-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Petrauskienė: universitetai persitvarko kitaip, nei numatyta, nes taip nusprendė tarybos ir senatai

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė teigia, kad Vyriausybė gali tik teikti siūlymus, o dėl universitetų pertvarkos sprendžia aukštųjų mokyklų tarybos ir senatai. Taip ji atsakė konservatoriui Edmundui Pupiniui, kuris teiravosi, kodėl, lyginant su pirminiu variantu, pasikeitė universitetų pertvarkos vaizdas.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Manau, puikiai suprantame, kokio masto tai yra reforma ir kokio sudėtingumo uždavinys, ir nė vienoje pasaulio šalyje universitetai nėra jungiami nediskutuojant su pačia akademine bendruomene, – antradienį Seime Vyriausybės valandos metu kalbėjo ministrė. – Vyriausybės atsakomybė yra teikti siūlymus. Ir tokius siūlymus, juos argumentuodami, mes ir pateikėme. Į šiuos siūlymus mes pakvietėme reaguoti pačias aukštąsias mokyklas ir aukštųjų mokyklų senatai, tarybos pateikė savo siūlymus, kaip jie galėtų realizuoti šį planą.“

„Normalu, kad vyksta diskusija, procesas. Girdėdami vieni kitus, matydami argumentus [...] Seimas ir priėmė tokius spendimus, kokius gali priimti“, – pridūrė ji.

„Scanpix“ nuotr./Studijos
„Scanpix“ nuotr./Studijos

Pagal pradinį Vyriausybės planą universitetų tinklo pertvarka turėjo atrodyti taip: sostinėje – sujungti Vilniaus (VU) ir Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) universitetai, Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio universitetą (ASU), Kauno technologijos universitetą (KTU), Lietuvos sporto universitetą (LSU) ir Vytauto Didžiojo universitetą (VDU) (prie VDU prijungiant Vilniuje įsikūrusį Lietuvos edukologijos universitetą (LEU).

Kaune turėjo likti ir vienas profilinis universitetas – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU). Šiaulių universitetą (ŠU) siūlyta prijungti prie VU, o Klaipėdos universitetą (KU) palikti kaip jūrinės pakraipos aukštąją mokyklą.

Sprendimus dėl dalyvavimo Seimo ir Vyriausybės siūlomoje valstybinių universitetų tinklo pertvarkoje aukštųjų mokyklų senatai ir tarybos priėmė gruodį: Vilniuje Mykolo Romerio universitetas (MRU) planuoja prisijungti prie VGTU, ŠU – prie VU, Kaune prie VDU turėtų prisijungti ASU ir LEU.

LSU Vyriausybės siūlomoms jungtuvėms prie LSMU prieštarauja.

Universitetų tinklo optimizavimui numatoma skirti 123 mln. eurų, iš jų 106 mln. eurų Europos Sąjungos investicijų. Planuojama, kad iš 14 šalyje veikiančių universitetų liks 9.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius