Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš mokinių testavimą nusiteikę tėvai susirinko prie Kauno savivaldybės: mokykla – ne laboratorija

Nuo balandžio 26-osios periodiškai kaupinių metodu sutikę testuotis vaikai sugrįžta į mokyklos suolus, o liekantiems namuose sudarytos sąlygos tęsti mokymąsi nuotoliniu būdu. Dalį mokinių tėvų šios sąlygos netenkina – pirmadienį, manoma, negavę leidimo, jie susirinko protestuoti prie Kauno savivaldybės. Pasak jų, mokykla – ne laboratorija, o priverstinis testavimas pažeidžia teises, diskriminuoja.
Pradinukų tėvų protestas
Pradinukų tėvų protestas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Protesto pagrindas – diskriminacinis draudimas nuo balandžio 26 dienos lankyti mokyklas sveikiems netestuotiems vaikams. Nesutinkame su tokia tvarka ir reikalaujame visiems sveikiems vaikams grįžti į mokyklas. Vaiko sveikatos būklę gali nustatyti tik gydytojas pagal simptomus, kraujo tyrimus ir panašiai, o ne pats vaikas, pagaliuku pamakalavęs nosyje“, – teigė viena iš protesto organizatorių, pradinuko mama Rima Jasenauskienė.

Susirinkti Laisvės alėjoje prie Kauno miesto savivaldybės pastato buvo kviečiami prieš eksperimentinį testavimą pasisakantys Kauno ir Kauno rajono mokinių tėveliai: „Jei manote, kad sveikų vaikų testavimas yra nereikalingas ir diskriminuojantis, kviečiame atvykti prie Kauno miesto savivaldybės ir pareikšti savo nuomonę, apginti mūsų visų vaikus!“.

Vaiko sveikatos būklę gali nustatyti tik gydytojas pagal simptomus.

Kvietimas internete sulaukė beveik tūkstančio pasidalijimų. Pirmadienį į protesto vietą susirinko apie 150 protestuotojų. Kauno miesto savivaldybės įėjimą saugojo policijos pareigūnai. Jie užtikrino viešąją tvarką protesto vietoje.

Kaip 15min teigė Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė, leidimo protesto akcijai susirinkusieji neturėjo.

„Mūsų pareigūnai pradėjo patikrinimą. Surinkus medžiagą, bus priimtas sprendimas“, – teigė policijos atstovė.

Teiks ieškinį prieš valstybę

Susirinkusieji prieštaravo tvarkai, teigdami, kad priverstinis testavimas prives prie priverstinio skiepijimo, o skiepai – eksperimentiniai, tikino neleisią tyčiotis iš jų vaikų, kiti pyko, kad savivaldybės atstovai net nepasirodo jų išklausyti.

„Didžioji dauguma tėvų pasirašo sutikimus testavimui ne todėl, kad nori testuoti vaikus, o todėl, kad nori sugrąžinti juos į kontaktinį ugdymą ir neturi kito pasirinkimo. Tai yra prievarta ir diskriminacija vaikų ir tėvų atžvilgiu, o ne savanoriškas testavimas.

Nuotolinis mokymas trukdo mokiniui gauti pilnavertę informaciją mokslo srityje, neigiamai veikia psichologinę bei fizinę vaikų būseną. Ne visi mokytojai sugeba kokybiškai perduoti informaciją nuotoliniu būdu. Atsižvelgiant į tai, yra nesilaikoma mokymo sutarties šalių įsipareigojimų tarp mokyklos ir mokinio atstovų“, – pirmadienį visų susirinkusiųjų tėvų vardu kalbėjo R.Jasenauskienė.

Pasak jos, remiantis PSO rekomendacijomis, vaikai ir paaugliai nelaikomi pagrindiniais COVID-19 infekcijos nešiotojais mokyklose. Ji atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvos tėvų forumas dėl visų šitų neva neteisėtų veiksmų, pažeistų įstatymų ruošia ieškinį prieš valstybę.

„Tikimės, kad visi šitie absurdiški įstatymai ir nurodymai bus atšaukti. Negalime pasiduoti. Kol mes sėdim ir svajojam, už mus yra sprendžiami tokie dalykai, kurie pažeidžia mūsų teises ir laisves“, – teigė ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pradinukų tėvų protestas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pradinukų tėvų protestas

Testavimui „taip“ pasakė apie 70 proc. tėvų

Kaip pirmadienį žiniasklaidai teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė, kiek daugiau nei 70 proc. mokinių tėvų sutiko, kad jų vaikai būtų testuojami kaupinių metodu.

„Skaičiai tikrai yra neblogi. Nuo šios savaitės mokiniai, kurių tėvai pasirašė sutikimus, tęsia ugdymą kontaktiniu būdu. Kiti mokysis nuotoliniu būdu“, – teigė E.Andriuškienė, susirinkusiųjų palydėta gausiais neigiamais šūksniais.

Testavimas, pasak savivaldybės atstovės, vyks kas 4-7 dienas. Kaunas pasirengęs startuoti nuo balandžio 27-osios. Mokinių klasėse testavimo procesą prižiūrės visuomenės sveikatos biuro specialistai. Testą mokiniai turės atlikti patys.

„Tai yra prievarta“, – pakomentavo viena iš protesto dalyvių.

Nekreipdama dėmesio į komentarą, E.Andriuškienė tęsė toliau: „Kontroliuosime procesus, kad tie vaikai, kurie dirba nuotoliu, gautų neprastesnį ugdymą negu tie, kurie atėjo į mokyklas kontaktiniu būdu“.

Pabrėžiame, kad testavimas kaupiniu metodu yra profilaktinis.

Paklausta, kokių argumentų išgirdo iš tėvų, kurie atsisakė, kad jų vaikai būtų testuojami, savivaldybės atstovė patikino, jog nerimasties įneša patys nuolatiniai teisės aktų pasikeitimai.

„Gerbiame visokias nuomones, pabrėžiame, kad testavimas kaupiniu metodu yra profilaktinis, nėra privalomas. Tų, kurie tęs mokslus iš namų, mokymosi kokybė nenukentės. Ir ankstesniuose perioduose buvome pasirengę ugdymą organizuoti tiek kontaktiniu, tiek nuotoliniu būdu. Mokyklos yra aprūpintos priemonėmis“, – patikino ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pradinukų tėvų protestas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pradinukų tėvų protestas

E.Andriuškienė atskleidė, kad Kaune yra tokių mokinių klasių, kuriose dauguma moksleivių tėvų nedavė sutikimo testavimui. Tokių klasių visi mokiniai toliau mokysis nuotoliniu būdu.

„Visos 58 Kauno mokyklos bent iš dalies grįžta į kontaktinį mokymą. Tokių mokyklų, kurios lieka visiškai užvertos, nėra. Yra ir tokių ugdymo įstaigų – iki dešimt, kurių beveik visos klasės (90-95 proc. sudarys kontaktinis ugdymas) tęs mokymą kontaktiniu būdu“, – statistiką pateikė E.Andriuškienė.

Numato daugiau savarankiško darbo?

Komentarą pateikė ir švietimo, mokslo bei sporto ministrės patarėjas Dainoras Lukas.

„Kaip žinoma, dalyje savivaldybių pradinukai į mokyklas gali grįžti tik tada, jei mokykla nusprendžia rinktis saugaus grįžimo būdą, t. y., mokiniai ir mokytojai testuojasi kaupiniais ir jeigu užtikrinama, kad tiriasi ne mažiau kaip 60 proc. atitinkamos klasės mokinių. Jei mokyklos bendruomenė nesutinka, ugdymas toliau tęsiamas nuotoliniu būdu arba tie, kurie nenori testuotis, toliau ugdomi nuotoliniu būdu. Jeigu visa klasė nesutinka testuotis, tuomet vyksta nuotolinis ugdymas kaip ir iki šiol“, – teigė D.Lukas.

Jis paaiškino, kad jei į mokyklą neatvyksta tik dalis klasės mokinių, mokykla ir mokytojai turi susiderinti su tėvais (globėjais) ir juos informuoti kaip keisis ugdymas nuotoliniu būdu tiems mokiniams, kurie lieka namuose, t. y., ar įmanomas hibridinis būdas, kada transliuojama tiesiogiai pamoka su kitais klasės mokiniais ir mokiniai joje dalyvauja tuo pat metu, ar bus daugiau savarankiško darbo ir tik tam tikru metu mokytojas galės susijungti vaizdo pamokose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pradinukų tėvų protestas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pradinukų tėvų protestas

„Suprantame, kad mokiniams, kurie negalės dalyvauti pamokose dėl sveikatos ar kitų problemų, nuotolinis mokymas gali pasikeisti ir mokiniai gaus daugiau savarankiško darbo užduočių, todėl raginame mokyklas, pavienes klases bei tėvelius, prieš priimant atitinkamus sprendimus, išsiaiškinti visas galimybes, kurias gali pasiūlyti mokykla“, – pasiūlė ministrės patarėjas.

Mokyklos, anot jo, nesikreipia dėl patarimų, kaip organizuoti ugdymą, nes mišrus ugdymas nėra naujovė, jis buvo taikomas ir anksčiau. Tačiau savivaldybių atstovams ir mokyklų vadovams ministerija reguliariai rengia konsultacijas aktualiais klausimais – dėl karantino, vakcinavimo, testavimo, ugdymo organizavimo. Yra pateikta įvairių nuotolinio ir kontaktinio ugdymo variantų - tai mokykloms nėra nauja, dauguma jų tokiu būdu dirbo ir rudenį.

„Dalis mokyklų organizuoja pamokas, kai viena mokytoja veda jas tiems vaikams, kurie sėdi klasėse, o kita dirba su vaikais, kurie mokosi nuotoliniu būdu. Gali būti, kad mokiniai mokosi medžiagą savarankiškai, o atsiskaitomuosius darbus atlieka ir atsiskaito už juos mokykloje; arba mokiniai mokosi kontaktiniu būdu mokykloje, tačiau pamokos, kurios pagal ugdymo planą yra sudarytos iš kelių mokomųjų klasių, pvz., tikybos pamokose dalyvauja 2A, 2B ir 2C klasės mokiniai, vyksta nuotoliniu būdu, siekiant saugumo mokiniams dėl COVID-19 epidemijos“, – paaiškino D.Lukas.

Pasak jo, mišrus mokymosi būdas nesudaro prielaidų tėvams neleisti mokinių į kontaktinį ugdymą, o mokyklai mažinti pamokų skaičių ar galimybes mokiniams visose pamokose dalyvauti. Mokykla turi nusistatyti taisykles, tvarką kaip bus derinamas kasdieninis ir nuotolis mokymas, atsižvelgdama į savo mokyklos bendruomenės narių sergamumo situaciją ir kitas aplinkybes, technologinius sprendimus mokykloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius