Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sutrukdė biurokratija? Eksperimentinis pradinukų ugdymas Vilniaus progimnazijoje nukeltas

Idėja jau po savaitgalio pradinukams atidaryti Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnaziją – subliuško. Dar vidurdienį Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio išsakytos viltys pilotinį pradinukų mokymą pradėti pirmadienį, panašu, neišsipildys. Mokyklos atstovai tėvams jau išsiuntė laiškus, informuodami, kad pradinukai galės į mokyklas grįžti tik vasario 22 d., esą nebuvo suspėta su teisės aktų pakeitimais.

Kaip 15min rašė, ketvirtadienio vėlų vakarą kunigaikščio Gedimino progimnazijos moksleivių tėvai sulaukė mokyklos tėvų tarybos pirmininko Arūno Penkaičio laiško, kuriame tėvai raginami greitai apsispręsti dėl galimybės vaikams grįžti į mokyklas kontaktinėms pamokoms.

Siųstame laiške buvo rašoma, jog progimnazija savivaldybėje išrinkta pilotine mokykla pradinukams grįžtant į mokyklas kontaktinėms pamokoms.

O tam reikalingas skubus tėvų sutikimas jau šį šeštadienį atlikti COVID–19 testą visam namų ūkiui.

Tačiau penktadienio pavakarę tokių planų atsisakyta.

Projektas nukeltas

Penktadienio po pietų surengtoje konferencijoje Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis patvirtino, kad būtent ši mokykla yra pasirinkta įgyvendinti eksperimentą – pilotinį mokymą, kuriuo siekiama patikrinti, ar Lietuvos mokyklos yra pasiruošusios pradinukų grįžimui į mokyklą.

P.Poderskis teigė, kad toks mokymas, nugalėjus karą su biurokratija, galėtų prasidėti dar pirmadienį.

Tačiau biurokratija, matyt, nugalėjo.

Kunigaikščio Gedimino progimnazijos Tėvų tarybos pirmininkas išplatino naują laišką mokyklos pradinių klasių tėvams teigdamas, kad pilotinis mokymas progimnazijoje nukeliamas į vasario 22 d.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje

„Gavau ką tik paskutinius patikinimus iš LR Vyriausybės, kad su teisės aktų pakeitimais šiandien nebus suspėta ir todėl bendru sutarimu šito projekto nuo pirmadienio nedarysime.

Prie jo grįšime nuo vasario 22 dienos. Per tą laiką skirsiu kažkiek laiko sisteminti jūsų visų klausimus ir pasistengsiu gauti atsakymus. Jais su manimi dalinsis ir savivaldybė ir Vyriausybei patariantys ekspertai.

Taigi be jokios įtampos ir labai konstruktyviai susidėliojame mums rūpimus klausimus, kad po atostogų galėtume grįžti į mokyklą pradinukų klasėse“, – rašoma tėvams išsiųstame laiške.

Atidėta dėl medicininių klausimų

Penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje premjerė Ingrida Šimonytė patvirtino, kad eksperimento su pradinukų ugdymu reikės palaukti bei išsakė palaikymą iniciatyvai.

Su teisės aktų pakeitimais šiandien nebus suspėta ir todėl bendru sutarimu šito projekto nuo pirmadienio nedarysime.

„Iniciatyvą palaikome todėl, kad ji atsirado kaip diskusijų mūsų Ekspertų taryboje pasekmė. Mūsų ekspertai parengė testavimo algoritmą, kurį pritaikiusi mokykla galėtų pradėti saugiai veikti ir tas saugumas galėtų būti išlaikytas ilgesnį laikotarpį.

Tačiau tam, kad mes įsitikintume, kad tai veikia, buvo sutarimas, kad norėtųsi ištestuoti ir patikrinti, kad nesuskubėtume su schema, kuri atrodo ant popieriaus gerai veikia, bet nebūtinai veikia (realybėje – 15min)“, – spaudos konferencijoje kalbėjo ministrė pirmininkė.

Pasak jos, reikalingus veiksmus „pasišovė“ atlikti Vilniaus miesto savivaldybė, tačiau iškilo medicininių klausimų, kurie priverčia projektą nukelti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Kadangi tai yra medicininės procedūros, susijusios su tam tikrais reikalavimais, kurių turi būti laikomasi tam, kad juos būtų galima atlikti net ir sava valia, tai šiek tiek laiko dar užtruks dokumentų rengimas tam, kad viskas vyktų be kažkokių rizikų ir su absoliučiu dalyvaujančių žmonių sutikimu. Todėl pradžia šiek tiek nusikels“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Jos teigimu, nukėlus projektą, galima bus įtraukti ir daugiau ugdymo įstaigų.

VIDEO: I.Šimonytė: karantino atlaisvinimo planas – pirmadienį

Premjerės Ingridos Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS sakė jog tam, kad projektas galėtų būti įgyvendintas, Vyriausybė privalės pakeisti karantino režimą reglamentuojantį nutarimą, nes jis šiuo metu draudžia būriuotis, o ugdymo atnaujinimas klasėse reikštų, kad tai neišvengiamai būtų daroma.

Testuos kiekvieną ūkį

Pagal penktadienį P.Poderskio pristatytą planą, pilotinio ugdymo projekte dalyvaujančios šeimos, jų sutikimu, būtų testuojamos Covid-19 kaupinių PGR testais.

Toks mėginio paėmimo metodas dar turi būti patvirtintas Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymu.

Grinda nuotr./Povilas Poderskis
Grinda nuotr./Povilas Poderskis

„Testavimas kaupiniais vyksta labai panašiai kaip mūsų įprastai matomas testavimas ieškant COVID-19, tik tas pagaliukas nėra kišamas iki nosiaryklės, juo vilgomos nosies ertmės.

Atliktus tokį testą, sudėjus visus tuos pagaliukus į vieną mėgintuvėlį, jį ištyrus, būna įvykdomas viso vieno namų ūkio ištyrimas“, – nurodė savivaldybės atstovas.

VIDEO: Vilniuje į mokyklą sugrįš pirmieji moksleiviai: kaip viskas vyks?

Mokyklose taip pat žadama nuolat testuoti mokytojus ir taip išvengti užsikrėtimo COVID-19 grėsmės.

Daugiau apie planuojamą pilotinį ugdymą skaitykite – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius