Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 19 /17:26

Seimas nepaisydamas LSU norų po pateikimo palaimino universiteto prijungimą prie LSMU

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU), Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) ir Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) reorganizacijai į plačios aprėpties universitetą. Parlamentarai taip pat pritarė Lietuvos sporto universiteto (LSU) prijungimui prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU).
Seime patvirtintas kitų metų biudžetas
Seime patvirtintas kitų metų biudžetas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pirmąjį sprendimą palaikė 57 parlamentarai, „valstietis“ Stasys Tumėnas balsuodamas susilaikė. Dėl antrojo nutarimo balsavo 58 Seimo nariai iš 59: už – 53, prieš – minėtasis S.Tumėnas, susilaikė „valstiečiai“ Dainius Kepenis, Algimantas Kirkutis, Viktoras Rinkevičius ir Gediminas Vasiliauskas.

LSU prijungimui prie LSMU prieštarauja universiteto valdymo organai.

„Mes girdime vieną vienintelį neargumentuotą motyvą: mes norime būti atskiri, norime būti savarankiški, nepaisant to, kad finansinės galimybės to neleidžia, mokslo, demografinė situacija to neleidžia daryti. Galima įvairiai norėti, bet realijos yra tokios, kad dėl kokybės mums reikia žengti tuos žingsnius“, – prieš balsuojant aiškino Seimo Švietimo ir mokslo pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

LSU ir LSMU reorganizacijai palaikymą išreiškė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Priešinosi – S.Tumėnas.

„Manau, reiktų dar padiskutuot apie prijungimą ir neskubėti priimti sprendimų šiuo atveju“, – sakė jis ir savo nuomonę argumentavo teigdamas, kad prijungimui prieštarauja LSU socialiniai partneriai, 3 tūkst. specialistų, 30 savivaldybių, universiteto valdymo organai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Tumėnas, Arūnas Gumuliasukas ir Bronislovas Matelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Tumėnas, Arūnas Gumuliasukas ir Bronislovas Matelis

E.Jovaiša Seimo posėdžio metu taip pat tikino, kad universitetų reorganizaciją reikia vykdyti greitai.

„Nes LEU naująsias programas galės vykdyti tik Kaune nuo 2018 metų rugsėjo 1 dienos. Reorganizacija turi būti padaryta iki to laiko“, – sakė „valstietis“.

„Tikrai pritarsiu šitam projektui, tik noriu, kad ASU būtų išsaugotos inžinerinės specialybės ir pereinamas balas nebūtų forsuojamas – išliktų 3“, – prieš balsuodamas dėl pirmojo nutarimo aiškino „valstietis“ Juozas Varžgalys.

J.Varžgalys tuometinėje Lietuvos žemės ūkio akademijoje, kuri buvo pervadinta į ASU, 1980 metais įgijo inžinieriaus mechaniko specialybę. E.Jovaiša 1977–2016 metais dirbo LEU.

Šiuo metu minimalus stojamasis balas į universitetų valstybės finansuojamas vietas siekia 3 balus. Švietimo ir mokslo ministerija šį balą norėtų kilstelėti iki 4-ių, tačiau ne visos aukštosios mokyklos tokiam žingsniui pritaria.

Pirmąjį nutarimą kitą kartą Seimas svarstys skubos tvarka – gruodžio 21 dieną. Dėl antrojo nutarimo svarstymo datos parlamentarai nenusprendė.

LSU: Seimo nariai neturi visos informacijos

LSU rektoriaus pareigas laikinai einančios Dianos Rėklaitienės teigimu, universiteto pozicija dėl jungimosi prie LSMU nesikeičia. LSU, anot jos, pirminį Seimo palaikymą reorganizacijai vertina kaip nesuderintą ir neišdiskutuotą.

„Nepilna informacija pateikta, manau, Seimui, nes, kiek teko kalbėti su Seimo nariais, diskutuoti, jie nelabai yra įsigilinę. [Seimo nariams] pateikta informacija yra vienpusė, daugiau tik iš komiteto pusės ir ministerijos pusės“, – 15min dėsto D.Rėklaitienė.

Kiek teko kalbėti su Seimo nariais, diskutuoti, jie nelabai yra įsigilinę.

Pasiteiravus, su kokiais parlamentarais šia tema buvo kalbėta, laikina rektorė konkrečių pavardžių neįvardija: „Bendrai taip. Neformalioje aplinkoje kada kalbamasi, suvokiama, kad ta informacija nėra išsami“.

Anot D.Rėklaitienės, Seimo nariai nėra įsigilinę į tai, kas laukia ne tik universiteto, bet ir sporto rengimo, mokslo, įvykdžius reorganizaciją: „Labai sutapatino mus, nusprendė, kad mūsų didžioji studijų ir mokslo dalis yra medicinos kryptyje, ir sulygino tik su sveikatos mokslais, gydymu. O iš tiesų neįsigilino, kad sporto mokslas yra tarpdisciplininis, jam nėra vieta prie LSMU. Būtų galbūt vieta prie kažkokio platesnės apimties universiteto, o vieną specializuotą jungti prie kito specializuoto universiteto nemanau, kad yra didelė prasmė“.

Laikina LSU vadovė priduria, kad nėra taip, kad universitetas nepritaria visai universitetų tinklo reformai, tačiau, anot jos, LSU kategoriškai pasisako prieš jungimąsi prie LSMU ir kaip alternatyvą įvardija vieną bendrą visų Kauno universitetų junginį.

Dėl tokio junginio Kauno universitetų valdymo organai nesusitarė.

Pirmadienį Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pranešė sulaukusi Lietuvos universitetų senatų ir tarybų sprendimų dėl jų dalyvavimo tinklo pertvarkoje. 14 Lietuvos universitetų, ministerijos žiniomis, sutiko persitvarkyti į 9: Mykolo Romerio universitetas (MRU) planuoja prisijungti prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU), Šiaulių universitetas (ŠU) – prie Vilniaus universiteto (VU), tarpusavyje nusprendė jungtis VDU, ASU ir LEU.

Pagal planą, pertvarkoje dalyvaujantys universitetai iki gruodžio 22-osios ministerijai turėtų pateikti 2017–2020 metų veiksmų planus.

Pirminiu Vyriausybės sumanymu, universitetų tinklo pertvarka turėjo atrodyti taip: sostinėje – VU ir VGTU, Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius ASU, Kauno technologijos universitetą (KTU), LSU ir VDU (prie VDU prijungtas LEU).

Kaune turėjo likti ir vienas profilinis universitetas – LSMU. ŠU siūlyta prijungti prie VU, o KU palikti kaip jūrinės pakraipos aukštąją mokyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius