Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Klaipėdos universiteto išlikimo planas: laukiama Vyriausybės palaiminimo

Sumažinti fakultetų skaičių, parduoti dalį pastatų, sutrumpinti bakalauro studijų laiką iki 3 metų - tai dalis planų, kuriuos Klaipėdos universitetas (KU) numato veiklos optimizavimo priemonių 2018-2019 m. plane.
Klaipėdos universitetas
Klaipėdos universitetas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Per pusšimtį puslapių apimantis dokumentas perduotas svarstyti šalies valdžios institucijoms, jam turi pritarti ir Klaipėdos miesto politikai, nes dokumente numatyti konkretūs Klaipėdos miesto savivaldybės įsipareigojimai.

Atsisakys pastatų

Tiesa, pastaruoju klausimu kyla nemažai keblumų, nes tam, kad Savivaldybė galėtų finansiškai prisidėti prie universiteto išlaikymo, reikia pakeisti kai kuriuos įstatymus. Apie tai kalbėta ir vakar vykusiame jungtiniame Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto bei Finansų ir ekonomikos komitetų posėdyje.

Tarp pagrindinių Klaipėdos universiteto optimizavimo krypčių paminėta ir studijų programų pertvarka. Planuojama taikyti studijų sistemą: 3 m. bakalauro + 2 m. magistrantūros + 4 m. doktorantūros. Teigiama, kad sutrumpinus studijų laiką pirmojoje pakopoje iki 3 m. pavyks pritraukti daugiau studentų, bus sudarytos sąlygos kolegijų absolventams tęsti studijas magistrantūroje.

Planuose kalbama ir apie pasenusių pastatų perdavimą Turto bankui. Šiuo metu Klaipėdos universitetas valdo 21 statinį, iš kurių septyniems būtinos papildomos investicijos, kurių bendra vertė – per 4 mln. eurų. Planuojama, jog Socialinių mokslų fakulteto pastatas (Minijos g. 153) bus parduodamas, o Tęstinių studijų instituto pastatas Sportininkų gatvėje bus perduotas Turto bankui. Biblioteką ir archyvus iš Menų akademijos pastato K.Donelaičio g. numatoma perkelti į Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultetą, kuris turėtų persikelti į universiteto miestelį.

Pokyčiai laukia ir studentų bendrabučių: Statybininkų pr. 43 ir Karklų g. 5 bendrabučius planuojama uždaryti, o jau uždarytą Malūnininkų g. 4 bendrabutį planuojama perduoti Turto bankui.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Naujutėlaitis Klaipėdos universiteto bendrabutis
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Naujutėlaitis Klaipėdos universiteto bendrabutis

Ieškos studentų

Šiuo metu Klaipėdos universitete veikia aštuoni akademiniai padaliniai. Planuojama, kad dar šiais metais KU Menų akademija bus integruota į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, o Humanitarinių ir ugdymo mokslų bei Socialinių mokslų fakultetai bus sujungti į vieną padalinį. Po šios reorganizacijos universitete liks tik trys fakultetai: Jūros technologijų ir gamtos mokslų, Socialinių ir humanitarinių mokslų bei Sveikatos mokslų. Taip pat veiks Tęstinių studijų institutas, Jūros tyrimų institutas, Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas.

Be kitų planų, užsimenama, kaip žadama pritraukti daugiau studentų, nes pastaraisiais metais Klaipėdos universitete jų drastiškai mažėja (2013 m. buvo 5335 studentai, 2017 m. – 3548 studentai). Aiškinama, kad studentų padaugės sustiprinus rinkodarą.

Klaipėdos miesto savivaldybė šiemet KU reikmėms skyrė 25 tūkst. eurų, kitąmet suma turėtų būti didesnė – 100 tūkst. Kai kurie politikai svarstė, kad, pakeitus įstatymus, būtų galima kasmet universitetui skirti ir milijoną eurų.

Prabilta apie planus kartu su kolegijomis steigti profesinę magistrantūrą ir pramoninę doktorantūrą.

Įrodinės būtinybę

Vakar vykusiame posėdyje išklausę universiteto planus politikai turėjo nemažai pastabų. Kai kuriems kilo klausimų, ar nereikėtų universiteto pervadinti į technologinį-biologinį universitetą, nes nieko nebegirdėti apie humanitarinius ir socialinius mokslus, ką jau kalbėti apie prarastą galimybę uostamiestyje rengti pedagogus.

Tačiau KU Studijų prorektorė Leta Dromantienė ramino, kad viskas nėra taip, kaip atrodo. Ji žadėjo, kad humanitarinių ir socialinių mokslų universitete bus tiek, kiek reikės miestui.

Ji priminė, kad šis dokumentas vasario 15 d. buvo pateiktas Švietimo ir mokslo ministerijai ir Vyriausybei, tad dabar laukiama pastabų. Šis dokumentas turėtų įrodyti Vyriausybei, kad Klaipėdos universitetas pajėgus išgyventi.

Klaipėdos miesto savivaldybė šiemet KU reikmėms skyrė 25 tūkst. eurų, kitąmet suma turėtų būti didesnė – 100 tūkst. Kai kurie politikai svarstė, kad, pakeitus įstatymus, būtų galima kasmet universitetui skirti ir milijoną eurų. Neslepiami norai, kad Klaipėdos miesto savivaldybė ateityje taptų KU dalininke, tačiau, kad taip nutiktų, dar turi būti pakeisti įstatymai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius