-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 06 /2018 06 07

Pasaulio universitetų reitinge – Lietuvos kritimas žemyn

Praėjusiais metais Vilniaus universitetas tarptautiniame reitinge aukštyn palypėjęs net 80-čia pozicijų šįmet krito žemyn. Trečiadienį paskelbtas pasaulinis universitetų reitingas „QS World University Rankings 2019“.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasauliniame universitetų reitinge Vilniaus universitetas (VU) šįmet atsidūrė 488 vietoje. Palyginti praėjusiais metais VU buvo šoktelėjęs 80 pozicijų ir užėmęs 401–410-ą vietą.

VU rektorius Artūras Žukauskas atkreipė dėmesį, kad dalis universiteto rodiklių reitinge gerėja.

„Gerėjantys rodikliai moksliškumo ir tarptautiškumo srityse rodo, kad pasirinkta strateginė kryptis yra teisinga ir ilguoju laikotarpiu matysime dar geresnius rezultatus“, – VU pranešime spaudai sakė A.Žukauskas.

Rektoriaus teigimu, šių metų reitingavimas tapo iššūkiu visiems Europos universitetams dėl neseniai įsigaliojusių duomenų apsaugos taisyklių, kurios apsunkino duomenų surinkimą iš darbdavių. Tai esą lėmė didelio skaičiaus pasaulio universitetų pozicijų pokyčius.

Tačiau tuo pat metu VU vadovas mano, kad norint iš esmės gerinti Lietuvos aukštųjų mokyklų pozicijas pasaulyje reiktų susikoncentruoti į mokslo darbų kokybės stiprinimą ir tarptautiškos aplinkos kūrimą.

Kita Lietuvos aukštoji mokykla – Vilniaus Gedimino technologijos universitetas (VGTU) taip pat apleido savo pozicijas. Šįmet jis atsidūrė į 581–590 vietoje (palyginti praėjusiais metais VGTU rikiavosi 551–600-ąją vietoje).

„Kelių paskutinių metų reitingų rezultatai rodo, kad šalyje turime stiprų mokslo ir studijų centrą – Vilnių, kuriame susitelkę du stipriausi Lietuvos universitetai – VU ir VGTU. Šios aukštosios mokyklos yra užsitikrinusios tvirtas pozicijas tarp geriausių 2,1 proc. pasaulio universitetų. Sostinė yra ne tik stiprus mokslo ir studijų centras, bet ir labai palanki vieta studentams. Tai patvirtino ir gegužės pradžioje pasirodęs „QS Best Student Cities“ reitingas. Lietuvos sostinė pateko tarp šimto tarptautiniams studentams geriausių pasaulio miestų ir šoktelėjusi iš 96-os vietos atsidūrė 84-oje. Lyginant su kitomis Europos sostinėmis, Vilnius reitinge ypač įvertintas dėl žemų pragyvenimo kaštų ir mokesčio už mokslą“, – priminė VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas, cituojamas VGTU išplatintame pranešime spaudai.

Kauno technologijos universitetas šiais metais gali pasigirti 751–800 vieta. Tai – prastesnis rezultatas nei praėjusiais metais, kai ši aukštoji mokykla rikiavosi 701–750 vietoje.

Didžiausias universiteto pasiekimas šiuo vertinimo periodu – beveik penktadaliu (19%) išaugęs tarptautinių studentų skaičiaus rodiklis („International students“), kuris parodo augantį universiteto žinomumą ir patrauklumą pasaulyje.

„Vis gerėjanti studijų kokybė, inovacijos studijų procese bei nuolatinis dėstytojų kompetencijos augimas lemia tai, kad užsienio studentai, remdamiesi savo gerąja patirtimi KTU, vis dažniau universitetą rekomenduoja ir savo draugams“, – universiteto išplatintame pranešime cituojama KTU Strategijos stebėsenos ir procesų skyrius Lolita Jurkšienė.

Palyginti su praėjusiais metais, universitete dar labiau pagerėjo ir iki šiol labai gerai vertintas studentų ir dėstytojų skaičiaus santykio rodiklis. Pasak L.Jurkšienės, tai taip pat puikiai atspindi nepertraukiamą universiteto įsipareigojimą aukštai mokymo ir mokymosi kokybei. Atskirai vertinant šį rodiklį, KTU užima 416 vietą iš visų „QS World University Rankings“ reitinge vertinamų universitetų.

Į geriausiųjų 500-tuką KTU patenka ir vertinant darbdavių reputacijos kriterijų, kuriame šiais metais universitetas pasiekė 445 vietą. Taip pat šiemet padidėjo citavimų tenkančiam vienam akademinio personalo darbuotojui skaičius.

Vytauto Didžiojo universitetas kaip ir praėjusiais metais šįmet atsidūrė tarp 800 ir 1000 geriausių aukštųjų mokyklų.

„QS World University Rankings 2019“ geriausių pasaulio universitetų trejetuke, kaip ir praėjusiais metais, išlieka Masačusetso technologijos institutas, Stanfordo universitetas ir Harvardo universitetas.

Štai, kaip pagal „QS World University Rankings 2019“:atrodo universitetų pasaulinis dešimtukas:

1. Masačiusetso institutas (JAV)

2. Stanfordo universitetas (JAV)

3. Harvardo universitetas (JAV)

4. Kalifornijos institutas (JAV)

5. Oksfordo universitetas (Jungtinė Karalystė)

6. Kembridžo universitetas (Jungtinė Karalystė)

7. Šveicarijos federalinis technologijos institutas Ciuricho ETH (Šveicarija)

8. Londono imperinis koledžas (Jungtinė Karalystė)

9. Čikagos universitetas (JAV)

10. Londono universiteto koledžas (Jungtinė Karalystė)

„QS World University Rankings“ yra didžiausias nepriklausomas pasaulinis universitetų reitingas, sudaromas kasmet nuo 2004 m.

Galutiniai rezultatai sudaromi vertinant akademinę reputaciją, reputaciją tarp darbdavių, studentų ir dėstytojų santykį padaliniuose, citavimo dažnumo rodiklį, užsienio dėstytojų dalį ir užsienio studentų skaičių.

Šiais metais iš visų 26 tūkst. pasaulio universitetų tik 1011 pateko į reitingą. QS reitingų komanda išanalizavo daugiau nei 1,2 mln. mokslinių darbų, apklausė beveik 200 tūkst. darbdavių bei akademikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius