Sportas gyvai

JAV modeliu paremtos artes liberales studijos VDU: iššūkius atremti pasirengusioms asmenybėms ugdyti

„Neseniai vykusio tarptautinio-ekspertinio vertinimo metu ekspertai pažymėjo, kad Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vykdomos artes liberales studijos išsiskiria aukščiausiu studento studijų individualizavimo lygiu ir yra unikalios visos Europos aukštojo mokslo kontekste. Tai yra aukščiausias pripažinimas, kurio mes siekėme“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė.
VDU studentai
VDU studentai / VDU archyvo nuotr.

Artes liberales studijų pranašumas

Šiemet VDU mini ne tik Atkurtojo Universiteto bet ir artes liberales (ang. liberal arts) koncepcijos Lietuvoje 35-metį. „Istoriniai įvykiai sovietmečiu buvo skaudūs Universitetui, jis buvo sovietų uždarytas, tai liūdnasis periodas, bet kartu ir suteikė galimybę atgimti pagal vakarietiškas tradicijas. Matome, kaip sunkiai iš sovietmečio palikimo gniaužtų vaduojasi aukštosios mokyklos, kurios tuo laikotarpiu veikė, kaip sunkiai skverbiasi inovacijos ir vakarietiškos vertybės. Šiuo atžvilgiu VDU labai pasisekė, iš sovietinio mąstymo palikimo gniaužtų nereikėjo vaduotis, ant naujų pamatų – Amerikos išeivijos pastangomis buvo atkurtas Universitetas pagal Harvardo universiteto artes liberales modelį“ – pasakoja dr. S.Pilkienė.

Jono Petronio nuotr./VDU Studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė
Jono Petronio nuotr./VDU Studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė

Kaip žinia, ilgą laiką Lietuvoje buvo fokusuojamasi į konkrečios darbo vietos specialisto rengimą, o artes liberales koncepcija grįstos studijos buvo laikomos prabangos dalyku. „Ruošti ne siauros specializacijos specialistus, bet ugdyti plataus profilio asmenybes laiko ir finansų prasme yra brangu. Tačiau kai ištiko pasaulinės krizės – pandemija, karas Ukrainoje, demokratijos krizė Europoje bei darbo rinkos staigūs pokyčiai – matome, kad šia koncepcija grįstas išsilavinimas suteikia absolventams absoliutų pranašumą“, – tikina VDU Studijų prorektorė ir papildo, kad kritiniu ir analitiniu mąstymu grįstos studijos, studijuojant ne tik savo specialybės studijas, bet pagal artes liberales koncepciją pačiam susimodeliuojant savo studijų kelią ir įgyjant platų išsilavinimą, kiekvieną studentą ugdo kaip asmenybę.

Atnaujintos studijų programos ir papildomos naudos prie diplomo

Kaip pasakoja dr. S.Pilkienė, studentas yra brandi asmenybė, kuriam patikėta pačiam projektuoti savo studijų kelią ir karjerą, todėl VDU didinamas plataus profilio studijų programų paketas, kuomet studentui nereikia sukti galvos, kurią konkrečiai studijų programą pasirinkti.

Jono Petronio nuotr./Pirmakursiai
Jono Petronio nuotr./Pirmakursiai

„Jei kituose universitetuose turi pasirinkti vieną ir ne visuomet turi galimybę pereiti į kitą programą, VDU programos suprojektuotos taip, kad pasirinkimas yra kelių etapų. Pavyzdžiui, pasirinkus studijų programą „Užsienio kalbos ir kultūros“ tu gali rinktis italų ir romanų, vokiečių kalbos ir komunikacijos arba prancūzų kalbos ir frankofonijos studijas. Pasirinkus Regiono studijų programą turi laiko apsispręsti ar nori studijuoti Azijos regiono ar Skandinavijos regiono kalbas ir kultūrą. Šiemet tokiu pat modeliu siūlomos yra Politikos studijos – ar nori studijuoti lietuvių kalba Politikos mokslų ir lyderystės specializaciją ar anglų kalba Tarptautinės politikos ir vystymo studijas, o gal tave domina Pasaulio politika ir ekonomika? Netgi pasirinkus Istorijos studijas tu gali rinktis ar nori studijuoti klasikinės istorijos ar filosofijos ir idėjų istorijos studijas. Toks studijų programų projektavimo principas yra užkoduotas artes liberales koncepcijoje ir būtent tai leidžia vykdyti pasaulyje aukštai vertinamas studijas“, – tikina prorektorė.

Taip pat šiais metais, reaguojant į darbo rinkos pokyčius, kai kuriose programose atsiranda papildomų kompetencijų profiliai, pavyzdžiui, šiemet stojantieji į Žemėtvarkos ir nekilnojamo turto vertinimą, gaus kvalifikacijos pažymėjimus, sudarančius galimybę dirbti nekilnojamo turto projektuotojais ir vertintojais. Stojantieji į Socialinio darbo ir psichosocialinio konsultavimo studijų programą, įgyja kompetencijas teikti psichosocialinę pagalbą ir konsultuoti. Taip pat klasikines muzikos krypties studijas papildė Populiariosios muzikos specializacija, kurią stojantieji galės studijuoti atlikėjo Manto Jankavičiaus klasėje.

Nuo Europos iki Jungtinių Amerikos Valstijų ar Azijos

VDU – tarptautiškiausias universitetas Lietuvoje, kuriame kasmet studijuoja apie 20 proc. tarptautinių studentų, suteikiamos tarptautinių ir tarpdisciplininių studijų galimybės. Pagal „Erasmus+” ir dvišalių mainų programas dalinėms studijoms bei dalyvauti trumpalaikiuose kursuose galima išvykti į daugiau nei 700 universitetų, esančių 78 pasaulio šalyse; šia galimybe kasmet pasinaudoja per 200 VDU studentų. Studentai gali atlikti ir 1–6 mėn. trukmės praktiką viso pasaulio įmonėse ir organizacijose, lietuvių bendruomenėse ir lituanistinėse mokyklėlėse užsienyje. Šiuo tikslu į užsienį kasmet išvyksta daugiau kaip 160 VDU studentų ir absolventų. Tačiau tai dar ne viskas.

„Kiekvienas studentas studijuodamas VDU gali rinktis kartu studijuoti ir Europos universitetų aljanso „Transform4Europe” partnerio studijose, įgyjant papildomas kompetencijas modulių studijose „Bachelor Tracks” devyniuose universitetuose: Saarlando universitetete (Vokietija), Alikantės universitete (Ispanija), Estijos menų akademijoje, Portugalijos katalikiškajame universitete, Primorskos universitete (Slovėnija), Sent Etjeno Žano Monė universitete (Prancūzija), Silezijos universitete Katovicuose (Lenkija), Sofijos šv. Klimento Ohridskio universitete (Bulgarija), Triesto universitete (Italija) bei Mariupolio valstybiniame universitete (Ukraina). Bei daugybė kitų tarptautinės partnerystės siūlomų galimybių“, – vardija Studijų prorektorė.

Taip pat, siekdamas atliepti globalaus pasaulio iššūkius ir suteikti studentams maksimalias galimybes, Universitetas taip pat tęsia bendradarbiavimą ir su didžiausia pasauline mokymų platforma „Coursera“, kurioje paskaitas veda garsiausių universitetų tokių kaip Harvardo, Oksfordo, Kembridžo lektoriai.

„VDU studijose naudojami studentą įtraukiantys metodai, tam pasitelkiamos įvairios realios ir skaitmeninės aplinkos, inovatyvūs įrankiai ir iki šiol netradiciniais laikyti studijų metodai, tokie kaip „Coursera“ kursai“, – pasakoja dr. S.Pilkienė ir pateikia kelis pavyzdžius: „Tarkim, studijuojant studijų dalyką „Fotografijos teorija ir istorija“ studentai savo patirtį praturtina ir kompetencijas praplečia kartu savarankiškai studijuojant ir Niujorko modernaus meno muziejaus (MoMA) kursą „Seeing Through Photographs“. Švietimo akademijos studentai, būsimieji mokytojai, dalyko „Emocinio intelekto ugdymas“ metu studijuoja taip pat ir Jeilio universiteto profesorės dėstomą kursą „The Science of Wellbeing“, – vardija Studijų prorektorė. Jos teigimu, tai ženkliai pagerina studentų gebėjimus spręsti kompleksines problemas, taikant teorines žinias realiose situacijose, praplečia studentų žinių kontekstą ir padidina jų įsitraukimą į studijų procesą.

VDU archyvo nuotr./VDU Gamtos fakulteto laboratorija
VDU archyvo nuotr./VDU Gamtos fakulteto laboratorija

„Taigi, apibendrinant artes liberales studijas ir jų išskirtinumą, galima prisiminti VDU profesoriaus, filosofo dr. Leonido Donskio mintį: „Įprastos studijos yra sprintas, artes liberales studijos yra maratonas. Kiekvienas renkasi pagal save“, – tačiau įveikus maratoną – pergalė kur kas vertingesnė“, – įsitikinusi dr. S.Pilkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius