-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 11 27 /15:54

Vyriausybės atsakas į VU planus nebedirbti: „Puiku, studentai bus laimingi“

Vyriausybė girdi švietimo bendruomenės reikalavimus, sako Vilniaus universiteto (VU) rektorius Artūras Žukauskas. Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis tikina, kad kitų metų biudžeto projektas iš Vyriausybės į Seimą atkeliaus pasikeitęs, tačiau, kiek atitiks „švietimiečių“ lūkesčius, neaišku. Jei Vyriausybė į reikalavimus neatsižvelgs, VU žada stabdyti darbus. „Puiku, studentai bus laimingi“, – tokius planus vertina vicekancleris.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Trečiadienį protestą paskelbę VU atstovai, Vyriausybės vicekancleris D.Matulionis ir švietimo, mokslo ir sporto viceministras Valdemaras Razumas susitiko pasibaigus akcijai „Diplomas už Ačių“. Jos metu VU rektorius A.Žukauskas išdalijo 500 teisės, sveikatos, „gerovės mokslų“ ir kitų studijų sričių diplomų bei taip išreiškė protestą prieš Vyriausybės vykdomą švietimo politiką ir planuojamą finansavimą.

Ragino nepuoselėti nepagrįstų iliuzijų

Spaudos konferencijos metu D.Matulionis tikino, kad į Seimą biudžeto projektas sugrįš kitoks nei buvo pateiktas.

„Biudžetas yra šiuo metu grąžintas į Vyriausybę ir Vyriausybė svarsto, kokios yra dar papildomos galimybės tiek dėstytojams, tiek mokytojams, ikimokyklinio ugdymo specialistams ir švietimo pagalbos specialistams. Visos šios grupės yra svarstomos ir galvojama apie tai, kad reikėtų galbūt ieškoti papildomų lėšų ir Seimui atitinkamai pateikti biudžetą su šiek tiek pakeistais skaičiais“, – dėstė jis.

„Svarbu tik nepuoselėti nepagrįstų iliuzijų“, – pridūrė D.Matulionis.

Paklaustas, ar dėstytojų reikalavimas jų ir neakademinių darbuotojų algas kitąmet didinti 10 proc. yra nepagrįsta iliuzija, kancleris atsakė: „Aš kalbu apskritai, teoriškai, kad nepuoselėkime nepagrįstų iliuzijų, kad yra įmanoma patenkinti visus poreikius. O dėl dėstytojų aš specialiai nesakiau.“

Ar į dėstytojų reikalavimus bus atsižvelgta, priklausys nuo Finansų, Švietimo ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų sprendimų, priimtų derybų metu, nurodė Vyriausybės vicekancleris.

„Reikia pasižiūrėti, kokios yra finansinės galimybės“, – teigė D.Matulionis.

Svarbu ne tik algos

Jis tikino, kad investicijos į mokslą, mokslinius tyrimus artimiausiu metu turi būti vienas iš svarbiausių prioritetų, bet, anot jo, „yra ir kitos sritys, kurios pareikalaus labai daug pinigų“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Deividas Matulionis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Deividas Matulionis

Jis žadėjo, kad didesnius skaičius biudžeto projekte išvys ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogai: „Jeigu papildomos lėšos bus surastos, gali augti ir iki 35 proc.“

Didesnio lėšų krepšelio gali tikėtis iš švietimo pagalbos specialistai. Kokio – D.Matulionis teigė negalįs paminėti.

„Mokytojų algų klausimas irgi bus sprendžiamas. Vėlgi negaliu konkretaus skaičiaus šiandien minėti“, – teigė jis, tačiau dėstytojų šiame kontekste nepaminėjo, tik pristatė šiandieninę jų padėtį.

Šiandien dėstytojų alga po visų padidinimų yra 1071 euras neto, tai yra, „į rankas“ – 131 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU).

„Šiandien dėstytojų alga po visų padidinimų yra 1071 euras neto, tai yra, „į rankas“ – 131 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU). Mes esame įvairiuose dokumentuose užsibrėžę, kad alga po kelių metų galėtų būt 150 VDU. Tai visiškai realu padaryti artimiausiu metu“, – kalbėjo D.Matulionis, pridurdamas, kad svarbu ne tik atlyginimai, bet ir investicijos į mokslą ir tyrimus.

Ministrai kalbasi

Išgirdęs klausimą, ar Vyriausybė atras šaltinius ir lėšas, kad dėstytojų darbo užmokestis kitąmet augtų 10 proc., Vyriausybės vicekancleris teigė esąs remiamas prie sienos.

„Finansų ministras su švietimo ministru apie tai kalbasi“, – tepasakė jis.

Jeigu Vyriausybė net ir po ketvirtadienį vyksiančio įspėjamojo streiko nereaguos į švietimo bendruomenės reikalavimus, VU rektorius tikino, kad universitetas išeis atostogų.

„Bus atostogaujama. Mūsų žmonės yra pervargę, jie gauna labai mažus atlyginimus, išsekę. Mes kaip viešoji įstaiga turim teisę bet kada skelbti poilsio dienas. Tai poilsiausim“, – dėstė A.Žukauskas.

Į tokius planus vicekancleris sureagavo trumpai: „Puiku, studentai bus laimingi.“

Jaučiasi išgirsti

VU rektorius A.Žukauskas po susitikimo teigė susidaręs įspūdį, kad Vyriausybė reikalavimus girdi.

„Mus girdi. Mes stengiamės bendradarbiauti su Vyriausybe. Daug mūsų argumentų buvo išgirsta. Ypač labai svarbus argumentas, kad universitetų sektorius yra didžiausios pridėtinės vertės mūsų šaliai, mūsų specialistų pajungimo kaina yra dešimt kartų mažesnė negu tų specialistų sukurta vertė per pirmuosius savo darbo metus“, – dėstė rektorius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Artūras Žukauskas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Artūras Žukauskas

Jis reiškė viltį, kad Vyriausybė suras galimybių patenkinti dėstytojų reikalavimus. Jei ne – laukia nedarbo dienos.

„Mes lauksime žinių, ir jeigu nesulauksime, jeigu Seimas nepatvirtins to biudžeto, pasiliekame sau teisę kitų socialinių akcijų iki pat universiteto veiklos stabdymo“, – kalbėjo A.Žukauskas.

Dėstytojų reikalavimai Vyriausybei yra tokie:

  • kitų metų valstybės biudžete numatyti lėšas, skirtas dėstytojų ir mokslininkų atlyginimams didinti bent 20 proc.;
  • numatyti lėšas neakademinio personalo atlyginimų didinimui, kad jis atitiktų darbo rinkos medianą;
  • sukurti strategiją, kuria iki 2023 metų akademiniai ir aukštos kvalifikacijos neakademiniai darbuotojai uždirbtų ne mažiau kaip 1,5 vidutinio darbo užmokesčio (VDU): pradedantys mokslininkai 1,5–2 VDU, mokslo darbuotojai, asistentai 2–2,5 VDU, vyresnieji mokslo darbuotojai, docentai 3–4 VDU, vyresnieji mokslo darbuotojai, profesoriai 3,5–4 VDU, priedai ir priemokos nesudarytų daugiau kaip 10 proc. bazinio metinio atlyginimo, atlyginimai būtų indeksuojami augant ekonomikai.
  • kitų metų valstybės biudžete numatyti lėšas skatinamųjų stipendijų studentams kėlimui;
  • turėti tvarią mokslo tyrimų finansavimo strategiją įgyvendinant Europos Komisijos ir EBPO rekomendacijas (bent 3 proc. BVP);
  • įtraukti mokslininkus ir kitus viešojo sektoriaus atstovus į mokesčių ir biudžeto politikos formavimą;
  • pripažinti mokslo ir studijų kuriamą vertę kuriant šalies gerovę;
  • formuoti sąžiningą, skaidrią ir subalansuotą viešojo sektoriaus atlyginimų politiką pagal kompetencijas ir atsakomybes.

Biudžeto komitetas lėšų rasti nesiūlo

Į šįmet atnaujintą kolektyvinę švietimo šakos sutartį, ant kurios švietimo ministro parašo kol kas nėra, buvo įtraukti kuklesni tikslai – nuo kitų metų kasmet didinti dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų darbo užmokestį ne mažiau kaip 10 proc., kad 2025-aisiais šių darbuotojų VDU sudarytų 150 proc. šalies VDU.

Tačiau Vyriausybė net ir šio siekio įgyvendinimui 2020-ųjų biudžeto projekte lėšų nenumatė. Jų nesiūlo atrasti ir projektą apsvarstęs Biudžeto ir finansų komitetas.

Dėstytojai protestą žada tęsti ir ketvirtadienį – ketina jungtis prie mokytojų organizuojamo įspėjamojo dviejų valandų streiko. Savo ruožtu pedagogai reikalauja pasirašyti suderėtą šakos kolektyvinės sutarties papildymą ir tuo įteisinti pasiektą susitarimą. Jo kaina valstybei – 117,6 mln. eurų, nors Vyriausybė kitų metų biudžeto projekte numatė skirti tik 55,5 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius