Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentės skundas: mokslo metai nauji, bėdos dėl LSP tos pačios

Į 15min.lt redakciją kreipėsi skaitytoja Daiva R., panorusi pasidalyti studentiška istorija, siekiančia dar 2008-uosius metus. Istorijos esmė paprasta: mokslo metus mergina pradeda naujus, o bėdos dėl Lietuvos studento pažymėjimo (LSP) liko tos pačios kaip ir 2008-aisias. Vis dėlto Lietuvos studentų sąjunga (LSS) duomenų apie šią studentę neturi ir tvirtino, kad studentų, kurie yra užsakę LSP rugsėjo 3 d. ir vis dar jo negavę nėra.
LSP
LSP / LSAS nuotr.

„2008 metais tapau pirmakurse. Su nerimu ir džiaugsmu laukiau mokslo metų pradžios. Pirmosios dienos Vilniuje, universitete, nauji grupės draugai, nauji dėstytojai, nauja viešojo transporto sistema (esu iš mažo miestelio). Viskas ėjosi sklandžiai išskyrus vieną „smulkmeną“ – LSP“, – savo pasakojimą pradėjo studentė.

Mokslo metų pradžia su bauda 

Ji pasakojo, kad jau antrąją mokslo metų dieną kontrolė išrašė jai baudos kvitą, nes dar neturėjo LSP, o pažymas apie studijas irgi išduodavo ne pirmą mokslo metų dieną.

„Išsigelbėjimas, kad aplankius nemažai institucijų su pažymomis, baudos neteko sumokėti... Mėnesį važinėjome su išduotomis pažymomis, kad negautume baudų, kol pagamins mūsų „studento statuso įrodymus“, – tęsė seną istoriją mergina.

Dabar – 2015 metai. Daiva įstojo į magistro studijas. Ir štai čia iškilo senosios bėdos.

„LSP ir vėl laukiu, nors mokslo metai prasidėję. Panašu, kad teks laukti dar kelias savaites. Tiesa, šiais metais pažymos nebegalioja. 2008 metais maniau, kad tai yra normalu. Dabar esu įsitikinus, kad NE“, – sakė ji.

Merginai kyla klausimas, ar LSS tikrai rūpinasi studentais. „Kaip per septynerius metus neįmanoma išspręsti elementarios problemos? Ar tai susitarimai su susisiekimo paslaugomis, kad į miesto biudžetą surinktų daugiau lėšų? Ar tai elementarus nesugebėjimas atstovauti studentų poreikiams? Jei tai yra dešimtmečio problema, kodėl neieškoma būdų ją išspręsti? O jei ieškoma, kaip dar nerado?“, – klausė skaitytoja Daiva.

Mįslinga studentė 

LSS prezidentas Paulius Baltokas 15min.lt teigė, kad keista, jog tariama studentė jau kelintą kartą kreipiasi į žurnalistus, tačiau jos pačios laiško ar skambučio LSS nesulaukė.


„Pirmasis jos skundas buvo rugsėjo 3 d. ir dabar, praėjus beveik dviem savaitėm, sulaukiame to paties skundo. Tokių studentų, kurie yra užsakę LSP rugsėjo 3 d. ir vis dar jo negavę nėra, nebent pats studentas pasirinko vėlesnę atsiėmimo datą“, – teigė P.Baltokas. 

Tokių studentų, kurie yra užsakę LSP rugsėjo 3 d. ir vis dar jo negavę nėra, nebent pats studentas pasirinko vėlesnę atsiėmimo datą, – teigė P.Baltokas. 

LSS vadovas tvirtino, kad duomenų bazėje patikrino visus galimus variantus pagal studentės nurodyta vardą ir el. pašto adresą ir tokios studentės tiesiog nerado tarp magistro studijas studijuojančių ir LSP užsakiusių asmenų. 

„Tad konkrečiau komentuoti negalime. Kalbant apskritai, Lietuvos studento pažymėjimus studentai galėjo užsisakyti nuo rugpjūčio 1 d., priklausomai nuo to, kada aukštoji mokykla suvedė konkretaus studento duomenis į Studentų registrą“, – komentavo LSS vadovas. 

Pasak jo, Švietimo ir mokslo ministerija oficialiu raštu kreipėsi į aukštąsias mokyklas skatindama Studentų registrui pateikti duomenis iki rugpjūčio 25 d., tačiau matome, kad ne visų studentų duomenys yra suvesti, o kol studento duomenų nėra registre jo studento statusas negali būti patikrintas, tad teisėtai jam negali būti išduodamas joks studento pažymėjimas. 

„Tokių atvejų nėra daug ir šiuo metu beveik visų studentų duomenys jau yra registre. Jei aukštoji mokykla vis dar nėra suvedusi vieno ar kito studento duomenų, reikėtų kreiptis į jos administraciją ir paskubinti sukelti duomenis“, – patarė P.Baltokas. 

Per pirmąsias rugsėjo savaites studentai atsiėmė daugiau 15 tūkstančių pažymėjimų, 3500 pažymėjimų savo savininkų laukia bankų skyriuose, 1900 pažymėjimų yra tranzite ir ketvirtadienį bus atiduoti bankams. 287 pažymėjimai laukia gamybos, jei buvo užsakyti per paskutines 10 valandų.

Gaminamas maždaug parą 

„Pats studento pažymėjimo gamybos laikas yra maždaug viena para, tad yra studentų, kurie užsisakė LSP trečiadienį, o jau ketvirtadienį ar penktadienį jį atsiims banko skyriuje (priklausomai nuo miesto, į kurį reikia pristatyti pažymėjimą)“, – teigė P.Baltokas. 


LSS ragina studentus užsisakant pažymėjimą nesirinkti banko skyrių didžiuosiuose prekybos centruose ieškoti mažiau užimtų platinimo vietų, tuomet pažymėjimą bus galima gauti greičiau.

„Taip pat derėtų priminti, kad dažnai LSP banko skyrius pasiekia ankščiau nei studento pasirinkta atsiėmimo data, tad pirmakursiai turėtų sekti informaciją savo elektroniniame pašte ir, esant galimybei, pasiimti pažymėjimą ankščiau“, – sakė LSS prezidentas P.Baltokas.

„Pažymos apie studijas aukštosiose mokyklose išduodamos nuolat. Sprendimo dėl šių pažymų pripažinimo viešajame transporte mes nepriimame, tačiau, mūsų žiniomis, nuolaidos viešajame transporte jos nesuteikia, kadangi tam nėra teisinio pagrindo. Studentai užsisakę LSP juos gali atsiimti pirmosiomis rugsėjo dienomis, o nespėję raginami kuo skubiau tai padaryti“, – teigė P.Baltokas.

Pasak jo, LSS norėtų paskatinti studentus, susidūrus su problema, visų pirma kreiptis į LSS. 

„Nurodome tiek savo el. pašto adresą, tiek telefono numerį, galų gale apsilankykite mūsų biure. Jau eilę metų tobuliname LSP procesą ir kasmet turime vis efektyvesnį procesą, tad susidūrus su nesklandumais, tiesiausias kelias į jų sprendimą nėra žiniasklaida“, – sakė P. Baltokas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius