Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Seimas ėmėsi pataisų, kurios didintų nemokamų bakalauro vietų skaičių

Seimas ketvirtadienį ėmėsi pataisų, kurios dvigubai padidintų nemokamų bakalauro studijų vietų skaičių. Švietimo ministras Algirdas Monkevičius sako, kad teikiami pasiūlymai būtų „posūkis į nemokamas bakalauro studijas“.
Studentai
Studentai / 123rf.com

Vyriausybės inicijuotos pataisos numato valstybės finansavimą studijoms skirti visiems stojantiesiems, kurių rezultatai atitinka nustatytą kokybės kartelę.

Už Mokslo ir studijų pataisas po pateikimo balsavo 61 Seimo narys, prieš buvo keturi ir 17 susilaikė. Projektą toliau svarstys Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas.

Išimtis skiriant valstybės finansuojamą vietą būtų daroma tik tais atvejais, kai dėl riboto specialistų poreikio, aukštos studijų kainos ar kitų aplinkybių visų įstojusių studijas finansuoti valstybės lėšomis būtų neracionalu. Tai galiotų, pavyzdžiui, kai kurioms medikų specialybėms ar rengiant orlaivių pilotus.

Ministerijos duomenimis, įgyvendinus šias nuostatas priimtųjų į valstybės finansuojamas ir nefinansuojamas studijų vietas santykis turėtų pasiekti 80 ir 20 procentų. Šiuo metu šis santykis siekia 40 ir 60 procentų.

Skaičiuojama, kad šiems pakeitimams 2020-aisiais reikėtų beveik 6 mln. eurų, o 2021–2024 metais – kasmet papildomai po 17,9 mln. eurų.

Taip pat siūloma valstybinių aukštųjų mokyklų finansavimo sistemą papildyti nauju elementu – finansavimu, skirtu veiklos pažangai skatinti. Jis būtų skiriamas atsižvelgiant į veiklos rezultatus ir sudarytų iki 5 proc. bazinio finansavimo.

Taip siekiama sukurti finansines paskatas valstybinių aukštųjų mokyklų veiklos kokybei gerinti, skatinti studentų rengimą darbo rinkai, didinti studijų tarptautiškumą.

Skaičiuojama, kad pasirašius naujas sutartis kitąmet, 2022-aisiais šiam tikslui prireiktų iki 12 mln. eurų.

Taip pat siūloma leisti lėšas studijoms skaičiuoti pagal priėmimo metais užfiksuotą valstybės finansuojamų studijų vietų skaičių, jei „nubyrėjusių“ studentų skaičius neviršytų 25 procentų.

Šiuo metu finansavimas mažinamas atitinkamai nuo kiekvieno studijas palikusio asmens, o tai, pasak ministerijos, kai kuriais atvejais dėstytojams neleidžia objektyviai įvertinti studentų žinių, nes siekiama išsaugoti kiekvieną studijuojantį.

Ministerija tikisi visais šiais pakeitimais pagerinti studijų prieinamumą, pertvarkius finansavimą paskatinti aukštojo mokslo kokybės augimą.

Skaičiuojama, kad šiems pakeitimams 2020-aisiais reikėtų beveik 6 mln. eurų, o 2021–2024 metais – kasmet papildomai po 17,9 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius