Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LEU ir VDU jungtuvės: studentų ir personalo laukia lietuviškasis ERASMUS

Jungiasi Vilniuje esantis Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) ir Kaune įsikūręs Vytauto Didžiojo universitetu (VDU). Planuojama, jog universitetų jungimasis galutinai turėtų įvykti per trejus metus.
Vytauto Didžiojo universitetas pritaikytas judėjimo negalią turintiems studentams
Vytauto Didžiojo universitetas pritaikytas judėjimo negalią turintiems studentams / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tačiau, kaip 15min teigė VDU rektorius Juozas Augutis, jau nuo šio rugsėjo startuos naujos bendros studijų programos tiek Kaune, tiek ir Vilniuje.

Kol kas galutinio sprendimo, kaip vadinsis susijungusi aukštoji mokykla nėra, tačiau greičiausiai ji išlaikys vieno iš universitetų vardą – VDU. Pasirengimas universitetų jungtuvėms vyksta jau dabar.

„LEU Taryba ir Senatas pritarė jungimosi procesui su VDU ir kreipėsi į VDU Rektoratą, Senatą bei Tarybą dėl svarstymo. Kovo 16 d. VDU Taryba teigiamai įvertino šią iniciatyvą. Vyriausybės strateginis komitetas taip pat palankiai įvertino konsolidaciją tarp LEU ir VDU. Toliau sprendimas, kaip konkrečiai tai bus įgyvendinama, bus svarstomas VDU Senate ir universiteto bendruomenėje balandžio pabaigoje“, – apie žingsnius, kurių jau imtasi kalbėjo VDU rektorius Juozas Augutis.

Suprasti akimirksniu

  • Universitetų jungimąsi planuojama baigti iki 2019 m.
  • Daugiau nei 30 proc. abiejų universitetų programų yra vienodos arba mažai skiriasi
  • Nuo rudens jau startuos bendros programos ir lietuviškasis ERASMUS tarp studentų ir akademinio personalo

Šiuo metu esą detaliai analizuojama, kaip ši strateginė partnerystė galėtų būti vykdoma.

„Tikiu, kad VDU jungimasis su LEU galėtų būti realiu proveržiu, siekiant tarpdisciplininio ugdymo socialinių, humanitarinių, gamtos ir technologinių mokslų srityse Lietuvoje, leistų racionaliau naudoti žmogiškuosius ir materialiuosius išteklius, užtikrintų aukštą studijų kokybę ir didintų jų tarptautiškumą, skatintų mokslinių tyrimų plėtrą, integruojant studijas, mokslą ir praktikas“, – teigė J.Augutis.

Siekia pakelti studijų ir mokslo kokybę

Universitetų jungtuvėmis pirmiausia siekiama pagerinti studijų ir mokslo kokybę.

„Esu įsitikinęs, kad LEU ir VDU konsolidacija padės stiprinti mokslo ir studijų potencialą, ypač humanitarinių ir socialinių mokslų srityse. VDU – lyderiaujantis universitetas socialinių, humanitarinių, menų bei biotechnologijų mokslų ir studijų srityse Lietuvoje (MOSTA tarptautinis vertinimas, 2015). Taip pat pirmaujame Baltijos šalyse pagal dėstytojų tarptautiškumą (QS Ranking, 2015). LEU – svarbiausias švietimo srities Lietuvos universitetas, palaipsniui įtvirtinantis tokį savo statusą Europos Sąjungos Vidurio ir Rytų Europos regione“, – vardijo VDU rektorius.

Pasak jo, VDU ir LEU jungimasis yra logiška tąsa universitetų klasterio veiklos, kuri pradėjo akumuliuoti į vieną stiprų darinį visos Lietuvos, įskaitant ir regionus, mokslo ir studijų potencialą, pirmiausia humanitarinių ir socialinių mokslų srityse.

„Labai svarbu, kad šios iniciatyvos įgyvendinimas atvers galimybes ugdyti naujos kartos mokytojus, remiantis geriausiomis tarptautinėmis praktikomis, prisidės prie šios profesijos prestižiškumo, užtikrins kokybišką pedagogų rengimą“, – teigė J.Augutis.

Žinoma, kad būtų užtikrinti geri rezultatai, pasak jo, dar reikės pasiekti daug sinergijos, pertvarkyti ir studijų programas (panaikinti silpnas ar besidubliuojančias programas, optimizuoti akademinį ir tarnybinį personalą): „Tikiuosi, kad konsolidacija tarp LEU IR VDU padės parengti naujos kartos mokytojus, kurie geriau atitiks šiuolaikinius standartus ir pedagogams keliamus reikalavimus, nes liks dėstyti tik geriausi dėstytojai, bus keliami reikalavimai tiek studijų kokybei, tiek mokslo lygiui pakelti“.

Studentų laukia pokyčiai

Turbūt svarbiausias klausimas – kokie pokyčiai abiejų universitetų studentų laukia, jungiantis aukštosioms mokykloms? Jau rudenį, kaip žada VDU rektorius, jie pajus, kad stiprinamas klasikinio universiteto (= visapusiško, angl. comprehensive), Artes Liberales principais grindžiamo, universiteto modelis, veikiantis tinklo ir glaudžios asociacijos principu.

„Taip pat bus mažinamas programų skaičius ir sprendžiama studentų mažų srautų problematika – daugiau nei 30 proc. abiejų universitetų programų yra vienodos arba mažai skiriasi. Nuo šio rudens startuos ne tik jau minėtos bendros programos, bet ir lietuviškas ERASMUS tarp universitetų studentų ir akademinio personalo“, – žada VDU rektorius.

Pirmasis žingsnis – klasteris

Tuo metu LEU mokslo ir plėtros prorektorius, laikinai pavaduojantis rektorių, prof. dr. Aivas Ragauskas pažymi, jog abiejų universitetų sprendimai jungtis yra atsakingi, demokratiški, orūs ir sinchroniški, pagrįsti strateginės analizės duomenimis: „Pirmasis žingsnis šia kryptimi buvo žengtas 2015 m., kai LEU, VDU, Klaipėdos (KU) ir Šiaulių (ŠU) universitetai įkūrė klasterį. Siekiant išnagrinėti glaudesnio bendradarbiavimo tarp universitetų galimybes, ieškant bendrų sąlyčio taškų, vyksta nuolatiniai susitikimai tarp klasterio partnerių, derinamos studijų programos“.

Dabar, pasak pašnekovo, kalbama apie LEU ir VDU lygiateisę strateginę partnerystę, apie abipusę, o ne tik LEU ar tik VDU, iniciatyvą.

Abu jie, kaip, beje, ir kiti Lietuvos universitetai, susiduria su panašiais ir specifiniais iššūkiais, – priduria A.Ragauskas.

A.Ragausko teigimu, abu universitetai yra panašaus dydžio, turi tas pačias akademines vertybes, misijas.

„Abu jie, kaip, beje, ir kiti Lietuvos universitetai, susiduria su panašiais ir specifiniais iššūkiais“, – priduria A.Ragauskas.

LEU mokslo ir plėtros prorektorius sako, kad universitetų susijungimu siekiama integruoti, suvienyti Lietuvos socialinių ir humanitarinių mokslų potencialą, kuris būtų konkurencingas tarptautiniu mastu.

„Siekiame didesnės mokslų kokybės, efektyvesnio infrastruktūros panaudojimo, akademinės bendruomenės profesionalumo ir integruotumo bei administracinių išlaidų mažinimo“, – teigia A.Ragauskas.

Jungimąsi planuojama baigti iki 2019 m. Jungtuvių laikotarpis, pasak A.Ragausko, priklausys nuo to, kaip greitai bus atlikti paruošiamieji darbai, sutarta dėl strateginių ir struktūrinių aspektų, koks bus akademinių bendruomenių nusiteikimas.

„Tikimės, kad pajėgsime konsoliduoti geriausias abiejų universitetų pajėgas, sieksime kokybiškų studijų, proveržio mokslo ir meno, projektinėse veiklose. Klasteryje yra iškelta lietuviškojo „Erasmus“ idėja. Manome, kad studijos taps lankstesnės, patrauklesnės, mobilesnės“, – apie artėjančius pokyčius kalba LEU atstovas.

Pastaraisiais metai abu universitetai vykdė nemažai pertvarkų. Geri pokyčiai esą jau duoda savų rezultatų: 2016 m. „U-Multirank“ aukštųjų mokyklų reitinge LEU pirmauja pagal studijų ir regioninės veiklos vertinimus Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius