba.

O apie problematišką dėstytojų įdarbinimą ir ne visus metus mokamus atlyginimus pranešė skaitytojas Romas. Tiesa, jis apibūdino situaciją Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU).

Iš anksto žino, kad gaus darbą

„Nors valstybė finansuoja universitetus metams, tačiau dėstytojai yra įdarbinami 10 mėn. – nuo rugsėjo 2 d. iki birželio 30 d. Daugiau nei 2 mėn. VGTU dėstytojai, mokslo daktarai, turi bedarbio statusą, – nurodė jis. – Ką jie daro? Ogi eina į darbo biržą, kad valstybė mokėtų pašalpą ir būtų socialiai apdrausti.“

Daugiau nei 2 mėn. VGTU dėstytojai, mokslo daktarai, turi bedarbio statusą.

Dėstytojų įdarbinimo sutartys, anot Romo, su VGTU pasirašomos balandžio–gegužės mėnesiais, tad esą iš anksto aišku, kad darbą nuo rugsėjo jie turės.

„Bet ką veikti tuos du mėnesius? – klausė jis. – Be to, kai kurie renginiai, susirinkimai, ar egzaminų perlaikymai vyksta tuo metu, kai dėstytojai oficialiai nedirba. Ar kas pavaduoja – nežinau.“

Dėl terminuoto įdarbinimo, Romo teigimu, „negalima imti paskolos būstui, mažėja darbo stažas ir pensija“.

„Pavyzdžiui, taip dirbant 30 metų sukaupiamas tik 25 metų darbo stažas ir 5 metų bedarbio stažas“, – nurodė jis ir pridūrė, kad VGTU darbuotojai šiais klausimais ne kartą kreipėsi į įstaigos administraciją, bet esą niekas nepasikeitė.

„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius VGTU
„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius VGTU

VGTU – ne išskirtinis

Staigi darbuotojų skaičiaus kaita birželio–liepos mėnesiais, anot VGTU ryšių su visuomene specialistės Kristinos Lazickienės, susijusi su tuo, kad dalis aukštosios mokyklos bendruomenės dirba pagal terminuotas sutartis.

„Naujų sutarčių sudarymas galimas tik nutraukus terminuotą sutartį. VGTU šiame kontekste nėra išskirtinis, visų didžiųjų Lietuvos aukštųjų mokyklų darbuotojų skaičiaus mažėjimas šiuo laikotarpiu svyruoja tarp 180–300“, – dėstė ji.

Ar vasarai pasibaigus, VGTU įdarbina tuos pačius asmenis?

„Nebūtinai, dalis darbuotojų dalyvauja konkurse aukštesnėms pareigoms užimti, dalis pasirenka kitas institucijas ir panašiai“, – nurodė K.Lazickienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ VGTU
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ VGTU

Ji patikino, kad visiems sutartis su universitetu sudariusiems darbuotojams socialinės garantijos užtikrinamos.

„Dėstytojų ir mokslo darbuotojų, laimėjusių konkursą tiek penkeriems metams, tiek sudariusių sutartis vieneriems ar dvejiems metams, užimančių tokio pat lygio pareigas, per metus gaunamas atlyginimas yra vienodas“, – pridūrė specialistė.

VU: terminuotų sutarčių – apie 1000

Pasirodo, staigūs darbuotojų skaičiaus pokyčiai pastebėtini ne tik VGTU, bet ir kituose Lietuvos universitetuose.

„Sodros“ duomenimis, vasaros laikotarpiu jų beveik nebuvo tik Kauno technologijos universitete, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, skaičiai nežymiai kito Lietuvos sporto universitete.

Vilniaus universitete (VU) darbuotojų smarkiai sumažėjo rugsėjo 3 dieną, o rugsėjo 4-ąją padėtis beveik atsistatė.

„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičiaus pokyčiai VU
„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičiaus pokyčiai VU

„Taip nutinka dėl terminuotų sutarčių perrašymo“, – staigų pokytį paaiškino VU Viešosios komunikacijos poskyrio vadovė Rima Juciutė.

Remiantis Mokslo ir studijų įstatymu bei VU statutu, akademiniai darbuotojai pareigas gali užimti dviem būdais – konkurso tvarka arba sudarant su jais terminuotas darbo sutartis ne ilgesniam nei dvejų metų terminui, dėstė aukštosios mokyklos atstovė.

„Pasibaigus terminuotoms sutartims, darbuotojai yra atleidžiami ir su jais (arba kitais darbuotojais, jei dalykų dėstymui skiriami kiti dėstytojai) sudaromos naujos darbo sutartys. Paprastai tokių naujai sudarytų sutarčių sudaroma kiek per 1000“, – nurodė R.Juciutė ir pridūrė, kad praėjusiais mokslo mokslo metais terminuotos sutartys su VU darbuotojais nutrūko rugpjūčio 31-ąją, o naujos sudarytos rugsėjo 2 arba 3 dienomis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ VU
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ VU

Šiaulių universitetas: kviestinių – nedidelė dalis

„Sodros“ duomenimis, Šiaulių universitete (ŠU) liepos 2-ąją dirbo 381 asmuo, o jau liepos 3 dieną – 88 mažiau. Nuo rugsėjo darbuotojų skaičius po truputį pradėjo augti.

„Sodros“ inf./Darbuotojų pokytis Šiaulių universitete
„Sodros“ inf./Darbuotojų pokytis Šiaulių universitete

Kas nulėmė staigų pokytį?

ŠU Komunikacijos ir rinkodaros tarnybos direktorė Sonata Tenytė įvardijo tris veiksnius – studentų skaičiaus mažėjimas, tam tikrų studijų programų uždarymas ir reorganizacijos padėtis, prijungiant ŠU prie VU.

„Reaguojame į studentų kiekį ir jam reikalingų specialistų – mokslininkų, dėstytojų – skaičių. Studentų mažėjimas pastebimas visoje Lietuvoje, to pasekoje nebesuformuojamos grupės tam tikrose studijų programose ir krūviai dėstytojams mažėja, todėl kasmet iš naujo turime įvertinti einamųjų mokslo metų situaciją ir pagal tai planuoti personalo darbą, dėstytojų, mokslininkų krūvius“, – atsakyme 15min nurodė ji.

Didžioji dalis dėstytojų ir mokslo darbuotojų, S.Tenytės teigimu, laimi konkursus pareigoms užimti, todėl socialinės garantijos jiems esą užtikrinamos.

„Mokslo metų pabaigoje, įvertinus realų specialistų poreikį artimiausius studijų metus, nedidelę dalį akademinio personalo darbiname kviestinio dėstytojo ar mokslo darbuotojo statusu (tai yra, ne ilgesniam kaip 2 metų laikotarpiui), taip kaip ir numato Mokslo ir studijų įstatymas“, – pridūrė ji.

MRU: dalis darbuotojų po vasaros sugrįžta

Mykolo Romerio universitete (MRU) liepą darbuotojų skaičius per porą parų pasikeitė nuo 697 iki 485.

„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius MRU
„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius MRU

„Daugiausia tai susiję su tuo, kad nutrūksta darbo santykiai su dėstytojais, su kuriais sudarytos terminuotos darbo sutartys“, – 15min nurodė įstaigos Komunikacijos skyriaus vadovas Vaidotas Norkus.

Pasibaigus vasarai, anot jo, dalis darbuotojų įdarbinami atgal, bet esą būna ir pokyčių: „Dėstytojų įdarbinimas priklauso nuo studentų priėmimo į studijų programas rezultatų, apie kuriuos sužinome kiekvienų metų rugpjūčio pabaigoje.“

MRU terminuotas sutartis, V.Norkaus teigimu, dažniausiai pasirašo su praktikais.

„Sudarius terminuotas sutartis dėstytojams galioja visos socialinės garantijos, numatytos Darbo kodekse ir kituose Lietuvos Respublikos teisės aktuose.

Verta pažymėti, kad kviečiami dėstyti praktikai, turintys aukštų pasiekimų savo profesinėje – neakademinėje – veikloje, taigi atitinkamai dirbdami kituose darbuose jie taip pat naudojasi visomis įstatymų numatytomis socialinėmis garantijomis“, – paaiškino aukštosios mokyklos atstovas.

Terminuotos sutartys – išsigelbėjimas LSMU

Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) darbuotojų skaičius liepą nuo 2755 per parą nukrito iki 2325, o rugsėjį sugrįžo į seną padėtį.

„Sodros“ inf./Darbuotojų pokytis LSMU
„Sodros“ inf./Darbuotojų pokytis LSMU

LSMU, anot šios aukštosios mokyklos Rinkodaros ir komunikacijos tarnybos vadovo Dainoro Luko, įdarbindamas asmenis vadovaujasi įstatymų nuostatomis, o pagal jas kviestiniai dėstytojai esą gali būti įdarbinami bet kokiam sutartam laikotarpiui.

„Pavyzdžiui, kol trunka konkretus dalykas, semestras, mokslo metai ir kita“, – teigė tarnybos vadovas.

„Dėl ciklinio studijų organizavimo būdo dalis dalykų išsidėsto visų mokslo metų eigoje, tai yra, dėstytojas dėsto tą patį dalyką vis kitai grupei, dėl to nemaža dalis kviestinių dėstytojų yra įdarbinami visiems mokslo metams ir jų darbo sutarčių terminas baigiasi birželio 30 dieną, ką jūs ir pastebėjote analizuodami „Sodros“ duomenis“, – paaiškino jis.

Galimybė įdarbinti asmenis iš pašalės, D.Luko tikinimu, leidžia į universitetą prisikviesti kompetentingų praktikų, kurie esą įprastai neturėtų intereso dalyvauti viešų konkursų procedūrose, galbūt net neatitiktų tam tikrų reikalavimų, pavyzdžiui, nebūtų paskelbę mokslinių publikacijų, negalėtų dirbti visos darbo dienos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ LSMU
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ LSMU

„Kaip kviestiniai dėstytojai savo pedagoginį kelią pradeda jauni pedagogai, – toliau dėstė jis. – Tam tikrų bendrų dalykų, pavyzdžiui, kalbos dėstytojai dirba net keliose aukštosiose mokyklose, neretai nė vienoje iš šių mokyklų nesusidarytų pakankamas darbo krūvis.“

D.Lukas patikino, kad LSMU „darbuotojams yra užtikrinamos visos teisės aktuose numatytos garantijos“.

Klaipėdos universitetas: normali praktika

Klaipėdos universitete (KU) liepą darbuotojų sumažėjo nuo 915 iki 711.

„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius Klaipėdos universitete
„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius Klaipėdos universitete

„Universitetas gali priimti pedagogus ir mokslo darbuotojus dirbti pagal terminuotas darbo sutartis, kaip kviestinius dėstytojus. Tokiu būdu yra įdarbinami praktikai, taip pat pedagoginėms pareigoms – mokslo darbuotojai, administracijoje dirbantys darbuotojai ir pedagoginiai darbuotojai virš etato“, – atsakyme 15min išdėstė KU.

Aukštoji mokykla nurodė vykdanti „optimaliausią žmogiškųjų išteklių planavimo ir valdymo politiką, vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais“.

„Kita vertus, terminuotos darbo sutartys yra normali praktika, būdinga aukštojo mokslo sektoriui ne tik Lietuvoje“, – priduriama atsakyme.

LMTA – ne pagrindinė darbovietė

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), „Sodros“ duomenimis, birželio 26-ąją dirbo 707 asmenys, 27-ąją – 191 mažiau.

„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius LMTA
„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius LMTA


„Baigėsi terminuotos sutartys ir darbuotojai buvo atleisti“, – rašoma atsakyme, kurį 15min perdavė LMTA rektoriaus biuro administratorė Jurgita Bernotienė.

Kaip teigiama laiške, aukštoji mokykla ne ilgesniam kaip 2 metų laikotarpiui darbina užsienio ir Lietuvos pedagogus, „kurių kompetencija reikalinga meno doktorantūros studijose meno projektams rengti“.

„Meno studijų specifiškumas reikalauja ir specialistų praktiniam studentų mokymui, kurie kviečiami dirbti su trumpalaikėmis sutartimis, rengiant meno studijų projektus. Jie reikalingi siekiant užtikrinti meno projektų specifinius ir unikalius poreikius“, – dėstoma atsakyme.

Jame taip pat priduriama, kad trumpalaikiam darbui pastaruoju metu kviečiami ir jauni menininkai, „aktyviai vykdantys meninę veiklą ir turintys kompetencijų, reikalingų studentams“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos muzikos ir teatro akademija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos muzikos ir teatro akademija

„Būtina atkreipti dėmesį, kad pedagogams, kurie dirba su trumpalaikėmis sutartimis, akademija nėra pagrindinė darbovietė. Todėl socialines garantijas jie visi turi“, – patikino LMTA.

Priėmimas į kai kurias LMTA studijų programas skelbiamas kas dveji metai, pabrėžiama laiške: „Tokiais atvejais nėra galimybės visiems dėstytojams užtikrinti 5 metų nepertraukiamo darbo ir stabilaus darbo krūvio, nes aukštojo mokslo finansavimas, tiesiogiai susietas su studijų krepšeliais, nesuteikia tokios galimybės.“

VDA: sutartys iki vasaros nesukelia nepatogumų

Vilniaus dailės akademijoje (VDA) dirbančiųjų skaičius po truputį pradėjo mažėti nuo gegužės. Spalį, prasidėjus paskaitoms, vėl pradėjo augti.

„Sodros“ inf./Darbuotojų pokyčiai VDA
„Sodros“ inf./Darbuotojų pokyčiai VDA

„VDA turi darbuotojų, kurie dirba pagal terminuotas darbo sutartis, kurios dažniausiai sudaromos iki birželio 1–30 d.

Vasarą darbuotojų išties sumažėja, tačiau didžiajai daliai jų darbas nėra pirmaeilis, tai yra, menininkai paraleliai dirba kitose darbovietėse, meno įstaigose, kuria studijose, todėl vasarą jie tiesiog daugiau dėmesio skiria kitoms apmokamoms veikloms ir terminuotos sutartys iki vasaros laikotarpio nesukelia nepatogumų“, – nurodė aukštosios mokyklos Komunikacijos skyriaus vadovė Giedrė Grimalauskienė.

VDU: įtakos skaičiui turi pertvarka

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) nuo birželio 22-osios iki liepos 1 dienos dirbančiųjų sumažėjo 316 asmenų.

„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius VDU
„Sodros“ inf./Darbuotojų skaičius VDU

Akademiniai mokslo metai VDU baigiasi birželio 21 dieną. Tądien, anot mokyklos integruotos komunikacijos vadovės Inos Žurkuvienės, baigiasi ir dalies dėstytojų, mokslo darbuotojų terminuotos sutartys, skelbiami nauji konkursai.

„Kaip, beje, ir visuose Lietuvos universitetuose“, – pridūrė ji.

Dėstytojų skaičiaus pokyčiai, I.Žurkuvienės teigimu, susiję ir su aukštosios mokyklos pertvarka prijungiant Lietuvos edukologijos (LEU), Aleksandro Stuliginskio (ASU) universitetus, ir su demografiniais iššūkiais.

„Šių metų birželio mėnesį studijas baigė didelis skaičius buvusio LEU ir ASU absolventų, kurie į universitetus įstojo prieš 4 metus, kuomet studentų skaičius buvo gana stabilus. Vėliau dėl demografinių faktorių vyko studentų mažėjimas LEU ir ASU. Šiais metais jungtiniame VDU bendras studijuojančiųjų skaičius yra mažesnis nei praėjusiais akademiniais metais, todėl sumažėjo ir dėstytojų krūviai“, – nurodė ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU

I.Žurkuvienė patikino, kad VDU mokslo darbuotojų ir dėstytojų sutarčių nenutraukia dėl nepagrįstų priežasčių: „Tačiau dėl studentų mažėjimo, kaip ir buvo minėta, mažėja ir dalies dėstytojų darbo krūviai. Visi veiksmai atliekami siekiant užtikrinti socialines garantijas ir laikantis Darbo kodekso.“

Statistikos departamento duomenimis, 2018–2019 metais valstybiniuose universitetuose dirbo 7468 pedagogai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius