Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ministras: rekomendacija dėl ugdymo atveria kelią didinti krūvį streikavusiems mokytojams

Laikinai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai vadovaujantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, jog gruodžio pabaigoje išsiųsta rekomendacija savivaldybėms dėl ugdymo proceso atveria kelią padidinti krūvį streikavusiems mokytojams, kad jų mokiniai mokslo metų pabaigoje būtų išmokę visą programą.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak ministro, norint pamokų negavusiems mokiniams išdėstyti visą ugdymo programą, gali tekti laikinai padidinti pedagogų krūvius, tačiau tai nebūtinai bus streikavę mokytojai.

Pedagogams suteikus papildomų darbo valandų, jie gautų didesnius atlyginimus.

„Tam, kad būtų užtikrintas kokybiškas švietimas, mokyklos turi perplanuoti savo mokymo programas. Kaip kiekviena mokykla perplanuos savo programas, ar skirs lėšas (papildomą krūvį) streikavusiems, ar nestreikavusiems mokytojams, tai jos reikalas“, – žurnalistams Vyriausybėje penktadienį sakė R.Masiulis.

„Jeigu jūs klausiate, ar streikavęs mokytojas gali gauti papildomų valandų, tai taip, gali“, – pridūrė ministras.

Taip jis komentavo naujienų portale Delfi.lt penktadienį paskelbtą informaciją, kad už streiko metu negautas pajamas pedagogams bus apmokėta iš biudžeto lėšų, būsimą neišklausyto bendrojo ugdymo kurso dalį įvardijant kaip papildomas pedagogų konsultacijas moksleiviams.

Ministras tvirtino, kad portalo publikacijoje „sumaišyti keli skirtingi dalykai“.

„Pirmiausia, dėl kompensacijų už streiką net nebuvo kalbėta. Tai nėra net Švietimo ministerijos prerogatyva kalbėtis“, – tvirtino R.Masiulis.

„Tas raštas nebuvo slepiamas, dar mokytojams esant ministerijoje jis buvo komentuojamas“, – teigė jis.

R.Masiulis tvirtino, kad rekomendacija išsiųsta sulaukus užklausų, kaip įgyvendinti ugdymo programą.

Penktadienį Delfi.lt paskelbė, kad R.Masiulis pasirašė raštą, skirtą šalies savivaldybių merams ir valstybinių mokyklų vadovams. Pagal dokumentą, anot portalo, vykdant dėl streiko nevykusios ugdymo programos dalies įgyvendinimą, pedagogams privalo būti sumokėta už papildomas konsultacijas bei suintensyvintą programos kurso dėstymą, siekiant, kad moksleiviai pasivytų neišklausytą kursą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis

Ministro pasirašytu dokumentu, kaip nurodo Delfi.lt, de facto suteiktas Švietimo ir mokslo ministerijos, taigi – esą Vyriausybės, pritarimas sutaupytas lėšas panaudoti streikuojančių mokytojų atlyginimams, nors premjeras Saulius Skvernelis anksčiau yra sakęs, kad Vyriausybė už nedirbtas dienas streikuojantiems mokytojams atlygio nemokės.

Nemaža dalis savivaldybių, kaip ir pavyzdžiui Kalvarijos savivaldybė, Delfi.lt žiniomis, nuslėpė R.Masiulio pasirašyto rašto gavimą ir mokytojų streiko metu sutaupytas lėšas skyrė „savo įstaigų skylėms lopyti“.

Pagal įstatymą, sutaupytas streikuojančiųjų mokytojų atlyginimas ir įmokos „Sodrai“ metų pabaigoje privalo būti grąžintos į valstybės biudžetą, rašoma portale. Portalo duomenimis, dėl streiko pedagogams neišmokėta atlyginimo dalis siekia apie 0,5 mln. eurų.

Andriaus Navicko vadovaujamos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) inicijuotas mokytojų streikas dėl etatinio apmokėjimo modelio ir didesnių algų tęsėsi nuo lapkričio 12 iki gruodžio 21 dienos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Navickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Navickas

Streiko pabaigoje LŠDPS žadėjo po kurio laiko vertinti, kiek prarasto darbo užmokesčio pedagogai susigrąžino per papildomą darbo krūvį, o algų skirtumas jiems bus išmokėtas iš streiko fondo ir profsąjungos nario mokesčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje