Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 27 /13:03

Išdalijo diplomų už „ačių“: jei lėšų dėstytojų algoms neatsiras, VU žada nebedirbti

Trečiadienio popietę vežėjams oponuojančius protestuotojus prie Vyriausybės pakeitė švietimo bendruomenė. Čia mantija ir regalijomis pasipuošęs Vilniaus universiteto (VU) rektorius Artūras Žukauskas ant raudono kilimo ėmėsi dalyti aukštojo mokslo diplomus – teisės, sveikatos ar „gerovės mokslų“.

Akciją prie Vyriausybės VU pavadino „Diplomas už Ačių“, taip primindamas buvusios švietimo ministrės Audronės Pitrėnienės rašybos klaidą. A.Žukauskas teigė pasiruošęs išdalyti 500 bakalauro ir magistro diplomų.

„Kadangi mūsų valstybės valdžia mano, kad dėstytojai gali pusdykiu dirbt, mes nutarėm dar vieną žingsnį pirmyn žengti ir dalinti diplomus dykai“, – žurnalistams komentavo jis.

VIDEO: VU rektorius Kudirkos aikštėje nemokamai dalino aukštojo mokslo diplomus

Planuoja atostogas

Rektorius nurodė dalinsiąs pačių paklausiausių studijų programų diplomus: „Kurios sukuria tokią vertę, kur per pirmą darbo mėnesį atperka visas studijų išlaidas, kai Vyriausybė neranda pinigų dėstytojų atlyginimams.“

Jeigu Vyriausybė net ir po ketvirtadienį vyksiančio įspėjamojo streiko nereaguos į švietimo bendruomenės reikalavimus, VU rektorius tikino, kad universitetas išeis atostogų.

„Bus atostogaujama. Mūsų žmonės yra pervargę, jie gauna labai mažus atlyginimus, išsekę. Mes kaip viešoji įstaiga turim teisę bet kada skelbti poilsio dienas. Tai poilsiausim“, – dėstė A.Žukauskas.

O paklaustas, kiek laiko, atsakė: „Kiek reikia. Kol pailsėsim.“

Trečiadienio popietę VU atstovai susitiks su Vyriausybės kanclerio pirmuoju pavaduotoju Deividu Matulioniu ir švietimo, mokslo ir sporto viceministru Valdemaru Razumu.

Iš valdžios tikisi eilinio atsakymo

„Tikimės, kad jie mums paaiškins eilinį kartą, kad pinigų nėra“, – tokias viltis į pasimatymą dėjo A.Žukauskas.

Su įspūdžiais iš VU ir Vyriausybės atstovų susitikimo galite susipažinti čia.

Greta sosto, kuriame sėdėdamas rektorius dalijo diplomus, stovi ministro imitacija, arba kitaip Ponas Popierinis Ministras. Tai – dar viena VU inicijuota protesto forma prieš Vyriausybės vykdomą švietimo politiką.

„Popierinis Ministras nežino, kur pas jį ministerijoje švaistomos lėšos, kai Valstybės kontrolė užvertusi ataskaitomis Seimą ir Vyriausybę, kur šimtai milijonų eurų pasideda į smėlį šitoje šaly“, – kalbėjo A.Žukauskas.

Norinčių įgyti diplomą, viduryje Vinco Kudirko aikštės nutįso visa eilė. Greta jos savo algas pasilyginti suspėjo tvarką prižiūrėjęs policininkas ir protestą palaikantis dėstytojas. Eilėje stovėjo ir studentas Antanas Leparskas, tikinęs, kad mokslo darbuotojų, dėstytojų algos, lyginant su vidutiniu darbo užmokesčiu, – absurdiškos.

Mokslininkų algos – pasityčiojimas

„Dėstytojai yra labai apkrauti. Docento alga 800–900 eurų, profesorius gauna 1100–1150. Tai yra absoliutus absurdas ir visiška neteisybė, nesiskaitymas su žmonėmis. Pasityčiojimas. Pašalpa, kurią išmoka žmonėms su labai aukšta kvalifikacija“, – nesustodamas dėstė A.Leparskas.

Kalba apie tai, kad švietimas yra prioritetas, o iš tiesų tai – paskutinis prioritetas.

„Štai yra mūsų Popierinis Ministras. Aš sakyčiau šiandien jis žvaigždė, kuri atspindi valdžios požiūrį į švietimą. Kalba apie tai, kad švietimas yra prioritetas, o iš tiesų tai – paskutinis prioritetas“, – kalbėjo jis.

Statistikos departamento duomenimis, kuriuos BNS perdavė Švietimo ministerija, vidutinis mokytojų atlyginimas šių metų antrąjį ketvirtį buvo 877 eurai „į rankas“, o dirbančiųjų aukštojo universitetinio mokslo srityje – 1071 euras.

Klausiamas, kokį aukštojo mokslo diplomą pasiims, A.Leparskas studijų programos nesureikšmino: „Ai, nežinau. Ten sakė medicinos yra, teisės. Galima šiandien už „ačiū“. Tai labai gerai, tiks.“

Reikalavimai

Trečiadienį 14.30 val. „švietimiečiai“ dar vieną akciją, pavadinimu „Nunešk Seimo nariui savo straipsnį“, planuoja Seime. Mokslininkai raginami pasirinktam parlamentarui įteikti autorinį straipsnį kartu su reikalavimų sąrašu.

O reikalavimai tokie:

  • kitų metų valstybės biudžete numatyti lėšas, skirtas dėstytojų ir mokslininkų atlyginimams didinti bent 20 proc.;
  • numatyti lėšas neakademinio personalo atlyginimų didinimui, kad jis atitiktų darbo rinkos medianą;
  • sukurti strategiją, kuria iki 2023 metų akademiniai ir aukštos kvalifikacijos neakademiniai darbuotojai uždirbtų ne mažiau kaip 1,5 vidutinio darbo užmokesčio (VDU): pradedantys mokslininkai 1,5–2 VDU, mokslo darbuotojai, asistentai 2–2,5 VDU, vyresnieji mokslo darbuotojai, docentai 3–4 VDU, vyresnieji mokslo darbuotojai, profesoriai 3,5–4 VDU, priedai ir priemokos nesudarytų daugiau kaip 10 proc. bazinio metinio atlyginimo, atlyginimai būtų indeksuojami augant ekonomikai.
  • kitų metų valstybės biudžete numatyti lėšas skatinamųjų stipendijų studentams kėlimui;
  • turėti tvarią mokslo tyrimų finansavimo strategiją įgyvendinant Europos Komisijos ir EBPO rekomendacijas (bent 3 proc. BVP);
  • įtraukti mokslininkus ir kitus viešojo sektoriaus atstovus į mokesčių ir biudžeto politikos formavimą;
  • pripažinti mokslo ir studijų kuriamą vertę kuriant šalies gerovę;
  • formuoti sąžiningą, skaidrią ir subalansuotą viešojo sektoriaus atlyginimų politiką pagal kompetencijas ir atsakomybes.

Biudžeto komitetas lėšų rasti nesiūlo

Į šįmet atnaujintą kolektyvinę švietimo šakos sutartį, ant kurios švietimo ministro parašo kol kas nėra, buvo įtraukti kuklesni tikslai – nuo kitų metų kasmet didinti dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų darbo užmokestį ne mažiau kaip 10 proc., kad 2025-aisiais šių darbuotojų VDU sudarytų 150 proc. šalies VDU.

Tačiau Vyriausybė net ir šio siekio įgyvendinimui 2020-ųjų biudžeto projekte lėšų nenumatė. Jų nesiūlo atrasti ir projektą apsvarstęs Biudžeto ir finansų komitetas.

Dėstytojai protestą žada tęsti ir ketvirtadienį – ketina jungtis prie mokytojų organizuojamo įspėjamojo dviejų valandų streiko. Savo ruožtu pedagogai reikalauja pasirašyti suderėtą šakos kolektyvinės sutarties papildymą ir tuo įteisinti pasiektą susitarimą. Jo kaina valstybei – 117,6 mln. eurų, nors Vyriausybė kitų metų biudžeto projekte numatė skirti tik 55,5 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius