-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškame darželyje dirbantys ispanai Ronaldas ir Ianas: kodėl šito darbo nekeistų į nieką?

„Niekada niekas mano pasirinkimu nenusistebėjo“, – tikina Lietuvoje realizuoti pedagogo karjerą pasiryžęs ispanas Ianas Diazas. Tendencija, kad vyrų tarp šalies pedagogų vis daugiau, itin džiaugėsi ir „Mažųjų valdų“ darželio, kuriame ir dirba Ianas, vadovė, edukologė Renata Lazdin. Pasak jos, vyrų pedagogų vaidmuo mažųjų ugdyme labai svarbus – ir mažiesiems, ir sistemai, ir net paties pedagogams vyrams.
Ronaldas Peredesas Bermudezas ir Ianas Diazas
Ronaldas Peredesas Bermudezas ir Ianas Diazas / Asmeninio arch. ir M. Romanishinos nuotr. koliažas

Būtent todėl minėtoje įstaigoje itin stengiamasi pritraukti pedagogų vyrų, ir sekasi, šypsosi pašnekovė – gana neblogai. Dar labiau džiugina, kad jie užsieniečiai, todėl atneša ne tik kitos lyties akcentą, bet ir pažintį su kitomis kultūromis.

Patenkintas sprendimu

Ispanas Ronaldas Peredesas Bermudezas į Lietuvą atvyko prieš kone šešerius metus. Išskyrus saulės trūkumą, juokauja ispanas, šioje šalyje viskas yra puiku, todėl rimtai svarsto čia gyventi ilgai.

Ronaldas džiaugiasi, kad čia sėkmingai klojasi ir profesinis kelias, jis – vienas iš 6-ių „Mažųjų valdų“ darželyje dirbančių vyrų. Pedagogas atvirauja, kad sukti vaikų ugdymo keliu nesvajojo nuo mažens, tačiau renkantis profesinį kelią daug žmonių jam sakė, kad būtų puikus vaikų mokytojas. Vyras nutarė pabandyti ir, atvirauja, niekada to nepasigailėjo, atvirkščiai – dėl pasirinkimo yra labai laimingas.

Asmeninio arch./Ronaldas Peredesas Bermudezas
Asmeninio arch./Ronaldas Peredesas Bermudezas

„Apskritai man labai patinka būti su vaikais, nes jie suteikia daug džiaugsmo. Antra, man patinka ir matyti, kaip jie mokosi mano gimtosios kalbos“, – kalbėjo mažuosius ispanų kalbos mokantis Ronaldas.

Ispanų mokytojas pripažino, kad iš pradžių, nusprendęs dirbti darželyje, sulaukė daug nuostabos iš aplinkinių. Vis dėlto, stereotipai, kad tai labiau moteriškas darbas – dar gajūs. Tačiau ispanas tikina, kad pedagoginį darbą pasirinko visai ne dėlto, todėl visada pirmiausia koncentruojasi į siekius – norą ugdyti mažuosius. „Esu labai bendraujantis žmogus, o su vaikais visada lavinu savo socialinius įgūdžius. Be to, 100 proc. žinau, kad mane supa visiškai sąžiningos ir tyros asmenybės“, – savo darbo privalumus vardijo pašnekovas.

Ispanų kalbos pedagogas vylėsi, kad po truputį švietimo sistemoje įsišakniję stereotipai apie vyrus mokytojus keisis, o apie juos siūlė kalbėti ir namuose, tą turėtų daryti ne tik mokytojai, bet ir tėvai.

Niekada niekas nenustebo

Literatūros ir kalbotyros bakalaurą Ispanijoje baigęs Ianas Diazas į Lietuvą atvyko sužinojęs, kad čia jo gimtoji kalba labai populiari, mėgstama jos mokytis. Pedagogo profesiją pasirinkęs vyras tikino, kad niekas jo aplinkoje šiuo sprendimu nesistebėjo. Net ir tada, kai pasuko mokyti pačių mažiausiųjų – į darželį.

M. Romanishina /Ianas Diazas
M. Romanishina /Ianas Diazas

„Apskritai mintis dirbti su vaikais daugumai žmonių atrodo palyginti didelis iššūkis. Kai pats buvau mažas, turėjau daug mokytojų vyrų, todėl man asmeniškai tai nėra neįprasta.

Pirmiausia išmoksti būti kantrus. Taip pat suvoki, kad vaikai mąsto ir jaučia kitaip nei suaugusieji. Jų protas veikia kitu tempu. Ypač žaviuosi vaikų kūrybingumu“, – su entuziazmu apie savo darbą kalbėjo pedagogas.

Aišku, pasak Iano, šis darbas yra labai atsakingas, o tai reiškia, kad jame būna ir nelengvų dienų. „Kiekvienas mokytojas galėtų pasakyti, kad šis darbas nėra lengvas. Vienos dienos būna smagios, kitos – sunkios. Man visada patiko kalba bei literatūra, gal todėl man patinka ir dalytis savo žiniomis su kitais“, – svarstė ispanų kalbos mokytojas.

Ianas atkreipia dėmesį, kad jam įdomu būti ne tik pedagogu, o būtent užsienio kalbos mokytoju kitoje šalyje, nes taip jis ir pats daug ko mokosi.

„Išgyvenu naujos kalbos mokymosi patirtį, pamažu prieš akis atsiveria visiškai naujas pasaulis. Didžiuojuosi galėdama pasakyti, kad šiandien mano lietuvių kalba yra pakankama, kad galėčiau susigaudyti kasdienėse situacijose ar šnekėtis su kolegomis mokykloje“, – džiaugėsi mokytojas.

Aišku, pasak ispano, visada yra kur tobulėti. Mokytojas siekia išmokti kalbos tiek, kad galėtų pilnavertiškai skaityti lietuvių autorių literatūrą, nes kol kas, nors tai ir nėra blogai, bet dažniausiai pažindinasi tik su knygomis vaikams.

Rasti nėra paprasta

Šiuo metu mokytojų „Mažųjų valdų“ kolektyve yra trečdalis vyrų, atkreipia dėmesį privataus darželio vadovė. „Iš 20 mokytojų 6 yra vyrai. Labai norėčiau, kad priartėtume prie pasidalinimo per pusę, tačiau išties nėra paprasta rasti vyrų, kurie norėtų ir galėtų dirbti su mažais vaikais“, – besidžiaugdama, bet tuo pačiu brėždama dar aukštesnį tikslą kalbėjo R.Lazdin.

Pašnekovė svarstė, kad vertinimas priklauso ir nuo požiūrio taško. „Įdomu prisiminti, kad kai prieš 10 metų ėmėmės šios veiklos, vyrų buvo vos vienas kitas. Dabar kai vyrų mokytojų būrys išaugo, ir jų pačių savijauta kolektyve, kuriame anksčiau labai smarkiai dominavo moterys, pagerėjo. O tame, kad artėjame link pasidalinimo maždaug per pusę, pliusų ne vienas“, – tikino ugdymo įstaigos įkūrėja.

Beje, pašnekovė pridūrė, kad itin svarbu, kad ir pats darželis yra daugiakalbis – su vaikais dirba lietuviakalbiai, anglakalbiai ir ispanakalbiai mokytojai.

Anot R. Lazdin, kuo labiau kolektyvo sudėtis atitinka realų gyvenimą, tuo daugiau jame harmonijos, o kuo daugiau harmonijos, tuo stabilesnis kolektyvas ir tuo geriau jaučiasi vaikai.

„Iš esmės toks modelis leidžia sukurti realybės atitikmenį ir darželyje. Vaiko požiūris į gyvenimą baigia formuotis iki penkerių metų. Tad jei tuo metu vaiko gyvenime pilnaverčiai dalyvauja tėtis, o darželyje dirba ir vyrai, jo požiūris į vaidmenų pasidalinimą atitinkamai susiformuoja be polinkio į stereotipinius lyčių vaidmenis“, – įsitikinusi pašnekovė.

Vyrai ir moterys lygūs, tačiau tikrai nėra vienodi, atkreipia dėmesį darželio vadovė, būtent tai vaikais ir turi matyti nuo mažens. „Skiriasi tai, kaip jie organizuoja veiklą, kaip žaidžia su vaikais. Vyrai ir pasigalinėja su berniukais, kas yra ypač svarbu, ir už barzdos patampyti leidžia. Kaip šeimoje“, – su šypsena kalbėjo vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius