Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

ŠMM: 14 Lietuvos universitetų persitvarkys į 9

Universitetų tarybos kartu su senatais priėmė sprendimus dėl dalyvavimo Seimo ir Vyriausybės siūlomoje valstybinių universitetų tinklo pertvarkoje ir juos pateikė Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM). Dauguma jų, anot ŠMM, sutiko su siūlymais jungtis – dabar veikiantys 14 valstybinių universitetų persitvarkys į 9.
Diplomų įteikimo ceremonija
Diplomų įteikimo ceremonija

„Aukštųjų mokyklų tarybos patvirtino, kad Vilniuje Mykolo Romerio universitetas (MRU) prisijungs prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU), Šiaulių universitetas (ŠU) prisijungs prie Vilniaus universiteto (VU), Kaune susijungs Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU) ir Lietuvos edukologijos universitetas (LEU)“, – pirmadienį pranešė ministerija.

Lietuvos sporto universitetas (LSU) ŠMM siūlomoms jungtuvėms prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) prieštarauja. Tiesa, dėl jų, kaip ir dėl kitų universitetų reorganizacijos, spręs Seimas.

Iki gruodžio 15 d. universitetų tarybos kartu su senatais turėjo priimti sprendimus dėl siūlymų dalyvauti tinklo pertvarkoje ir pateikti juos ŠMM.

Iki gruodžio 22 d. universitetai turėtų parengti ir ministerijai pateikti 2017–2020 m. veiksmų planus.

Universitetų tinklo konsolidacija, ŠMM teigimu, siekiama sutelkti išskaidytus mokslo ir studijų išteklius ir sudaryti prielaidas jų kokybei ir konkurencingumui kilti.

Universitetų tinklo optimizavimui numatoma skirti 123 mln. eurų, iš jų 106 mln. eurų ES investicijų – įrangai atnaujinti, studentų bendrabučiams ir studijų miesteliams rekonstruoti, fakultetams sujungti ir perkelti. Valstybės biudžeto lėšos – 22,6 mln. eurų – anot ministerijos, bus skiriamos mokslininkų ir dėstytojų darbo užmokesčiui didinti.

Birželio 29-ąją Seimas priėmė nutarimą, pagal kurį Lietuvoje turėtų likti du klasikiniai plačios aprėpties universitetai Vilniuje ir Kaune. Nurodyta, kad šiuose miestuose taip pat galėtų veikti profiliniai technologijos, sveikatos mokslų ir menų universitetai.

Nutarimu nustatoma išlaikyti Klaipėdoje ir Šiauliuose universitetinio mokslo centrus, kurie gali būti kitų universitetų padaliniai.

Tuomet Seimas atsisakė įvardyti, kurie iš šiuo metu veikiančių 14-os universitetų turėtų susijungti.

Pagal pradinį Vyriausybės planą universitetų tinklo pertvarka turėjo atrodyti taip: sostinėje – VU ir VGTU, Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius ASU, Kauno technologijos universitetą (KTU), LSU ir VDU (prie VDU prijungtas LEU).

Kaune turėjo likti ir vienas profilinis universitetas – LSU. ŠU siūlyta prijungti prie VU, o KU palikti kaip jūrinės pakraipos aukštąją mokyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius