Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nustebino sąskaita už priešmokyklinę grupę: ar tikrai mokslas pas mus nemokamas?

Šeima, gavusi sąskaitą už vaiko lankomą priešmokyklinio ugdymo grupę, nustebo pamačiusi, kad reikia susimokėti už ugdymą, nors valstybė deklaruoja, kad mokslas yra nemokamas. 15min aiškinasi, kaip yra iš tiesų.
Mokyklos klasė
Mokyklos klasė / „Fotolia“ nuotr.

15 eurų mėnesinio mokesčio neužteko pratyboms nupirkti

Nuo šių mokslo metų į mokyklas ateinantys pirmokėliai privalės būti lankę priešmokyklinio ugdymo grupę ir jau įgavę raidžių ir skaičių pažinimo įgūdžių. Iki šiol priešmokyklinis ugdymas buvo neprivalomas, nors, statistikos duomenimis, vis dėlto priešmokyklines grupes ir anksčiau lankė 98 proc. šešiamečių.

Beje, mokslas mūsų šalyje nemokamas. O kaip yra su mokesčiais už privalomą priešmokyklinį ugdymą? Šį klausimą iškėlė 15min skaitytoja Rūta, gavusi už savo šešiametį sūnų sąskaitą, kurioje nurodyta, kad už ugdymo reikmes privalu susimokėti.

Pernai už darželį taip pat mokėdavome apie 60 eurų. Taigi kiek mokėjau už darželį, tiek moku ir dabar, nors deklaruojama, kad priešmokyklinis ugdymas esą nemokamas.

„Kiek man žinoma, valstybė garantuoja nemokamą mokslą. Nuo šių metų paruošiamoji (priešmokyklinė) klasė yra privaloma visiems vaikams. Mano sūnaus paruošiamoji klasė yra darželyje. Gavome mokėjimo kvituką už rugsėjo mėnesį, kuriame yra eilutė „Ugdymo priskaitymas“. Joje nurodyta 15,84 euro suma. Tokias pačias sąskaitas gaudavome, ir kai vaikas ėjo į darželį pernai. Ar tai reiškia, kad aš moku už vaiko paruošiamąjį ugdymą, nors jis turėtų būti nemokamas? Už mokyklą mokėti juk nereikia gi.

Kvite nurodyta bendra suma už 22 darželio lankymo dienas – 61,38 euro. Iš jų 45,54 euro – už maitinimą, likusi suma – už jau minėtą ugdymą.

„Pernai už darželį taip pat mokėdavome apie 60 eurų. Taigi kiek mokėjau už darželį, tiek moku ir dabar, nors deklaruojama, kad priešmokyklinis ugdymas esą nemokamas. Nesu iš tų, kurie negalėtų susimokėti, bet man maga išsiaiškinti, kodėl taip yra. Tai principo reikalas. Kodėl tokia didelė mėnesinė suma ugdymo reikmėms, juolab kad pas mus darželyje buvo dar ir papildoma rinkliava?

Mums pasakė, kad vienas pratybas darželis nupirks iš ugdymo reikmėms skirtų lėšų, o kitoms pratyboms pinigų neužteks, todėl turėjome atnešti 8 eurus. Kyla natūralus klausimas – jei kas mėnesį ugdymo reikmėms sumokame po 15 eurų, kur tie pinigai nukeliauja, jei mokymo priemonėms jų neužtenka?

Valstybė finansuoja tik keturias valandas

Kaip paaiškino Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Laimutė Jankauskienė, nors priešmokyklinio ugdymo grupės darbo valandos gali būti lanksčios (4, 6, 8, 10 ar 12 valandų per dieną), tačiau valstybė finansuoja tik 4 valandas per dieną arba 20 valandų per savaitę. Kitą dalį dengia savivaldybė (jei ugdymo įstaiga yra savivaldybės) arba tėvai (jei įstaiga privati).

Tėvai moka už vaiko maitinimą, jeigu jis būna darželyje daugiau nei 4 valandas, nes pagal higienos normas vaikas privalo būti maitinamas šiltu maistu. Tačiau ugdymo įstaigos steigėjas gali būti nustatęs papildomus mokesčius, pavyzdžiui, vienos savivaldybės yra nustačiusios mokestį ugdymo priemonėms, kitos tokio mokesčio neįvedusios.

„Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo finansavimo principai yra tie patys: valstybės finansuojamos tik keturios valandos, likusi suma – steigėjo rūpestis. Tėveliai iš esmės moka tik už maitinimą. Jo kaina savivaldybėse taip pat skiriasi. Vienose galima pasirinkti valgymų skaičių ir mokėti lanksčiai, pavyzdžiui, jei vaikas darželyje nevalgo pusryčių, tėvai už juos ir nemoka. Kitur būtina mokėti už visos dienos maitinimą“, – teigė specialistė.

Vilniuje už kiekvieną dieną – papildomas 0,72 euro mokestis

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės laikinasis Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovo Algmino Pakalniškio, darželiai yra informuoti, kad negali prašyti papildomai pinigų iš tėvų, nes visoms šeimoms, kurių vaikai lanko darželį, yra nustatytas 0,72 euro mokestis (socialiai remtinoms šeimoms – 0,29 euro mokestis) vaiko ugdymo reikmėms tenkinti už kiekvieną dieną, jeigu vaikas grupėje paliekamas visai dienai.

Jeigu vaikas lanko priešmokyklinio ugdymo grupę iki 4 valandų, šis mokestis nemokamas.

„Šis mokestis mokamas ir priešmokyklinio amžiaus vaikų bendrojo ugdymo mokyklose ugdymo reikmėms tenkinti, maisto gaminimo išlaidoms ir darbuotojų darbo apmokėjimui, kai vaikai lanko įstaigą ilgiau kaip 4 valandas. Jeigu lanko trumpiau nei 4 valandas, mokestis nemokamas“, – aiškino pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius