Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Švietimo ir mokslo komitetas pritarė komiteto pirmininko iniciatyvai ankstinti vaikų ugdymą

Trečiadienį Švietimo ir mokslo komitetas uždegė žalią šviesą parlamentaro, komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos iniciatyvai ankstinti vaikų ugdymą. Komitetas įstatymo projektą teikia Seimui svarstyti toliau.
Rugsėjo 1-oji
Rugsėjo 1-oji / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Komiteto teikiamame įstatymo projekto variante, kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, įtvirtinamos šios pagrindinės nuostatos:

  1. Tėvai (globėjai), kurie mano, kad jų penkiametis vaikas yra subrendęs ugdytis pagal dabar galiojančią priešmokyklinio ugdymo programą, savo sprendimu galės leisti vaiką ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą nuo penkerių metų.

  2. Nebereikės dabar privalomo teigiamo pedagoginės psichologinės tarnybos arba švietimo pagalbos tarnybos vertinimo dėl vaiko brandumo mokytis nuo penkerių metų pagal priešmokyklinio ugdymo programą.

  3. Tėvai (globėjai) turės teisę, spręsdami dėl vaiko brandumo ugdytis nuo penkerių metų pagal priešmokyklinio ugdymo programą, kreiptis į aukščiau minėtas tarnybas, kurios teiks rekomendacijas dėl vaiko pasirengimo mokytis.

  4. Vaikas, kuris tėvų (globėjų) sprendimu buvo ugdomas pagal priešmokyklinio ugdymo programą metais anksčiau, galės mokytis pagal pradinio ugdymo programą taip pat metais anksčiau.

Anot komiteto, svarstysimas įstatymo projektas yra pirmas žingsnis palaipsniui pereinant prie privalomo ankstesnio priešmokyklinio ir pradinio ugdymo. Švietimo ir mokslo ministerija įgyvendinti pokyčius visuotinai planuoja 2020–2021 metais.

„Švietimo ir mokslo komitetas toliau aktyviai vykdys parlamentinę kontrolę, kaip yra ruošiamasi šiam ankstinimui: dirbama su savivaldybėmis, ruošiami pedagogai, pritaikoma infrastruktūra, pritaikomos ugdymo programos jaunesniems mokiniams“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ankstinti ugdymą Lietuvai rekomenduoja Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO).

Seimas įstatymo projektą dėl vaikų švietimo ankstinimo svarstys gruodžio 19 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius